fbpx

Miért is fontos ez az érzelmi intelligencia? | Minimag szakértői percek

érzelmi intelligencia

Érzelmi intelligencia a mindennapokban, azaz miről is lesz szó:

Ismered az érzéseidet? Meg tudod nevezni az adott érzéseidet?Felismered a gyeremeked érzéseit? Milyen az érzelmileg érett ember?

Elsőre úgy gondolhatjuk, hogy ennek a területnek a fejlesztése nem annyira számottevő, hiszen az érzéseinket jól tudjuk azonosítani. Azonban biztos, hogy jól értjük magunkat? Egy helyzetben a testünk jelzéseire oda tudunk figyelni? Vajon tudjuk azt pontosan, hogy milyen érzés lesz rajtunk úrrá?

Különítsd el az érzéseidet

Valójában még a jó és a rossz érzések elkülönítés sem annyira egyszerű, mint az először hangzik. Amikor egy gyermek megszületik, akkor a gondozóival való kapcsolódáson keresztül tapasztalja meg az egyes érzéseket. Reagál mind a pozitív, mind a negatív érzésekre, élményekre. Azonban ezen érzések tudatosítása már fontos tanulási folyamat része. Ahhoz, hogy ideális módon ki tudjuk fejezni magunkat, ahhoz, hogy megfelelő módon megértsük magunkat és a környezetünket is, szükséges, hogy meg tudjuk nevezni a bennünk kialakult érzéseket és azt az adott helyzethez illő módon kommunikálni tudjuk.

Szülőként is nagy felelősség, hogy gyermekünknek az érzelmi állapotait felismerjük és ezen állapotok megélésében segíteni tudjuk. Nagyon jó példa erre az ominózus dackorszak, amikor gyermekeink érzelmeinek sűrűjében az érzelem szabályozást tanulja.

Legyél te a gyermeked bázisa

vidám család

Az agyban található prefrontális lebeny 25 éves korig fejlődik, így gyermekünk számára mi felnőttek kell, hogy legyünk az a bázis, az a szabályozó terület, ahol a saját tapasztalásait biztonságosan megéli és megérti. Ehhez elengedhetetlen az a fajta önismeret, hogy a saját érzéseinkkel tisztában legyünk, illetve megfelelően el tudjuk különíteni, hogy mi az, ami tőlünk indul és mi az, ami a gyermekünktől.

Érzelmi érettség

Az érzelmileg érett emberek önállóan tudnak az életükben boldogulni, tartós és mély érzelmi kapcsolatokat képesek fenntartani és a hozzájuk közel állókkal éreztetik, hogy fontosak számukra. Ezek az emberek nem szégyellik megélni és kimutatni az érzéseiket, fejlett empátiával rendelkeznek és fejlett az impulzus kontrolljuk. Konfliktus helyzetekben problémáikat felvállalják, adekvát módon kifejezésre juttatják anélkül, hogy ezzel a másikat megbántanák. A stresszhelyzetekkel jól és tudatosan tudnak megküzdeni, amikor szükség van rá, akkor kontrollálni tudják a felszínre törő érzéseiket.

A SZERZŐ

Krajnáakné Csorba Fanni Rajzolt lélek
Három gyermek édesanyjaként és szakemberként is tudom, hogy mennyi kérdőjel tud megjelenni a fejünkben gyermekeinkkel kapcsolatban és mennyire fontos a hiteles információ. A rajzokban rejlő személyiség és ez a fajta kommunikációs csatorna megismertetése nagyon fontos számomra. A Rajzolt Lélek kártyákat és a naplót amiatt alkottam meg, hogy szülőként olyan eszköz álljon a rendelkezésünkre, amely segít az érzelmek, olykor nem könnyű, birodalmában eligazodni. Fontos, hogy segítsük és támogassuk gyermekeinket megéléseikben, tapasztalataikban és mutassunk számukra releváns megküzdési lehetőségeket. 
 
Krajnyákné Csorba Fanni vagyok, pedagógus, rajzelemző, viselkedéselemző és végzős pszichológia mesterszakos hallgató. Több mint 10 éve foglalkozom gyerekekkel, felnőttekkel és oktatással. Fontos számomra a családok és szülők támogatása, az egyén fejlődésének kísérése és a gyermekek megértésének segítése. 
Elérhetőség: Rajzolt Lélek

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)