fbpx

Meglepő dolgok Budapesten | Budapest gyerekszemmel

meglepő dolgok Budapesten

Nyitott szemmel járni Budapest utcáit nemcsak hasznos, de érdekes is. Gyerekkel tenni ugyanezt pedig egy teljesen új élmény.

Ők még teljesen más szemmel néznek a városra, rögtön észreveszik a különleges vagy éppen vicces részleteket. A következőkben összegyűjtöttem az utóbbi időszak felfedezéseit, amik számomra is újdonságok voltak. Közös vonásuk, hogy vagy a gyerekek fedezték fel őket vagy a gyerekekkel sétálva figyeltem fel rájuk.

Szent István lábfeje

   
Szent István lábfeje
Forrás:Szerző

A Gellért-hegyen a Sziklakápolnánál áll Szent István szobra. Az ifjú király egy templom modelljét tartja a kezében, a háta mögül a lova néz le a szobrot csodálókra. Az első látásra hétköznapi szoborkompozíciót a király lovagló csizmája teszi bohókássá. A csizma orra lekonyul, olyan mintha Szent István nagyon kapaszkodna a talpazatba. Különösebb indok nincs a cipőorra, ez a művészi szabadság iskolapéldája.

Szent István lábfeje
Forrás:Szerző

Rács vagy kígyó

Forrás:Szerző
A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete
Forrás:Szerző

A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete mellett középiskolás és egyetemi éveim során is nap, mint nap elmentem, mégis most tűnt fel az épület érdekessége. Az utcaszinti ablakokon rács van, ami megszokott. Viszont, ha jobban megnézzük a függőlegesen futó rácsokat, kiderül, hogy minden másodiknak kígyófeje van. Ami első ránézésre egy egyszerű díszítésnek tűnik, az valójában a kígyó nyaka és feje.

Lee, de milyen Lee?

érdekes emléktábla
Forrás: Szerző

Ha az Andrássy út Belvároshoz közelebbi végén sétáltok érdemes a paloták kapujánál lepillantani a földre. Minden épületnél egy arany színű tábla van lehelyezve, amin szerepel az építész és az építés éve. Van, ahol az is olvasható, hogy mi működött korábban az épületben. Ha az Opera oldalán sétálok az Oktogon irányába akkor találkozhattok egy érdekes emléktáblával. A név hiányosan, pontosabban … – tal van megadva. Vajon, hogy kerülhetett feledésbe pont a vezetékneve Lee-nek?

Oroszlán és páva

Oroszlánfejes páva ajtó
Forrás: szerző

Ugye azon már meg sem lepődünk, ha egy ajtón oroszlánfejet látunk? Hiszen az oroszlán elűzi a gonoszt és a rosszakarókat, megvédi a házban lévőket. Vannak olyan kapuk, ahol igazán mérgesek az oroszlánok és vannak, ahol inkább egy kedves házimacskára emlékeztetnek. Az Akadémia utcában viszont pávás vagy a gyerekek szerint inkább kakasos kaput láthatunk, ahol inkább a külcsín, mint a védelem a lényeg.

Oroszlánfejes páva ajtó
Forrás: Szerző

Tódi a Lovag utcában

Tódi a Lovag utcában
Forrás: Szerző

Az izgalmas részletekért néha nagyon magasra kell nézni, ez történt a Lovag utcában is. Majdnem egészen a ház tetején, a középső részen három vízköpő szerű figura szemlélődik. Messziről úgy tűnik, hogy hatalmas a fülük, de azok sokkal inkább szárnyak. A lábukkal a párkányba kapaszkodnak és onnan őrzik a házat. Nekem azonnal gyerekkorom kedvenc meséjének (Gumimacik) setesuta rossza, Gyagyás Tódi jutott róluk eszembe. Innentől fogva nehéz másra gondolni az épületdíszeket nézve.

Tódi a Lovag utcában
Forrás: Szerző

A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva.
Az előző részket itt találjátok.

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)