fbpx

Budapest legjei | Budapest gyerekszemmel

budapesti utca

A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva. Az előző részekben megkerestük a válaszokat a főváros nevével és születésnapjával, méretével kapcsolatos kérdésekre, sőt még a jeleit és utcatábláit is megismertük.

Ebben a részben arra keressük a választ, hogy MI MENNYI, MI BUDAPEST LEGJEI?

Egy időben minden a számokról szólt nálunk, hány lépcső, hány emelet, hány lépés?!

Míg a lépcsőket és az emeleteket könnyen meg tudtuk számolni, addig a lépéssel egy idő után gondban voltunk.

Ekkor tértünk át a „Milyen messze van?” kérdésekre, amikbe őszintén szólva nem remekeltem. Ilyenkor jött az internetes segítség és rögtön rá tudtam vágni, hogy a mi utcánk 1200 méter hosszú.

Amiből jött a következő kérdés, hogy hosszú vagy rövid – e a mi utcánk? Ezen elgondolkozva kezdtem el keresni a város leghosszabb és legrövidebb dolgait!

BUDAPEST LEGRÖVIDEBB ÉS LEGHOSSZABB UTCÁJA

Budapest legrövidebb utcája a belvárosi Miatyánk utca, ami csupán 62 méter, miután megépült a Deák téri evangélikus templom, a templomba igyekvő hívők errefelé rövidítették le az útjukat és az utcácska olyan rövid volt, hogy éppen el tudták mondani egy Miatyánkot. Innen is kapta a nevét.

miatyank utca
Forrás: pestbuda.hu

Ezzel szemben a főváros leghosszabb útja az Üllői út, ami összeköti a Belvárost a főváros délkeleti határával. A hossza 15,6 km (öt kerületen halad át), a legutolsó házszáma a 822.

régi üllői út
Forrás: retrnom.hu

Ha már az utcáknál tartunk, akkor a legrövidebb utcanév cím győztese az Ó utca, a leghosszabbért járó elismerést pedig a Ferihegyi Repülőtérre vezető út, a maga 28 betűjével kapja.

BUDAPEST LEGRÖVIDEBB ÉS LEGHOSSZABB ÚTVONALAI

Nem csak a felszínen, de a föld alatt is megkereshetjük a leghosszabb és legrövidebb útvonalakat.

A leghosszabb metróvonal a M3, azaz a kék vonal, ami 17,3 km hosszan szeli át Budapestet észak déli irányba. A vonalon összesen 20 állomás van.

A legrövidebb vonal, talán nem meglepő, az M1, vagyis a Kisföldalatti. A főváros első földalattija 4,4 km hosszan halad és 11 megállója van. Érdekesség, hogy ugyanennyi megállója van az M2 piros metrónak, viszont az útvonala több, mint kétszer olyan hosszú. Ebből következik, hogy a legrövidebb állomásköz is a Kisföldalattihoz köthető, a Bajza utca és a Kodály körönd megállók között csupán 190 méter van.

földalatti
Forrás: Juhász Norbert (We love Budapest)

Lili nagyon szereti a mozgólépcsőket, így azt is kiderítettük, hogy a Széll Kálmán térnél lévő a leghosszabb, ami 38,6 m mélyre viszi le az utasokat.

BUDAPEST LEGHOSSZABBJAI |TOVÁBBI KATEGÓRIÁK

Ha a főváros leghosszabb hídját keressük, akkor kettőt is találhatunk. Budapest határain belül a 928 m hosszú Árpád híd a leghosszabb. Még nála is hosszabb a Megyeri híd, a maga 1,8 km hosszúságával, viszont csupán a híd fele található a főváros határain belül (a másik Budakalászon). A legrövidebb híd esetében egyszerűbb a helyzetünk, hiszen a legrövidebb hidunk a Szabadság híd, lánykori nevén Ferenc József híd. A hossza kevesebb, mint az Árpád híd fele, 334 m. 

budapestu hídak
Forrás: epiteszforum.hu

Budapesten nem csak utak és hidak kaphatják meg a leghosszabb jelzőt, hanem házak is.

A főváros leghosszabb lakóháza az óbudai Szőlő utcában lévő „Faluház”, amely 338 m hosszú és a 886 lakásában nagyjából háromezren laknak. Ha van leghosszabb, akkor biztosan van legkeskenyebb is. A Döbrentei tér közelében lévő Mandl-ház, amelynek a Dunára néző homlokzata 6,2 m. Még ennél is keskenyebb a másik oldalra néző homlokzata, ami csak 5,5 m széles.

Forrás: Zsolnai Péter
Mandl ház
Forrás: legifoto.hu

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

GYEREKPROGRAMOK

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)