Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A hóember, bemutatja David Bowie

David Bowie bemutatta a karácsonyi klasszikust, a Hóembert
1982-t írunk, amikor december 25-én, azaz a Boxing Dayen ( nálunk csak szimplán karácsony 2. napja) a Channel 4 először levetítette a Raymond Briggs képeskönyve alapján készült animációs rövidfilmet, A hóembert.  És létezik egy verzió, amiben David Bowie mutatja be a filmet.

A probléma csak az volt, hogy

Az alkotó, Raymond Briggs egyáltalán nem örült annak, hogy Bowie mutatta be a filmet. 

Raymond Briggs
Raymond Briggs, wikipedia

Amikor először adták, valójában maga Raymond Briggs mutatta be A hóembert.

A bevezetőjében egy sussexi mezőn sétálva beszélt a történet inspirációjáról, amely a film indulásakor ügyesen átváltott az animációs háttérre.

Raymond Briggs elmondja, mennyi hó esett azon a télen, amelyen megírta A hóembert. 

Íme az eredeti bevezetővel készült film.

Amikor néhány évvel később az amerikai hálózatok be akarták mutatni a filmet, Iain Harvey ügyvezető producer azt mondta, hogy szükségük van egy „nagy névre” a szponzorok bevonásához. Felmerült Laurence Olivier és Julie Andrews neve is, de az amerikaiak biztosra mentek, és egy rocksztárt kértek fel az intróra. 

A zeneszerző, Howard Blake akkoriban együtt dolgozott David Bowie-val ( az erotikus vámpír thrillerben, az Éhezésben, amit ekkor, 1982-ben még nem mutattak be, csak a következő évben) és felvetette, hogy mi lenne, ha… és innen már történelem. Egyébként Bowie már eleve elismert Briggs-rajongó volt.

Az intro kapcsán teljesen máshonnan indultak el, mint Briggs, némi kis filmes beütéssel: David Bowie egy padlásfiókban „talált” egy olyan sálat, épp olyat,  mint a filmben, ami arra utal, hogy David maga a főszereplő Fiú, aki már felnőtt.

David Bowie bemutatta a karácsonyi klasszikust, a Hóembert

Évekkel később derült ki, hogy a sálat a TVC, az animációt készítő produkciós cég könyvelési osztályán dolgozó egyik hölgy kötötte. David megtarthatta, fiának, Zowie-nak szánta. 

Ez volt egyébként Bowie munkadíja is egyben,  valószínűleg személyes okokból vállalta el a forgatást.

Szépen meg is csinálta a feladatot, amiről évekkel később Raymond Briggs így nyilatkozott:

„Bevezetőt készítettem a Hóember filmbe, és az amerikaiak azt akarták, hogy valaki nálam fontosabb csinálja meg, teljesen jogosan, és valahogy rávették David Bowie-t, hogy csinálja meg”

Rettenetesen félreértette az egészet. Reménytelenül. Nem számított, körülbelül hatszor csinálták újra a felvételt. De jó volt találkozni vele, csodálatos, csillogó rózsaszín cipőjében. Még soha nem láttam rózsaszín cipőt férfin.

„És  (Bowie) azt mondta: „Nagyon csodálom a munkádat”. És azt mondtam, motyogram: Istenem, bárcsak én is elmondhatnám ugyanezt”… 

A film 20. évfordulója alkalmából a Channel 4 új intrót hozott létre Raymond Briggs, a Mikulás karakterével, emlékezve arra, hogyan ismerkedett meg a fiúval, Mel Smith komikussal pedig megismételte a Mikulás szerepét, egészen 2013-ig, Mle Smith haláláig használták ezt a bevezetőt. 

És akkor jöjjön a Bowie

2016-ban, közvetlenül Bowie halála óta az első karácsony előtt, a filmrendező, David Jones fia, Duncan felfedte, hogy még mindig megvan a sál, amit Bowie a padláson „talált”.

 

Bowie 2016-os halála óta az ő verziójával adja le minden évben a csatorna A hóembert. 

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag főszerkesztő, tulajdonos

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet