fbpx

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!
Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy tehermentesen, lakáshitel, CSOK és babaváró hitel nélkül, kizárólag megtakarításokból vásároljanak lakást vagy házat. Pedig ahogy bővül a család, úgy szűkül a tér és legkésőbb a második baba érkezésekor kicsi lesz a garzon és előáll a Sün Balázs-effektus.

A hitelfelvétel és az ingatlanvásárlás ugyanakkor komoly, nemritkán életre szóló döntés, épp ezért rendkívül fontos, hogy felelősen, a részleteket átgondolva, a mindenkori apróbetűsöket elolvasva és megértve vágjunk bele. Független hitelszakértőként segítek nektek, hogy pontosan tudjátok, mit kell átgondolni lakáshitel felvétele előtt!

Használt ingatlan vagy új építésű ház

A legtöbben úgy gondolkoznak, hogy ha már hitelt vesznek fel, akkor legyen a megvásárolt ingatlan szép, tágas, napos, ideális elhelyezkedésű és persze adjon meg mindent, amire a család vágyik. Csakhogy mindaz, amire vágyunk, nem szükségszerűen kompatibilis azzal, amire valójában szükségünk van.

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!

Tehát mielőtt arról kezdünk morfondírozni, legyen-e dupla fürdő és merre nézzen a gyerekszoba ablaka, először azt gondoljuk át, hogy a meglévő munkahelyünk, a kinézett iskolák, a folyamatban lévő szakkörök, illetve az életvitelünkben és szabadidős tevékenységeinkben tapasztalható sajátosságok alapján vajon a városban, a város szélén vagy vidéken van-e a számunkra ideális ingatlan. Vajon mekkora és milyen elosztású lakás lenne optimális számunkra? Kell-e kert, kocsibeálló, tároló, játszótér a közelbe, vagy fontosabb, hogy öt percenként járjon a busz és közel legyen a villamosmegálló?

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!

Az új építési ingatlanok mellett szól, hogy ha a kivitelezési fázisban csatlakozunk, beleszólhatunk a közfalak elrendezésébe, választhatunk burkolatokat és ajtókat, esetleg falszíneket, illetve magasabb összegű támogatásokat vehetünk rájuk igénybe. A használt ingatlanok előnye viszont, hogy a tartós használat során már kijöttek az ingatlan hibái, többnyire gyorsabban költözhetők, valamivel olcsóbbak és ház esetén gyakran nagyobb telekhányaddal rendelkeznek.

Lakáshitel: vágyak kontra valóság, avagy meddig ér a takaró?

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!

A lakáshitel vásárlásának egyik legfontosabb alapvető szempontja a háztartás teherviselő képessége. Ennek ismeretében ugyanis pontosan tudjuk majd, hogy havonta mekkora törlesztőrészlet kifizetése vállalható a család számára. (Számoljátok ki itt!)

Fontos, hogy még egy tökéletesen működő, szeretet alapú, harmonikus kapcsolat vagy házasság esetén is vegyük figyelembe, hogy a törlesztőrészlet összege a felek párkapcsolati státuszától, illetve a családtagok egészségügyi állapotától függetlenül ugyanakkora az egyes kamatperiódusok alatt!

Emellett gondolni kell arra is, hogy az ingatlan megvásárlását követően milyen további költségekkel (ügyvédi díj, statikus munkadíja, értékbecslési díj, közjegyzői díj, földhivatali eljárás díja, hitelösszeg átutalási díja. Illetékfizetési kötelezettség stb) kell számolni, ahogy a várható rezsivel, közös költséggel és amortizációs költségekkel is kalkulálni érdemes.

Lakáshitel? Gondolkodjatok előre!

A harmadik legfontosabb szempont az időfaktor: van-e időnk megvárni a felújítási munkálatok végét? Befejezik-e az építés alatt álló ingatlant, amikorra el kell hagynunk a jelenlegi lakóhelyünket? Milyen funkciókra van szükségünk az ingatlanban beköltözéskor és milyen további szükségletek merülhetnek fel a következő 3-5 évben? Ha tudjuk a válaszokat, könnyebben találunk rá a megfelelő lakásra vagy házra.

Hogyan válasszátok ki a megfelelő lakáshitelt és pénzintézetet?

A bankok ajánlatai között jelentős eltérések tapasztalhatók, a különféle támogatási elemek és kedvezményes hitelajánlatok -mint a CSOK, a babaváró vagy az OTK hitel – pedig tovább bonyolítják a helyzetet. Ha nem látjátok át a piacot, a legjobb, amit tehettek, hogy független hitelszakértő segítségét kéritek.

Hogy miért érdemes minket választani? Hozzáértőként átlátjuk a piaci kínálatot, ismerjük a kisbetűsöket és igényeitek felmérése után többféle ajánlatot mutatunk be nektek. Számos bank egyedi ajánlatát is elérhetővé tesszük számotokra – melyet az utcáról betérve biztosan nem kapnátok meg-, de nem befolyásoljuk döntéseiteket.

Segítünk a papírmunkában, elmagyarázzuk a folyamatot, támogatunk a hosszú távú terveitek felrajzolásában, emellett munkánk ingyenes, hatékony, ráadásul nemcsak időt, pénzt is spórolunk nektek. Nem vagytok egyedül, de a döntés mindvégig csak a tiétek.

A SZERZŐ

Babus edina

Babus Edina vagyok, független hitelszakértő és két gyermek édesanyja. Szülőként és vállalkozóként egyaránt tisztában vagyok azzal, hogy az élet számtalan alkalommal tartogat váratlan kihívásokat, amelyeket a körülményektől függetlenül, a lehető leggyorsabban kell megoldani.

 

A Minimag szakértőjeként olyan írásokkal támogatom az olvasókat, melyek segítenek eligazodni a banki hitelek és egyéb támogatási formák útvesztőiben, hogy a családok mindig a lehetőségek felmérése után, felelősen és magabiztosan dönthessenek további lépéseikről.

 

Itt megtalálsz: www.kaphatokhitelt.hu 

www.facebook.com/babusedinahitelszakerto

Fontos: A Minimag oldalán megjelent cikkeim nem helyettesíthetik az – egyébként díjmentes – egyéni konzultációkat és előfordulhat, hogy a mindenkori jogszabályok változása nyomán az itt közölt információk részletei módosulnak vagy érvényüket vesztik.

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket