fbpx

Gyerekdalok és mondókák a mindennapi rutinban

Hogyan könnyítheted meg a mindennapi rutinokat a mondókák és gyerekdalok segítségével?

Hogyan könnyítheted meg a mindennapi rutinokat a mondókák és gyerekdalok segítségével?

Biztosan sokan találkoztatok már a korai zenélésre épülő programokkal, zenebölcsikkel, zeneovikkal, olvastatok a foglalkozások számos előnyéről. Ma már több tudományos bizonyíték alátámasztja, miért jó, ha együtt énekelünk, mondókázunk a gyerekekkel, milyen készségek és képességek fejlődnek már egész pici korban is.

Egyrészt remek program egy-egy ilyen foglalkozás más anyukákkal és hasonló korú gyerekekkel találkozhatunk, kapcsolatot építhetünk, vagy csak beszélgetünk egy jót, másrészt a mindennapokban, a napirendben is nagy segítséget jelenthetnek ezek a rövid játékok, mondókák vagy énekek.

Lássuk, hogyan lehet használni és beépíteni a mondókákat a napi rutinba

Nyulász Péter: Kesztyűs kézzel

Hóembernek keze seprű,
nem kell neki bundakesztyű.
Ám az ujjam mint a víz,
keményre fagy, mind a tíz.
Jégcsap nő a helyükre,
húzz kesztyűt a kezemre

A teljesség igénye nélkül: Bármely napirendi pontba beilleszthetők a tanult mondókák, énekek. Legyen szó a reggeli ébresztőről, az öltözködésről, az elindulásról, a játszótéren töltött időről, a hivatalokban történő várakozásról, a bevásárlásról, fürdésről, fogmosásról vagy épp a rendrakásról, alvásról.

Egyik előnye, hogy ha mindig aktuálisan használjuk őket – hintázás közben, hintázós dal, ugrálás közben ugrálós dal, amikor esik az eső, esővel kapcsolatos dal, amikor csigával találkozunk csigás dal – akkor ezeknek a daloknak, mondókáknak a szókincse játszva beépül a gyerekek szóhasználatába még akkor is, amikor nem beszélnek, de már az emlékezetükbe elraktározódik.

mondóka öltözködéshez

Amikor egy-egy dalt, vagy mondókát elkezdünk, játékosan elterelhetjük a kicsik figyelmét az épp nem kívánt szituációról.

Prevencióra még tökéletesebb eszköz van a kezünkben, mert mindig könnyebb valamit megelőzni, mint orvosolni.

További játékot lehet egy kicsit nagyobbakkal játszani pl.: a „véletlen” elrontott szöveg, vagy egy direkt máshova felvett ruhadarab öltözés közben további mosolyt csalhat a gyermekek arcára.

Ha olyan tevékenységbe kezdünk, amiről tudjuk, hogy a gyerekek nem szívesen csinálnak, már előre elkezdhetjük a kedvenceket mondani, ha olyan helyen vagyunk énekelni.

Azt nem állítom, hogy innentől kezdve mindenki megszereti az öltözködést, a sorban állást vagy a várakozást, de tehetünk azért könnyebben vagy épp gyorsabban teljen az idő.

A szerző

Sas Gabriella

Márklyné Sas Gabriella vagyok, két gyönyörű kislány édesanyja, zongoratanárnő, zenei foglalkozásvezető és a Zenén innen, mesén túl komplex gyermekfoglalkozás megálmodója. Anyaként, pedagógusként, zenetanárként a zene, a mese a játék és a kreativitás a mindennapjaim része. Zenével mesélek, mesével zenélek. Mindkettő nagyon közel álla gyerekek lelkéhez és hiszem azt, hogy könnyebben megértik a környezetüket, a világ csodáit és nehézségeit is. Célom, hogy a családokba megszokássá és napi rutinná váljon a zenélés, éneklés, emellett segítsek abban, hogy hogyan építhető be úgy a mindennapi tevékenységek közé a zene bármely formája, hogy megkönnyítse, támogassa a minden napokat Zenén innen, mesén túl. Munkámról itt olvashattok bővebben: https://www.facebook.com/zeneninnenmesentul https://www.zeneninnenmesentul.hu/

 

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket