És még csak nem is magyar
A történet nem Magyarországon, hanem a 18. század végi Franciaországban, Lyonban kezdődik. A legenda szerint egy Paillot nevű cukrászmester nemcsak az édességekhez, hanem a főnöke lányához is igencsak vonzódott.
Az egyik este, miközben a szerelmes cukrász egy forró cukorszirupos masszát kevergetett, megpróbálta felhívni magára a lány figyelmét. A mozdulat azonban balul sült el: a massza kiömlött, gyorsan kihűlt és kristályosodni kezdett. Amikor Paillot megkóstolta a „baleset” eredményét, rájött, hogy egy egészen új, krémesen omlós textúrát hozott létre. Így született meg a fondant, a szaloncukor lelke.
Miért pont "szalon"?
A névválasztás nem véletlen. A 19. század elején ez a fondant alapú édesség még igazi luxuscikknek számított. Franciaországból német közvetítéssel jutott el a Monarchia területére. Nevét onnan kapta, hogy az úri házaknál a vendégeket a fogadószobákban, azaz a szalonokban kínálták vele.
Bár az ötlet francia, a karácsonyfára való felfűzése már egy igazi magyar innováció ( végre, képbe hozhattam magunkat). A 19. század második felében jöttünk rá, hogy ha a színes papírba csomagolt cukorkákat felakasztjuk, egyszerre kapunk látványos díszt és ehető csemegét.
A magyar evolúció: A zseléstől a kézműves csodákig
A szaloncukor gyártása nálunk vált igazi művészetté. Míg kezdetben kézzel csomagolták a selyempapírba és a csillogó sztaniolba, a 20. századra a magyar édesipar egyik zászlóshajója lett.
Melyek voltak a legnépszerűbb korszakok és ízek?
A klasszikus éra: Ahol a sárga és rózsaszín fondant-os töltelék volt az egyetlen opció.
A zselés-korszak: Ami máig megosztja a családokat (van, aki imádja, van, aki szerint csak dísz).
A modern bőség: Ma már a túró rudis, a sós karamellás vagy a robbanócukros változatok mellett a kézműves, díszdobozos verziók is hódítanak.
És, hogy mégis miért hódít még mindig?
Lássuk be: a szaloncukor textúrája néha furcsa, az „édessége” pedig gyakran túlzó. Mégis, karácsony szaloncukor nélkül olyan, mint a Húsvét tojás nélkül. Ott a helye a fenyőfán, akkor is, ha tudjuk, hogy január közepén már csak az üres papírok zizegnek majd az ágakon, mert valaki titokban „kicsomagolta” őket. A fa melletti titkos nassolások és a szőnyegbe ragadt sztanioldarabok teszik igazán otthonossá az egészet. Lehet, hogy felesleges, de nélkülük valahogy nem lenne kerek a káosz.
További érdekességek karácsonnyal kapcsolatban:
Charlie Brown karácsonya | Egy klasszikus rajzfilm, amit mindenki imádni fog
Miért lett a „Reszkessetek, betörők!” popkulturális ikon?
Karácsonyi Kávék – 9 Ünnepi Recept, Amit Ki Kell Próbálnod!
A hóember, bemutatja David Bowie
Karácsonyi filmek és sorozatok a szabad estékre
Dallamos adventi kalendárium | Minimag zene ajánló
Minden, amit tudni akartál a csúnya karácsonyi pulcsikról.. meg az is, amit nem.










