fbpx

UTCAI ÉTELEK / STREET FOOD | GYEREKBARÁT RECEPTEK

UTCAI ÉTELEK / STREET FOOD | GYEREKBARÁT RECEPTEK minimag

Street Food / Utcai étkezés otthon – két isteni, gyerekbarát recepttel

Az utcai étel gasztró története az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol sült halat készítettek és adtak el a szegényeknek.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) meghatározása szerint, „a street-food olyan fogyasztásra kész ételeket és italokat jelent, amelyeket utcai árusok, vagy házalók az utcán, vagy más hasonló helyeken készítenek és/vagy árusítanak”.

Görögországtól kezdve a szokás átterjedt a római világra,  és számos variációja jelent meg az utcai étkezésnek. A herculaneumi és pompei ásatások során „termopolia” jól megmaradt maradványokat találtak, melyek a mai étkezdék elődei. Egyfajta mini konyhák voltak, amelyek közvetlenül az utcára néztek, és mindenféle főtt étel, különösen, babból készült ételek eladására szolgáltak. Ekkor a kevésbé tehetős városlakók lakásokban, lényegében tömbházakban éltek, többnyire konyhák nélkül. Tehát a lakosság az utcán evett, és ételeit a legközelebbi termopoliumból vásárolta, amely mindenki számára megfizethető tápláló ételeket biztosított.

Az urbanizációval a gazdagabb osztályok is egyre nagyobb késztetést éreztek azokra az ízekre, amelyeket a helyi piac élelmiszer-kamionjaiból, kiskocsikból, kioszkokból vagy asztalokról árusítottak, függetlenül attól, hogy az az ókori Egyiptom báránykebabja vagy Párizs hasábburgonyája volt-e.

utcai étel árusok

Azonban, mint oly gyakran előfordul a történelem során, a szegénységből az emberi találékonyság legjobbja származhat, és így születtek meg a halhatatlan street food receptek és jött létre egy kulináris kultúra.

A mai utcai étkezési kultúra a hagyományos kulturális aspektusra – néha újrafelfedezésre –  összpontosít, miközben előtérbe kerül az egyre finomabb termékek minősége Paradox módon a kulináris fellegvár éppen ott van, ahol  a gyorsételek és gyorséttermek születtek: az Egyesült Államokban. Itt óriási népszerűségnek örvendenek a food truckok, azaz az élelmiszer-teherautók és egyre kifinomultabb gasztronómia élvezetek párosulnak hozzájuk.

utcai étel árusok amerika

STREET FOOD MAGYARORSZÁGON

1960 büfé
Forrás: Fortepan, 1960 ADOMÁNYOZÓ Bauer Sándor

A magyar gasztronómia történetében a street food a városligeti árusokhoz köthető, akik a 19. század végén utcán kínálták az akkor idők legkedveltebb utcai ételeit: a kiflit és a perecet. Később egyre népszerűbbé vált a lacikonyha, ez sátorba vagy szabad ég alá kihelyezett alkalmi főzőhely. A kolbász és a pilseni sör fogyott a leginkább :).

A szocializmusban, a „street-food” a  „szabadtéri vendéglátás” lett. Vattacukorral, háromkerekű kocsiból utcán árusított puncs, vanília és csokoládé fagylalttal, mézeskaláccsal, sült gesztenyével, pereccel, pecsenye- és halsütögetéssel, lángossal, palacsintával, kolbásszal, főtt virslivel, főtt kukoricával, Bambival, jaffával, kakasos nyalókával, cukorkákkal.

Később, igazi legvidám barakkos  csalamádés hamburgerrel, „kecsöpös” hot-doggal, pop-cornnal, gofrival, kürtőskaláccsal, forralt borral, és a sokat szidott, nyugat szimbólumaként megjelenő gyorséttermi láncokkal. 

A 21. század meghozta a street food forradalmat Magyarországra is, igazi gasztró élvezeteket hozva.

A VILÁGON A KÉT LEGGYAKORIBB STREED FOOD ÉTEL

A hamburger és a pizza.

A hamburger és a pizza. Mindkettő történetét megismerhetitek az általunk is nagyon kedvelt, abszolút hiánypótló hazai gyerekeknek szóló gasztró könyvből: Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története.

Itt írtunk róla:

MIT OLVASSUNK? | MINIMAG KÖNYVAJÁNLÓ GYEREKEKNEK +JÁTÉK

Mi pedig két otthon is elkészíthető street food receptet mutatunk nektek, kedvenc gasztro bloggerünk Gourmet Baba, Viki konyhájából.

burger
gyerekhamburger minimag
Hamburger Gourmet módra

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)