Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Olasz is egészséges is, avagy spenótos, paradicsomos focaccia (gluténmentes)

gluténmentes focaccia
Az olasz konyha egyik legnépszerűbb előétele a focaccia. Ez a ropogós, ízletes kenyérféleség minden olasz vacsoraasztal sztárja. De mi van akkor, ha gluténmentes diétát folytatsz, és nem szeretnél lemondani erről az élvezetről? Vári Adrienn, a Minimag Gasztró rovatának tagja és a GasztroÉn Főző Stúdió alapítója most megosztja veled saját gluténmentes kalandjait és egy fantasztikus receptet: a spenótos, paradicsomos focaccia-t, amely garantáltan mindenki kedvence lesz.  

Focaccia képbehozó

A focaccia Olaszországban szinte minden régióban másképp készül. Liguriában például nagyon vékonyra nyújtják, míg Pugliában vastagabb, gazdagon megpakolva olajbogyóval és paradicsommal. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a tészta belseje puha, a külseje pedig ropogós. Az olaszok egyszerűen imádják, és nem csoda, hogy a világ minden táján népszerűvé vált.

Ahogy látod a Focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt előétele.

Gluténmentes verzióban azonban sajnos alig elérhető, így ezt a receptet azok számára írom, akik szeretnek kísérletezni a konyhában és az egészségesebb táplálkozás érdekében, szívesen próbálnak ki új ízeket adalékanyag mentesen.

Jöjjön a recept

gluténmentes focaccia
*kép: GasztroÉn/ Pikács Árpád

Összetevők:

  • Gluténmentes kenyérliszt keverék 250 g
  • Szárazélesztő 10 g
  • Cukor 5 g
  • Langyos víz 205 g
  • Olívaolaj 8 g
  • Rozmaring 3 szál
  • Kakukkfű 4-5 szál
  • Olívabogyó 10-15 szem
  • Aszalt paradicsom 50 g
  • Baby paraj 50 g

Elkészítés

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad. A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olívaolajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességgel kidagasztjuk. A tésztát kevés olajjal bekent sütőpapírral bélelt tepsibe pár mozdulattal gyúrjuk át, majd nyújtsuk kb. 20 x 30 cm-es téglalap formára.

Az ujjunkkal nyomjunk mély lyukakat a tésztába. Felváltva tegyünk bele rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, olívabogyót és aszalt paradicsomot, spenótot, majd olívaolajjal vékonyan csorgassuk meg mindenhol a tészta tetejét.

Az 50 fokra előmelegített sütőben kelesszük 60 percig.

Majd 200 fok alsó-felső sütési módra tekerjük a szabályzót és onnantól, hogy ezt a hőfokot elérte, 20-25 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve csorgassuk meg újra egy kevés olivával és helyezzük rácsra, így könnyebben tud hűlni.

A SZERZŐ

Vári Adrienn

Vári Adrienn.

Születésem óta cöliákiás vagyok (ismertebb nevén glutén allergiás), de a pontos diagnózist csak 18 éves koromban kaptam meg.

Azóta szigorúan követem a gluténmentes diétát és kísérletezem alternatív receptekkel, finomabb, ízesebb megoldásokkal. Ugyan nálam nem ismert a glutén- és zeller allergián kívül más allergia, a tudatosabb táplálkozás érdekében kerülök sok egyéb intoleranciát okozó adalékanyagot is.

Két gyermek édesanyjaként, ma már a betegségemre áldásként tekintek és hiszem, hogy azért kaptam, hogy a gyerekeim számára is egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb táplálkozást biztosítsak.  Misszióm, hogy ezt az életérzést sikeresen átadjam másoknak is, ezért 2021-ben egy régi és sokat újragondolt álmomat váltottam valóra a GasztroÉn Főző Stúdió megnyitásakor. Receptjeimmel próbálom közelebb hozni a mentes élet nyújtotta szabadságérzetet azok számára is, akik épp életmódváltásban vagy tudatosabb étkezési szokások kialakításában vannak.

Itt is megtalálsz:

Instagram

Facebook

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet