Légy őszinte: amikor legutóbb petrezselymet vásároltál, mennyit használtál belőle ténylegesen, és mennyi maradt ott szomorúan fonnyadozva a hűtőben, míg végül bűntudatosan kidobtad? Igen, ismerős a sztori. Pedig ez a zöld apróság nem érdemli meg a mellőzést!
Nemcsak egy random díszítőelem a tányérod szélén, hanem egy valóságos szuperzöldség, ami tele van C-vitaminnal, vassal és antioxidánsokkal – vagyis pont azzal, amire a téli hónapokban szükséged van. Ráadásul van egy titkos fegyvere: az apigenin, ami segíthet a stressz csökkentésében és még a pihentető alvást is támogatja. (Kinek ne lenne szüksége erre januárban?)
Szóval ideje túllépni a „csak egy kis szórás a főzelék tetejére” korszakon! Vegánmárti most megmutatja, hogyan lehet a petrezselyem a tányérod főszereplője – három isteni, egyszerű és szuperegészséges recepttel.
Télen mindig hideg van... és?
A téli hónapok mindig kihívást jelentenek a változatos étkezés biztosításában, mivel ez nem a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka.
A káposztafélék, a sütőtök, burgonya és sárgarépa jól tárolhatók, így ezekkel találkozhatunk a piacokon ebben az időszakban is.
De van egy zöldség, amit most is meg tudunk frissen vásárolni és tele van C-vitaminnal, vasat és antioxidánsokat is tartalmaz, így támogatja az immunrendszert és segíthet a szervezet méregtelenítésében.
Ezért a petrezselymet ne áruld, hanem fogyaszd, naponta. Egyik hatóanyaga, az apigenin , javítja a szorongást, az agyműködést, csökkenti a stressz okozta gyulladást, mivel erőteljes antioxidáns. És segíti a nyugodt alvást.
Lépj túl a petrezselymes burgonyán és készíts belőle salátát vagy akár pesztót a tésztádhoz.
És persze hoztam 3 receptet, amiben használhatod ezt a fantasztikus zöldséget. Arról nem is beszélve, hogy olyan egyszerűek, hogy még a gyerekek is el tudják készíteni.
A receptek: egy reggelt indító italt, egy salátát és egy kenyérre kenhető krém.
Petrezselymes zöld turmix (1 adag)
Hozzávalók:
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 zöld alma
- ½ kígyóuborka
- ½ citrom leve
- 2 dl víz vagy kókuszvíz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük. Krémesre turmixoljuk, és azonnal fogyasztjuk.
1 adag tápértéke
Kalória: 137 kcal
Fehérje: 3,2 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 34,5 g
Tabouleh hajdinával
Hozzávalók (4 adag):
- 100 g hajdina
- 1 nagy csokor friss petrezselyem aprítva
- 1 kis csokor friss menta aprítva (opcionális)
- 3 érett paradicsom apró kockákra vágva
- 1 kis uborka kockákra vágva
- 1 kis lilahagyma vagy újhagyma finomra vágva
- 1 citrom leve és héja reszelve
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Tegyük fel a hajdinát kétszeres mennyiségű, enyhén sós, forró vízben főni, fedő alatt kb 10-12 percig főzzük, majd állni hagyjuk még 10 percig, amíg megpuhul. Amíg fő a hajdina addig aprítsuk fel a petrezselymet, mentát, hagymát, paradicsomot és uborkát. A hajdinát kicsit hűtsük ki, majd keverjük össze az aprított zöldségekkel és fűszernövényekkel. Majd reszeljük hozzá a citrom héját, locsoljuk meg a salátát a citromlével és az olívaolajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Már csak le kell hűteni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, és már ehetjük is!
1 adag tápértéke:
Kalória: 180 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 9 g
Rost: 3 g
Petrezselymes humusz (2 adag)
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 ek tahini
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ citrom leve
- 2 ek olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Az összes hozzávalót turmixgépben krémesre dolgozzuk. Tálalás előtt még egy kis extra olívaolajat és friss petrezselymet szórunk a tetejére.
1 adag tápértéke
Kalória: ~430 kcal
Fehérje: ~13,9 g
Zsír: ~26,2 g
Szénhidrát: ~38 g
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.