Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Petrezselyem: A szuperzöldség, amit eddig totál alábecsültél! | Vegán recep

Petrezselyem: A szuperzöldség, amit eddig totál alábecsültél! | Vegán recep

Légy őszinte: amikor legutóbb petrezselymet vásároltál, mennyit használtál belőle ténylegesen, és mennyi maradt ott szomorúan fonnyadozva a hűtőben, míg végül bűntudatosan kidobtad? Igen, ismerős a sztori. Pedig ez a zöld apróság nem érdemli meg a mellőzést!

Nemcsak egy random díszítőelem a tányérod szélén, hanem egy valóságos szuperzöldség, ami tele van C-vitaminnal, vassal és antioxidánsokkal – vagyis pont azzal, amire a téli hónapokban szükséged van. Ráadásul van egy titkos fegyvere: az apigenin, ami segíthet a stressz csökkentésében és még a pihentető alvást is támogatja. (Kinek ne lenne szüksége erre januárban?)

Szóval ideje túllépni a „csak egy kis szórás a főzelék tetejére” korszakon! Vegánmárti most megmutatja, hogyan lehet a petrezselyem a tányérod főszereplője – három isteni, egyszerű és szuperegészséges recepttel.

Melyik parfüm illik hozzád a csillagjegyed szerint? – A 2025-ös illathoroszkóp

Télen mindig hideg van... és?

A téli hónapok mindig kihívást jelentenek a változatos étkezés biztosításában, mivel ez nem a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka.

A káposztafélék, a sütőtök, burgonya és sárgarépa jól tárolhatók, így ezekkel találkozhatunk a piacokon ebben az időszakban is.

De van egy zöldség, amit most is meg tudunk frissen vásárolni és tele van C-vitaminnal, vasat és antioxidánsokat is tartalmaz, így támogatja az immunrendszert és segíthet a szervezet méregtelenítésében.

Ezért a petrezselymet ne áruld, hanem fogyaszd, naponta. Egyik hatóanyaga, az apigenin , javítja a szorongást, az agyműködést, csökkenti a stressz okozta gyulladást, mivel erőteljes antioxidáns. És segíti a nyugodt alvást.

Lépj túl a petrezselymes burgonyán és készíts belőle salátát vagy akár pesztót a tésztádhoz.

És persze hoztam 3 receptet, amiben használhatod ezt a fantasztikus zöldséget. Arról nem is beszélve, hogy olyan egyszerűek, hogy még a gyerekek is el tudják készíteni.

A receptek: egy reggelt indító italt, egy salátát és egy kenyérre kenhető krém.

Petrezselymes zöld turmix (1 adag)

Petrezselymes zöld turmix

Hozzávalók:

  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 zöld alma
  • ½ kígyóuborka
  • ½ citrom leve
  • 2 dl víz vagy kókuszvíz

Elkészítés:

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük. Krémesre turmixoljuk, és azonnal fogyasztjuk.

1 adag tápértéke

Kalória: 137 kcal

Fehérje: 3,2 g

Zsír: 1 g

Szénhidrát: 34,5 g

Tabouleh hajdinával

tabouleh hajdinával

Hozzávalók (4 adag):

  • 100 g hajdina
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem aprítva
  • 1 kis csokor friss menta aprítva (opcionális)
  • 3 érett paradicsom apró kockákra vágva
  • 1 kis uborka kockákra vágva
  • 1 kis lilahagyma vagy újhagyma finomra vágva
  • 1 citrom leve és héja reszelve
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük fel a hajdinát kétszeres mennyiségű, enyhén sós, forró vízben főni, fedő alatt kb 10-12 percig főzzük, majd állni hagyjuk még 10 percig, amíg megpuhul. Amíg fő a hajdina addig aprítsuk fel a petrezselymet, mentát, hagymát, paradicsomot és uborkát. A hajdinát kicsit hűtsük ki, majd keverjük össze az aprított zöldségekkel és fűszernövényekkel. Majd reszeljük hozzá a citrom héját, locsoljuk meg a salátát a citromlével és az olívaolajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Már csak le kell hűteni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, és már ehetjük is!

1 adag tápértéke:

    Kalória: 180 kcal

    Fehérje: 4 g

    Szénhidrát: 20 g

    Zsír: 9 g

    Rost: 3 g

 

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp1: Ha még különlegesebbé tennéd, szórj a tetejére gránátalmamagokat vagy kevés pirított mandulát.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp2: • Remekül illik grillezett zöldségek vagy hummusz mellé is.

Petrezselymes humusz (2 adag)

Petrezselymes humusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 ek tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ½ citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Az összes hozzávalót turmixgépben krémesre dolgozzuk. Tálalás előtt még egy kis extra olívaolajat és friss petrezselymet szórunk a tetejére.

1 adag tápértéke

Kalória: ~430 kcal

Fehérje: ~13,9 g

Zsír: ~26,2 g

Szénhidrát: ~38 g

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket