fbpx

Budapest jele | Budapest gyerekszemmel

Budapest jele
A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva. Az előző részekben megkerestük a válaszokat a főváros nevével és születésnapjávalm, és méretével kapcsolatos kérdésekre. Most a jelét nézzük meg. Megkezdődött az ősz, visszatértünk a dolgos hétköznapokhoz. Nálunk nagy változást hozott a szeptember, mind a két lány óvodába indult elsején. Napjainkat kitöltik az óvodával kapcsolatos dolgok, ezek közül a lányok jeleinek minden létező felületre való felrajzolása a legfontosabb. Lilivel a második adag csiga és pillangó rajzom után kezdtünk el beszélgetni, hogy kinek mi a jele és ekkor jutott eszembe, hogy Budapestnek is van ám jele.

Budapestnek mi a jele?

Budapest jele, jelvénye a címer és a zászló.

Ezek arra szolgálnak, hogy azonosítsák a fővárost. Budapest egyesítésekor született meg az egységes címer, ami már akkor vitákat váltott ki.

A címer kialakításakor fontosnak tartották, hogy megőrizzék az egyesülő városok addigi jelvényeit, színeit, ezzel is tisztelegve a múlt előtt.

Budapest régi címere
Forrás: www.budapest.hu

Az első tervek szerint a hullámos vonallal (Duna) kettéosztott egyenes pajzs felső mezőjében Buda, az alsóban pedig Pest jelenik meg.

Buda középkori címeréből vett oroszlán az egyik pajzstartó állat, míg a másik a pesti griffmadár.

A gond csak az volt, hogy nem jelent meg a címeren a harmadik csatlakozó város, Óbuda.

Budapest zászló régen
Forrás: www.budapest.hu

És akkor mindenki meglepődésére....

A módosításokat követően Buda címerében a második kapu jelképezte Óbudát. A zászló Buda veres-fehér-zöld és Pest piros-sárga-kék lobogójának egymásra helyezéséből született meg.

Elérkezett a bizottsági szavazás ideje és érdekes dolog történt, mind a címer, mind a zászló esetében egy teljesen mást fogadtak el, mint amiről a tervek szóltak.

Mind a két esetben Pest került előtérbe.

Forrás: www.budapest.hu

Ennek oka az volt, hogy a bizottsági tagok között fölényben voltak a pestiek és számunkra előbbre való volt a dinamikusan fejlődő Pest, mint a csöndes Buda.

Budapest régi zászló
Forrás: www.budapest.hu

A címer kitüntetett helyére, azaz a felső mezőjébe került Pest és az alsóba Buda és Óbuda.

A főváros új lobogója esetében pedig csupán a pesti zászló színeit használták.

A történelem során kisebb-nagyobb változtatások történtek a címeren, de 1989-ben visszatértek a kezdetekhez és az első címert és zászlót kezdték el használni Budapesten.

A címerrel sokszor találkozhatunk a címertartó állatok és a korona nélkül is.

A zászlót 2011-ben lecserélte a Fővárosi Közgyűlés, mert első ránézésre sokan összekeverték a román nemzeti lobogóval, ekkor született meg egy egyszerű, fehér zászló, aminek vízszintes szegélyeinek díszítését egymásba fordított piros zöld háromszögek alkotják.

Budapest zászló
Forrás: www.budapest.hu

Mindenkinek van saját zászlója

A fővárosban nem csupán egy egységes címer és zászló van, hanem a kerületek saját jelképeket is használnak, tovább bonyolítva azt, hogy egységes városként tekintsünk Budapestre.

kerületi zászlók
Forrás: Wikipedia

 A következőkben nézzünk meg néhány érdekesebb kerületi címert.

Összességében elmondható, hogy szinte a legtöbb kerületi címer nem felel meg a heraldika szabályainak, de ettől függetlenül sokat mesélnek egy adott kerület, városrész múltjáról és jelenéről is.

Csepel

csepel címere
Forrás: Wikipedia

Sokáig gondolkoztam, hogy mi lehet a kapcsolat Csepel és egy fehér ló között. Mint kiderült az ágaskodó fehér paripa a sziget névadójára, Csepelre utal, aki Árpád vezér főlovásza volt. A sisaktartó fátyolszalagok színei a kerület hagyományos színei.  

Zugló

Zugló címere
Forrás: Wikipedia

A címerpajzs zöld színe utal a kerület számos zöldterületére. A pajzs alsó részében három hullámzó vonal a Rákos-patakot jeleníti meg. A középen lévő oroszlán mancsában koronát tart, ami hagyományosan a bátorságot szimbolizálja.

Pesterzsébet

pesterzsébet címere
Forrás: Wikipedia

A kék címerpajzsot középen kettéválasztó kék, hullámos vonal a Dunát jelképezi. A felső mezőben látható horgony a hajózást, az alsóban lévő fogaskerék az ipart és kereskedelmet jelképezi. A címeren lévő korona a város névadójára, Erzsébet királynéra utal.

A szerzőről

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

GYEREKPROGRAM

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)