Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Könyvajánló a Minimagon | Nemcsak Karácsonyra

gyerekkönyv ajánló

Emlékszem gyerekkoromban, kb. 10 éves lehettem, és nem volt könyv a Karácsonyfa alatt. Teljesen kikészültem, a mai napig emlékszem a hiányérzetre. Pár nappal később, hogyhogy nem, nagyszüleimnél már ott figyelt az ajándék könyv ( Durell-től Az amatőr természetbúvár volt).

Talán ezért van az, hogy elképzelhetetlen számomra a Karácsony ajándék könyv nélkül.

A Minimag idei könyvajánlójában nem tipikus karácsonyi könyveket ajánlunk, hanem olyanokat, amelyek bármely alkalomra, és alkalom nélkül is örömet fognak okozni, a betűkre éhes fiatalságnak.

A Minimag könyv válogatásban olyan könyvek sorát ajánljuk, amelyeknek a gyerekek nem lesznek képesek ellenállni, és garantáltan lekötik őket, ugyanakkor számotokra is élvezetes lesz az olvasása (és az utána következő beszélgetések).

Ismeretterjesztő könyvek kicsiknek és nagyoknak

Az ismeretterjesztő könyvek valahol a rövid mesék és a hosszabb mesék között kapnak helyet, ha az olvasói „életutat” nézzük.

Óriási ismeretterjesztő könyv választékot találunk a Babilon Kiadónál: izgalmas felfedezni való, gyönyörűen illusztrált könyvek várnak rátok.

Próbáljatok meg olyan könyvet ajándékozni, amely beindítja a gyerekek fantáziáját, esetleg hangosan megnevetteti őket, vagy valami újat tanít nekik a világról.

Hová tűntek az állatok?

Laura Ertimo geográfus és író is egyben, ma már főállású író, köszönhető ez a Hová tűntek az állatok? kötetének, melyért 2020-ban Non-Fiction írói munkásságáért megkapta a tekintélyes Tietopöllö-díjat.

Laura Ertimo és Mari Ahokoivu szórakoztatóan mesél a gyerekeknek olyan összetett jelenségekről, amelyek körbevesznek minket. Mindezt úgy, hogy tényeken alapuló reményt ad, arra, hogy a legnehezebb kríziseket is meg lehet oldani.

A történetben Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. A két jóbarát lelkesen nekiáll kutatni a megoldások után. Miként gondoskodhatunk arról, hogy a Földön a jövőben is folytatódjon a sokszínű élet?

A minket körülvevő természet problémáit nem lehet elhallgatni a gyerekek elől. Az ehhez kapcsolódó beszélgetések kiindulópontja lesz ez a könyv. 

Mi MICSODA Olvasó – Magyarország

Kezdő olvasóknak szól a Mi micsoda sorozat Magyarország kötete, amiben, talán már sejtitek:), Magyarországról tudhatnak meg érdekességeket a gyerekek. 

Rozgonyi Sarolta munkája, hatalmas szeretettel készült ez a különleges ismeretterjesztő olvasó könyv, minden lapja élmény lesz a gyerekeknek. 

Mekkora Magyarország és hányan lakják? Melyek Magyarország tájai? Hol a legnagyobb és hol a legkisebb a népsűrűség? Melyik tavunk száradt ki már többször is? Mi az erdőrezervátum? Hol van a Boszorkány tanösvény? Mi a világörökség, és mik azok a műemlék épületek?

Gyönyörű fotókkal illusztrált kötet, ami bemutatja hazánk tájait, állat- és növényvilágát, építészeti értékeit, világörökségi helyszíneit.

A könyvön Cini, a kedves széncinege vezeti végig a gyerekeket.

Mi MICSODA Olvasó – Magyarország

Kerek erdő, esztendő

A böngészőkönyvek sorába tartozik a Kerek erdő, esztendő, mely egy varázslatos utazás az erdőn keresztül, versekkel, felfedezni valókkal.

Az elismert angol írónő, Rachel Piercey verseit Fenyvesi Orsolya bolondos-játékos fordításában olvashatjátok, sőt meg is hallgathatjátok őket Kárász Eszter előadásában.

Főszerepben Mackó, akivel együtt járjátok be az erdőt, a négy évszakon keresztül. Minden oldal tartalmaz egy gyönyörű illusztrációt Freya Hartas-tól, egy verset, és egy listát, amely körülbelül 12-15 elemet (főleg más állatokat) tartalmaz, amiket meg lehet keresni a képen.

Egy könyv, ami arra késztet, hogy összebújjatok, forró csokit igyatok, miközben az erdőt „járjátok”.

Kerek erdő, esztendő

Művészetről - gyerekeknek

Hol készül a művészet? Művészettörténeti böngésző

A Csimota Kiadónál jelent meg nem túl régen ez a hiánypótló kötet, melyben 25 korszakos jelentőségű alkotó képzelt műtermének bemutatása során ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok a képzőművészettel.

A Hol készül a művészet című kötetben megtaláljátok az altamirai barlangrajzokat éppúgy, mint Bansky graffitijét.

A könyv nagy méretű, 33 centi magas, így kifejezetten alkalmas arra, hogy át tudják alaposan tanulmányozni a gyerekek az illusztrációkat.

Révész Emese művészettörténész és Grela Alexandra festőművész vezet végig minket a műtermeken, és az alkotásokon, mindezt humorral és játékossággal.

Így könnyen el tudnak a gyerekek is merülni az egyes stílusokba, irányzatokba, technikákban.

A böngészés során egész élethelyzeteket tanulmányozhatnak: min ültek az emberek, mivel világítottak, hol laktak. A legügyesebbek a kakukktojásokat is megtalálják majd.

Minden korosztálynak ajánljuk, hosszú évekre el fog titeket kísérni a kötet.

További művészi könyvek itt...

Mese nélkül mit érek én?

Legyen az a mese rövid, vagy hosszú, sok részből álló, összefüggő, vagy éppen külön fejezetekre bomló, mindegy, lényeg, hogy mese legyen.

Csillagsodrás

Pincz Petra és Z. Kocsis Blanka mesekönyve, a Csillagsodrás az óvodás korosztályt szólítja meg, 10 történetet olvashatunk, amelyek mindennapi történetek, és mégsem azok.

A főszereplő gyerekek különlegesek és mégsem azok, van köztük, aki kicsit lassabb a társainál, van, aki nehezen talál barátokat, van, aki túl pörgi a többieket. Mindannyian találkoztunk velük, vagy éppen a saját gyerekünk ilyen.

Szívdobogtató felismerések, és AHA érzések várnak az olvasókra, és a mese hallgató gyerekekre.

Terápiás mesék, mindenkinek jobb lesz a kedve tőlük.

Katonadolog | Gyógyítómesék

Talán már ti is mondátok ezt egy-egy kisebb sérülésre, hogy kicsim, ez katonadolog. Flóra és Csenge a Kőszegi-Arbeiter Anita mesekönyvének főhősei 18 mesén keresztül ismerkednek a különböző kisebb balesetekkel, és azok kezélésének módjával. A Katonadolog szuper könyv azoknak a gyerekeknek ( is) , akik félnek a méhecskéktől, darazsaktól, pókoktól, akik könnyen elpityerednek egy –egy karcolás estén. Anita a mesék mellett praktikus tanácsokat is ad a kezelésre.  Kedves, szórakoztató mesegyűjtemény.

Nyaralás a szigeten

Vajda Éva mesekönyve,a Nyaralás a szigeten,  Bíró Anna különleges rajzaival egy nyári mese, de időjárás függetlenül ajánljuk azoknak a gyerekeknek, akiknek a családjában válás történt. A történet főhőse Alexandra, két hetet anyukájával, két hetet svéd apukájával tölt, vele megy nyaralni Gotland szigetére. Ezúttal elkíséri apa új társa is őket.

Egy Édes mostoha történet, mai korba helyezve. A kezdeti ellenszenv, amit Alexandra érez Éva irányában szépen feloldódik, köszönhető ez a sok közös programnak, beszélgetéseknek.

Nyaralás a szigeten

Ramszesz 80 gyereke

Ramszesz 80 gyereke egy nagyon sajátos helyzetet vázol fel, melyben minden gyermek apja, minden nő ura és parancsolója, Ramszesz maga is gyermeklelkű férfi még. Napközben kedvteléseivel múlatja az időt, megszokta, hogy ő mindennek alfája és omegája, kiszolgálják és lépteit vigyázva imádják őt. (Bármely hasonlóság a valóságban is ismert férfiak életével csupán a véletlen műve, a teljes történet csupán kitaláció, távoli, érdes fantazmagória!).

Egy napon azonban az asszonyok körmönfont, csalafinta módon engedélyt kérnek az eltávra. Akkor, amikor Ramszesz, Ámon és Ré kegyeltje, éppen nem annyira figyel. Így aztán, mire észbe kapna, máris egyedül marad a palotában nyolcvan rakoncátlan csemete és sok-sok szolga társaságában. A helyzet elkeserítőbb nem is lehetne – gondolja ő-, de aztán viszonylag gyorsan arra is ráébred, hogy valójában semmit sem tud a csapatnyi fáraóutód szokásairól. Majoros Nóra regényéhez igazán jó szórakozást kívánunk, nem is kétséges, hogy meg lesz:))

Ramszesz 80 gyereke
OLVASNIVALÓ

További cikkei

Kategóriák

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet