Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A PATTOGATOTT KUKORICA NAPJA | Minden, amit tudni akartál

A PATTOGATOTT KUKORICA NAPJA
Ezt se gondoltad volna, igaz? Mármint, hogy egy ilyen finom csemegének van jeles napja. Márpedig van, oké az hozzátartozik, hogy leginkább Amerikában tartják számon, de mivel nálunk Magyaroszágon is nagy becsben tartott csemege ( kérdezzük meg erről a mozi büféket, biztos, hogy az eladásuk jelentős részét teszi ki, rögtön a kóla után, mellett, előtt) ezért mi sem szeretnénk szó nélkül elmenni mellette.

Úgyhogy dobj be egy kis pattogtatni valót miközben olvasod a cikkünket.

A PATTOGATOTT KUKORICA NAPJA

Elgondolkodtál már azon, vajon egészséges-e a pattogatott kukorica, vagy milyen hőmérsékleten a legjobb pattogtatni a kukoricát ( most nem a mikrósra gondolunk)? Amellett, hogy a pattogatott kukorica minden jeles, és jeltelen alkalomra tökéletesen illeszkedő finom falat, érdekes története van, és rengeteg szórakoztató tényt találtunk róla, így biztosan még szórakoztatóbb lesz a nassolási élmény!

Asset 581

1.A popcorn több mint 5000 éves.  A legrégebbi ismert pattogatott kukoricát Új-Mexikóban találták; Berbert Dick és Earle Smith 1948-ban fedezte fel a kis kukoricafejeket és néhány kipattant magot. Ezek a szemek 5600 évesek voltak.

2. Az első kereskedelmi popcorn gépet Charles Cretors találta fel 1885-ben. Egy mogyorósütő gépet tervezett újra, miután igencsak elégedetlen volt annak működésével. Az áttervezés során rájött, hogy a gép képes kukoricát pattogtatni. 1885. december 2-án megvásárolta az első árusítói engedélyt a pattogatott kukorica legális árusításához (az üzletén kívül, utcán gépekből) megszületett cége, a C. Cretors & Company, és a popcorn világa örökre megváltozott.

Charles Cretors
Charles Cretors gép, 1893.

3. Nebraska termeli a legtöbb pattogatott kukoricát Amerikában, évente körülbelül 250 millió fontot. Ez az Egyesült Államokban évente termelt popcorn negyedének felel meg.

4. A mikrohullámú sütőben használható pattogatott kukoricát Pillsbury találta fel 1982-ben.

5. GMO-ra figyelj, ha kukoricát vásárolsz. A GMO, a 3 betűje ellenére, a legnagyobb veszély faktora az élelmiszereknek. Genetically Modified Organism, magyarul genetikailag módosított organizmust jelent, azaz génmódosítást. A kukorica az egyik leginkább GMO-val szennyezett termék, ezért ha kész pattogatott kukoricát vásároltok figyeljetek arra, hogy GMO MENTES legyen. Magyarországon hivatalosan tilos genetikailag módosított növényeket termeszteni, de sajnos még így is előfordul, hogy kimegy a forgalomba olyan, aminek nem kéne.

gmo mentes popcorn

6. A pattogatott kukorica pattogatáskor akár 3 méteres távolságot is pattoghat.

7. A pattogatott kukorica kipattanva az eredeti méretének 30-szorosára nőhet.

8. 1949-ben a pattogatott kukoricát ideiglenesen kitiltották a mozikból, mert túl hangos volt a falatozás.

A PATTOGATOTT KUKORICA NAPJA

9. A második világháború cukorhiánya idején az amerikaiak háromszor több pattogatott kukoricát ettek.

10. Az ideális hőmérséklet a pattogatott kukorica pattogtatásához nem kevesebb, mint 204 Co.

11. A pattogatott kukorica zacskó alján lévő egybemaradt kukoricaszemeket vénlányoknak nevezik.

A PATTOGATOTT KUKORICA NAPJA

12. A pattogatott kukoricaszemek 4%-a víz, és a víz hatására melegszik fel a pattogatott kukorica, a többi már történelem. Na jó nem is: A pattogatott kukoricaszemekre nehezedő hő nyomása meghibásodást okoz a szem héjában, ami a héj „kipattanását” eredményezi.

13. Az 1800-as években a pattogatott kukoricát gyakran fogyasztották müzliszerűen, tejjel és cukorral.

14. A popcorn népszerű karácsonyfadísz. A pattogatott kukoricát egy madzagra fűzik, és füzérként használják.

15. Amikor a pattogatott kukorica kerek alakban pattog, gombás pattogatott kukoricának nevezik, a kiszámíthatatlan formájú pattogatott kukoricát pedig pillangós pattogatott kukoricának.

16. A pattogatott kukorica több fehérjét tartalmaz, mint bármely más gabonaszem. Több vas van benne, mint a tojásban vagy a marhasültben.

Gomba kukorica

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet