Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Válaszd te is a fenntartható játékokat | Minimag játék körkép

fenntartható játékok körkép
Te is szeretnél megpróbálni fenntartható módon vásárolni, vagy legalábbis minél fenntarthatóbban vásárolni gyermeked számára? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit jelent a fenntarthatóság a játékvilágban, és megosztjuk 7 kedvenc fenntartható játékunkat veled.

Ahogy a fogyasztók egyre tájékozottabbak lesznek azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak termékeik és milyen áron és módon készülnek, azaz milyen hatással van a bolygónk számára, minden eddiginél fontosabbá válik a márkák számára, hogy fenntartható módszereket találjanak termékeik előállítására.

A legpontosabb definíció szerint a fenntarthatóság azt jelenti, hogy „a természeti erőforrások kimerülésének elkerülése az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében”.

Bár a piaci kereslet, valamint az anyagok és a munkaerő etikus beszerzésének költségei miatt ez nehéz feladatnak tűnhet, az általunk kedvelt márkák új és innovatív módszereket találnak a játékok gyártására a fenntartható játék támogatása érdekében.

fajátékok gyerekszobában

Készen állsz a további információkra? Ebben a cikkben áttekintjük:

*Mit jelent a „fenntartható” a játékvilágban
*Miért olyan fontosak a fenntartható gyerek termékek?
*Mire kell figyelni, ha fenntartható gyerekjátékokat szeretnél vásárolni?


Kezdhetjük?

Mit jelent a „fenntartható” a játékvilágban

Nagy általánosságban a „fenntartható játék” minden olyan játék, amely nem befolyásolja negatívan a környezetet. Ez lehet olyan tevékenység, mint mondjuk a nagyi kertjének a bebarangolása egy természet inspirálta kép összeállításához, vagy, amikor a fa kerítés korlátjából játék kockákat készítetek (Mindaddig, amíg a korlát fenntartható forrásból készült fából készült, és nem mérgező festékkel lett lefestve!)

A játékvilágban a „fenntartható játék” azt jelenti, hogy olyan termékeket hoznak létre megújuló anyagokból, amelyek könnyen lebomlanak vagy újrahasznosíthatók.

Például egy márka fából készült játékot készíthet FSC tanúsítvánnyal rendelkező fából. Az FSC, amely a Forest Stewardship Council -t jelöli, „globális szabványnak” minősül, és azt jelenti, hogy a felhasznált fát olyan erdőkből nyerik, amelyek felelősen gazdálkodnak, társadalmilag etikusak, környezettudatosak és gazdaságilag életképesek.

Alternatív megoldásként olyan anyagokat is használhatnak, mint a gyapjú vagy organikus pamut, amelyek biológiailag lebomlanak és komposztálhatók.

fenntartható

Miért olyan fontosak a fenntartható gyerek termékek?

A British Heart Foundation közvélemény kutatása szerint a szülők több mint negyede elismeri, hogy kidobja a tökéletesen működő játékokat (is).

Ha ez az arány továbbra is fennmarad, akkor nagyon fontos:

*hogy a vásárolt játékok biológiailag lebomlóak vagy újrahasznosíthatók legyenek, amelyeket átadhatnak fiatalabb testvéreknek vagy barátoknak

* Olyan játékokat válasszanak a szülők, nagyszülők, amelyek együtt nőhetnek gyerekekkel

A fenntartható játékok kiválasztásának másik nagy előnye, hogy tudjuk, hogy a felhasznált anyagok kevésbé valószínű, hogy mérgező vegyi anyagot, például ftalátot tartalmaznak. Sok fősodorbeli, igen rangos márka által gyártott műanyag játékban találunk olyan anyagot, mint a formaldehid, a ftalátok és a PVC…. ezek mind potenciálisan mérgezőek a testünkre és a földre.

Mire kell figyelni, ha fenntartható gyerekjátékokat vásárolsz?

Amikor fenntartható gyerekjátékokat vásárolsz, először azzal kell kezdened, hogy megkérdezed, MIBŐL készül a játék, HONNAN származik és HOGYAN készült.

Bár a fából készült játékoknál úgy tűnhet, hogy nincs gond, de nem minden esetben van sajnos így. A vezető, ismert játékmárkák közül sokan használnak a játékok gyártása során közepes sűrűségű farostlemezt (MDF). A probléma itt az, hogy az idő nagy részében a szálakat formaldehidet tartalmazó ragasztóval tartják össze. Ez kicsit sem kedves se a Földhöz se a testünkhöz, ezért mindenképpen el kell kerülni az ilyen termékeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy NÉHÁNY márka ezt biztonságosan és fenntarthatóan teszi, csak meg kell kérdezned a varázs hármast tőlük: mit, hol és hogyan készítenek!

Ideális esetben ezeket az anyagokat keresd:

*FSC tanúsítvánnyal vagy fenntartható forrásból származó tömörfa
*Megújuló gumifa
*Fenntartható forrásból származó bambusz
*100% gyapjú filc
*Természetes pamut
*Fenntarthatóan gyártott műselyem bambuszból
*Szilikon
*Újrahasznosított műanyag

Annak ellenére, hogy szeretjük kerülni a műanyagot, amint azt a fenti utolsó pontban is látod, nem MINDEN műanyag rossz.

A következő dolog, amit figyelembe kell venned a vásárlás során, a játék sokoldalúsága és hosszú élettartama.

Nem titok, hogy a gyerekek gyorsan elfáradnak a játékokban, ezért a legjobb olyan játékokat választani, amelyekkel sokféleképpen lehet játszani, és amelyek elég tartósak ahhoz, hogy továbbadják testvéreiknek vagy barátaiknak.

7 fenntartható játék, amit szeretünk

# 1 Bajo szivárvány tört elemekből

Bajo szivárvány tört elemekből
Bajo szivárvány tört elemekből

Bajo róluk már korábban is írtunk, de szerencsére kicsit sem változott azóta a helyzet.

A Bajo egy lengyel cég, a tervezés és a gyártás is Lengyelországban történik. 

A képen látható szivárvány 6 ívből és áll: de a Bajo megcsavarta azzal, hogy itt az ívek elemekből ( 21 db) állnak, így válik a játékból egyúttal szórakoztató tanulás. Az ívek, ahogy növekednek, egyre több részre vannak felosztva, lehetővé téve a blokkok új, izgalmas felhasználását.

Fenntartható európai platánból készült és hitelesített, nem mérgező vízbázisú festékekkel festett játék.

# 2 Lubulona Spring Város Maxi készlet

SPRING VÁROSI MAXI KÉSZLET LUBULONA
SPRING VÁROSI MAXI KÉSZLET

Lubulona játékot is kipróbáltuk : igényes, bükkfából készült modern, kissé minimalista stílusú játékok állnak a márka kínálatában.

A spanyol cég Barcelonában található, a tervezés is ott történik, míg a gyártás Európában.

A SPRING VÁROSI MAXI KÉSZLET 4 ház elemből áll, tartozik hozzájuk létra és 2 figura autóval. Lányok és fiúk közös játéka máris kipipálva, mindenfajta sztereotip gondolatot mellőzve 🙂 .

# 3 Erzi Zöldséges szett

Erzi zöldség szett minimag
Erzi zöldség szett

Az ERZI igazi fogalom a fajátékok, és a fenntartható játékok között.

1991 -es indulása óta a Németországban alapított Erzi világszerte, igen magas mércét állított fel az élethű és rendkívül részletes miniatűr fából készült élelmiszertermékek körében.

Minden gyümölcs, zöldség, és egyéb étel fajta tömör bükkfából készül, melyet FSC tanúsított beszállítóktól szereznek be, és kézzel készülnek természetes színekben. A végeredmény egy olyan termék paletta, amely sokkal hívogatóbbnak tűnik, mint maga a valódi termék.

A mi kedvencünk ez a zöldség szett, 8 ínycsiklandó zöldségből és egy fa ládából áll. Kiválóan alkalmas kis boltosok és elkötelezett ( leendő)  szakácsok számára, akik egészséges ételeket szeretnének főzni, árulni.

4# Ocamora szivárvány

OCAMORA 9 DB-OS SZIVÁRVÁNY ÉPÍTŐJÁTÉK, NARANCS
OCAMORA 9 DB-OS SZIVÁRVÁNY ÉPÍTŐJÁTÉK, NARANCS

Európa egyik legdélibb pontjából, a spanyol Andalúziában működik az Ocamora márka.

A fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fa, a környezetbarát festékek és természetes növényi olajok felhasználásával készült Ocamora játékok 100% -ban mentesek mindenfajta, nemkívánatos a vegyszertől- így biztonságosak a kicsik számára.

Az Ocamora termékekhez nem mellékelnek utasításokat; úgy tervezték őket, hogy szabad utat engedjenek a gyermekek fantáziájának!

Ez a szivárvány például 9 részből áll, de szinte biztos, hogy nem fog a klasszikus formában maradni: előbb lesz belőle alagút, vagy híd, de még kisállat rendelő szerepet is töltött már be.

5# TEGU 24 darabos mágneses készlet

TEGU 24 DARABOS MÁGNESES ÉPÍTŐJÁTÉK - VIRÁG
TEGU 24 DARABOS MÁGNESES ÉPÍTŐJÁTÉK - VIRÁG

Talán már meg se lepődtök rajta, de a következő márka is ( majdnem :)) spanyol kötődésű: a Hondurasban élő CHRIS és WAHUGHEY tervező páros alkotta meg a TEGU márkát, ami lényegében egy tejesen egyedülálló alternatívája az alap fa kockáknak.

Nem csak az alapelemek vannak gyönyörűen elkészítve, hanem minden blokknak van egy titkos rejtett mágnese, amely lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy őrült menő alkotásokat építsenek.

A Tegu egy Huesito nevű, fenntartható körülmények között termelt keményfát használ, mely Hondurasból és Közép –Amerikából érkezik.

A mágnesek teljesen rejtettek, nincs rajtuk kiálló darabka, így maximálisan biztonságos játékok.

Ez a 24 darabos szett a VIRÁG elnevezést kapta, de nemcsak a virág fog eszetekbe jutni róla, az tuti: rakétákat, dinoszauruszokat, robotokat, madarakat, mini jeleneteket tud az elemekkel létrehozni a gyerkőc, határ a csillagos ég.

6# Elou Kavics

ELOU PARAFA KAVICS
ELOU PARAFA KAVICS

A következő kedvencünk is különleges lesz: az Elou egy portugál játék márka, ami a 100%-ban környezetbarát/újrahasznosítható és fenntartható parafából készíti csodás termékeit.

Ez azt jelenti, hogy a játékok fő tulajdonosági közé tartozik a lágy textúra, a könnyedség és az ütésállóság, és még vízálló is.

Az ELOU PARAFA KAVICS készletben 5 elemet találunk, 3 avokádó formát és 2 golyót.

A játék során ezeket helyezik egymásra, egymásba, egymás mellé, felé és még 100 féle módon a gyerekek, miközben fejlesztik a problémamegoldó képességeiket, a motoros készségeiket és megértik, azt, hogy hogyan kapcsolódnak össze az egyes elemek, formák.

#7 Milaniwood WOODY BUILDER

WOODY BUILDER - EGYENSÚLYOZÓ FA ÜGYESSÉGI JÁTÉK
WOODY BUILDER - EGYENSÚLYOZÓ FA ÜGYESSÉGI JÁTÉK

Az Olaszországban alapított Milaniwood a fenntartható gyártás mellett a dizájnra, az oktatásra, és a kreativitásra is nagy hangsúlyt helyez.

A játékok szórakoztatóak, modernek, az együtt töltött idő, a közös családi társasozások kiemelten fontosak a tervezők számára.

A cég a gyártás során, mely szintén Olaszországban történik, a legmodernebb technológiát és a régi kézműves készségeket kombinálja.

A mi kedvencünk ez a WOODY BUILDER – EGYENSÚLYOZÓ FA ÜGYESSÉGI JÁTÉK ami az egyensúlyozó társas játékok legújabb generációja. A videóban látjátok, hogy a feladat „csupán” annyi, hogy a dobott kocka alapján kell a súlyokat felhelyezni a cuki figurára. Értitek: „ csupán” :))

FENNTARTHATÓ GYEREKKOR

További cikkei

Kategóriák

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet