fbpx

7 trükk, amivel ösztönözheted a gyerek zöldségfogyasztását

nem szeretem zöldség
Talán egy idős az emberiséggel a harc a gyerekek és egy tányér borsó, ne adj isten karalábé főzelék között. Sokan ninja mesterként küzdünk, azért, hogy gyermekeink zöldséget fogyasszanak (míg mások városi legendaként simán veszik ezt az akadályt), álcázzuk a répát, a karfiolt, a borsót elbújtatjuk a krumlipüré alá, a kelbimbót elrejtjük a függöny mögé ( igen a szag onnan jön, nem mi tettük oda).

Annak, hogy életünk értelmét zöldségimádóvá varázsoljuk szükségünk van néhány trükkre.

A következő 7 tipp segítségével a gyermeked nem csak rengeteg tápanyagban gazdag zöldséget fog fogyasztani, de még az is simán lehetséges, hogy újra kérni fog belőlük!

Álcázd Őket

Igen a fent említett ninja trükkökről van szó. Néha egyszerűbb nem felhívni a figyelmet arra, hogy gyermeked zöldséget fog fogyasztani. Vagy kettőt. Vagy akár három félét.

Ehelyett integráld ( vagyis bújtasd el) a zöldségeket kedvenc ételébe. Anyukám például gyerekkorában mindig is szerette a krumplipürét. De nem szeretett más zöldségeket enni. Szóval mit csinált a nagymamám? Zöldséget pürésített a burgonyába! Egy nap a nagymamám zöldburgonyát (borsós krumplipürét) szolgált fel. Egy másik napon a burgonya narancssárga volt (sárgarépával). Anyukám mindkét alkalommal megette a krumplit, mert annak többnyire krumpli íze volt, és azt ugye nagyon szerette.

Manapság egyszerűbb olyan ételeket készíteni, amelyek zöldségeket rejtenek magukban. A karfiolt el tudjuk rejteni kérges pizzáktól a spirálozott cukkiniből készült házi tésztákig számtalan mód kínálkozik a zöldségek tálalására anélkül, hogy nyíltan bejelentenénk a jelenlétüket.

Adjunk hozzá zöldségeket kedvenc ételéhez

Adjunk hozzá zöldségeket kedvenc ételéhez

A zöldségek megkedvelésének egyik legjobb módja, ha azokkal az ételekkel együtt adod, amelyeket gyermeked szeret. Adjunk hozzá egy marék kockára vágott brokkolit vagy friss borsót a makarónihoz, vagy egy kis kockára vágott cukkinit és pirított gombát a piros szószba. Tegyél egy kis spenótot a pizzájuk sajtrétege alá, vagy tegyél friss salátát a szendvicsre.

Próbáld meg a zöldségeket minél apróbb darabokra vágni, hogy jelenlétük minél „kevésbé” legyen észrevehető. Minél nehezebb manuálisan kiválasztani, elkülöníteni annál jobb!

Süsd ropogósra

Igazi megvilágosodás volt az a nap, amikor sült, ropogós brokkolit szervíroztam a fiamnak. A fiam, aki nem igazán élvezte a párolt brokkoli illatát vagy állagát, IMÁDTA, amikor a sütőben ropogósra sült.

Ezek után rájöttem, hogy sokféle zöldséget fel tudok tálalni – beleértve a karfiolt, édesburgonyát és még a kelbimbót is –, és azokat azonnal felfalja, amint megsütöttem.

Sütés közben a zöldségekben található természetes cukrok segítenek karamellizálni őket, így kevésbé keserűek, jobban megbarnulnak és kellemesen ropogósak. Egyszerűen öntsd meg a választott zöldséget egy csepp olívaolajjal, add hozzá a kívánt fűszereket, és süsd 200°C-on barnulásig. Ne felejtsd el időnként megforgatni őket, hogy egyenletesen süljenek át.

Játszani az étellel? Simán

játék az étellel

Javasoljuk, hogy nyugodtan, tiszta lelkiismerettel játssz az ételekkel, amikor a gyermekednek zöldségeket szolgálja fel. Csinálj arcot uborkából és retekből, piros kaliforniai paprika szemöldökkel, zöldborsómosollyal és még kukorica fogakkal! Vagy hozz létre egy virágot ehető szirmokkal, szárral és levéllel. Gyermeked a zöldségeket hamarosan szórakozással, nevetéssel és mosollyal fogja társítani. Bátorítsd őket, hogy készítsék el ők is a saját zöldség arcukat, kínálj kis tálkákat apróra vágott és szeletelt zöldségekkel.

Egy kis mártogatós csodákra képes

A nyers zöldségek, például a paprika, az uborka, a sárgarépa és a zeller jól párosulnak számos egészséges mártással, amelyek élénk ízt, tápanyagokat és szórakozási lehetőséget is adnak. Többféle mártási lehetőséget próbálhattok ki, a krémes hummustól a guacamole-ig, salsa, vagy csak sima joghurtos öntetek sokasága. A színes zöldségek váltakozásával és a mártogatós körökkel gyermeked válogathat, és kísérletezhet, így a nyers zöldségevés sokkal élvezetesebbé válik számára.

Főzzünk együtt

főzzünk egütt

A gyerekeket sokkal jobban motiválja az evésre az, hogy megkóstolják a maguk által főzött ételeket. Hiszen a darabolás, keverés, kóstolás és tálalás folyamata erőt ad, magabiztosságot számukra is. Ráadásul arra ösztönzi őket, hogy az általuk elkészített ételt egyék.

Ha gyermeked túl fiatal ahhoz, hogy éles eszközöket használjon vagy a tűzhely mellett álljon, kérd más módon a segítségét. Elvégre mindig akad tennivaló a konyhában:).

TIPP: Pórbáljátok ki a fellépő tornyokat: ezzel a montessori elven működő kiegészítővel könnyedén be tudjátok a gyerekeket vonni a házimunkába.

Ültessetek zöldségeket

ültess ételt

Az otthoni zöldségek ültetése, gondozása és termesztése valóban varázslatos a gyerekek számára, különösen, ha figyelik a magból fogyasztható étellé való átalakulást.

Az ablakpárkányon ültethető zöldségektől, fűszerektől a dedikált háztáji parcellákig a gyerekek megtanulják, honnan származnak a zöldségek és fűszernövények, hogyan nőnek, miért van szükségük vízre és tápanyagokra, és milyen ízűek frissen szedve.

Meg fogsz lepődni, hogy a gyerekek mi mindent hajlandóak kipróbálni, amikor a saját maguk által nevelt zöldségeket kell megenni.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)