Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Home office előnyei és hátrányai – JÓ DOLOG OTTHONRÓL DOLGOZNI?

home office anya minimag

Már rögtön az elején lecsapjuk a magas labdát: az az igazság, hogy függetlenül attól, hogy honnan dolgozol, akárhonnan is nézed egy a lényeg, hogy dolgozol, nem lustálkodsz, nem pihengetsz, tévézel, stb DOLGOZOL csupa nagy betűvel.

Az otthoni munkavégzésnek, divatos nevén a home office-nak, vannak hullámvölgyei, de a legtöbb ember számára az előnyök felülírják a hátrányokat. Míg a karrier, az otthoni iroda és a gyermekgondozási lehetőségek nagyon eltérőek lehetnek, a távmunkázást választok okai következetesebbek.

anya otthonról dolgozik

A home office, a távmunka nagy pillanata egész pontos dátumhoz köthető: 2020.03.16,a COVID-19 és a miatta hozott döntések gyakorlatilag világszerte (oké mindenhol más a dátum, de nálunk ez) arra kényszerítette a vállatokat, hogy haza küldjék az alkalmazottaikat. 

Az már más kérdés, hogy a hirtelen jött váltás (is) óriási frusztrációt eredményezett mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szempontjából, de miután mindenki megnyugodott és letelepedett az otthoni íróasztalához, sok-sok iroda fókuszált cég számára gyorsan kiderült, hogy az alkalmazottak produktívak és koncentráltak lehetnek, akkor is ha nincsenek az irodában.

Sőt, még az is kiderült, hogy esetleg sokkal hatékonyabbak.

Itt kell megemlítenünk, és jelentősen kiemelnünk, hogy az ANYUKÁK gyakorlatilag erőn felül hozták az eredményeiket a karantén időszak alatt. Úgyhogy, magunkat is beleszámítva, JÁR A TAPS NEKTEK ANYUKÁK

A cikkünk róluk szól, az anyukák OTTHONI MUNKAVÉGZÉSÉT, Home office-t vettük górcső alá.

HOME OFFICE ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

home office, otthoni munka előnyei anyukaként
KATTINTS A HÁROMSZÖGRE A RÉSZLETEKÉRT

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy részt vegyél a gyerek rutinjában; nemcsak kora reggel, este és hétvégén. Tarthatsz ebédszünetet a kicsivel, meghallgathatod a napi híreket, amikor hazaérnek az iskolából, és még sok minden mást együtt tudsz velük csinálni. Az otthon dolgozó szülőknek nincs korlátlan ideje a gyermekeikkel, de gyakoribb lehetőségük van arra, hogy gyermekeikkel legyenek. 

Rengeteg idő elmehet a munkába utazással, ami potenciális időveszteséget jelenthet, kivéve, ha feltöltődésre használtad ezt az időt: olvasás, zene, podcast hallgatás. Az otthoni munkavégzés kiküszöböli ezt az időpazarlást, és több időt hagy a munkára és a családra egyaránt. Az otthoni munkavégzéssel pénzt takaríthatsz meg a tömegközlekedés és az autó költségein és a gyakori használatból adódó esetleges autó fenntartási problémákon.

Bár az önálló vállalkozók gyakran nagyobb rugalmasságot élveznek, mint a távmunkában dolgozók, általában mindkettő fokozottabban kézben tartja a menetrendjét. Sokan, akik otthon dolgoznak, a kora reggeli órákat választják vagy a gyerekek lefekvése utáni órákat. Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy napközben ügyeket intézhessünk, és mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül tölthessünk el fél órát a barátnőnkkel. 

Ez kétirányú lehet. Néhányan, akik otthon kezdenek el dolgozni, hiányként élik meg, hogy kimaradnak az iroda társadalmi vonatkozásaiból, nem tudnak semmiről semmit. Mások azonban úgy érzik, hogy a felesleges találkozók, társas összejövetelek vagy a kávégépnél tervezett, nem tervezett csevegések zavaró tényezői csökkentik a hatékonyságukat, ami időt vesz el a családtól és a munkától. 

KATTINTS A HÁROMSZÖGRE A RÉSZLETEKÉRT

Bár az otthoni munkavégzésnek pont ez a lényegi pontja, de nem mindenki képes egyszerre tárgyalni az üzleti élet és a gyerekek igényeiről. Ha nehezen mondasz „NEM”-et, akár egyikre, akár másikra, akkor feszültté válhatsz. Nem akarsz lemaradni a munkáról, azért mert a családi szerepkörben is meg akarsz felelni, vagy éppen úgy érzed, hogy egész nap csak dolgozol, mert nem mondasz nemet egy feladatra sem 

Mondjuk ki bátran: a gyerekek olykor zavarják a köreinket, különösen, ha épp valami fontosat szeretnénk csinálni. Bár egy normál irodának is meg vannak a maga zavaró tényezői, ritkán olyan személyes jellegűek, mint az ANYA KAKILNI KELL, vagy ANYA, BEESETT A LEGO A WC-BE felkiáltások. Az anyai ösztön arra szólít fel minket, hogy minden problémát megoldjunk, minden pillanatban vigasztalást nyújtsunk, még akkor is, ha ott van esetleg egy segítségünk: nagyi, babysitter, stb. 

Ha a gyermeked hozzászokott ahhoz, hogy az együtt töltött idő zavartalan játékot jelent, az otthoni munkavégzés mindkettőtöknek alkalmazkodást fog jelenteni. Az a tény, hogy a közelben vagy, nem feltétlenül jelenti azt, hogy elérhető is vagy. Amikor a fiad izgatottan hozza el neked legújabb művészi alkotásait, nagyon jó ha ott tudsz lenni, hogy részt vegyél a lelkesedésében. Amikor azonban művészi teljesítménye felfokozódik, és kb. percenként hozza oda neked a legújabb alkotását, akkor előfordulhat, hogy nem mindegyikre tudsz akkora figyelmet fordítani, mint amekkorát ő szeretne. 

Ez egy potenciális akadály minden otthonról dolgozó számára. És, bár nem vagyunk egyedül minden pillanatban, de azért valljuk be: jól esne egy felnőtt társasága, akivel szigorúan kerüljük a pelenkák és a többi „gyerekes” témát. Ezenkívül fennáll annak a veszélye, hogy szakmai szempontból elszigetelődik az otthonról dolgozó, ha kihagyja a munkatársakkal való alapvető kapcsolattartást. Jó dolog az online meeting, de nem mindig. 

MINIMAG HÍRLEVÉL
NEM AKARSZ LEMARADNI A MINIMAG HÍREIRŐL? AKKOR KATT A KÉPRE

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet