Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mit esznek reggelire a családok – VILÁGKÖRÜLI PERCEK

Mit esznek reggelire a családok - VILÁGKÖRÜLI PERCEK

A reggeli a nap legfontosabb étele, de a világszerte nncs két egyforma reggeli típus. Kolbászok, csokoládés müzli, gabonafélék vagy miso leves- ezer és egy variáció. Kukkantsok be az angolokhoz, brazilokhoz, japánokhoz, szóval a világ különböző tájaira, merítsünk ihletet, és holnap reggelire együnk éldául egy finom arepast 🙂

Nálunk, Magyarországon leginkább az a jellemző, hogy nincs jellemző reggeli: hideg szendvics, vagy müzli..a klasszikus kontinentális reggeli, de például Krúdy idejében,még a marhapörkölt és velős csont sem számított ritka napkezdő fogásnak.

Az Egyesült Királyságban, a híres angol reggeli, ami így ránézésre nekem valószínűleg 3 napi hasfájást okozna: bab, kolbász, szalonna, tojás, gomba, pirítóssal és egy csésze teával szinte egész napra fel is tölti őket. (kép forrása Pinterest)

Ausztrália

Az élesztős, vegetás ízvilágű, sűrű Vegemite krémmel kent pirítósos. Általában sok gyümölcs kíséri (gondolom, hogy legyen benne valami finom is:))

Brazília

Erős kávé a szülőknek és a tej a gyerekeknek. A családok lágy kenyeret esznek sonkával vagy sajttal. Vagy egy hagyományos Feijoada, egy sűrűleves fekete babból és különféle húsokból.

Kína

A hagyományos reggeli régiónként eltérő, elvégre jó nagy ország. A sült tésztapálcák és a meleg szója tej nagyon népszerű az egész országban. Yutiao-nak hívják őket, és belemerítik vagy áztatják őket a tejbe.

Kolumbia

Minden az arepas körül forog. Sűrű, kissé édes kukoricalepény, amelyet vajjal, vagy tojással, hússal, lekvárral szolgálnak fel egy egyszerű reggelire. (kép forrása : mycolombianrecipes)

Egyiptom

A Ful Medames, azaz sült bab, lóbabból, csicseriborsóból, fokhagymából és citromból készül. Gyakorlatilag reggelire, ebédre is vacsorára is szívesen eszik.

Németország

A német reggelizőasztalon hagyományosan különféle kenyerek, hideg húsok és sajtok találhatók. És persze az elmaradhatatlan vaj és lekvár.

Izland

Az izlandi fűszeres reggeli hafragrauturnak nevezett zabliszt kása. Vízben vagy tejben főzve és barna cukorral, gyümölcsökkel vagy surmjolkkal (savanyú tej) tálalva. Általában egy kanál tőkemáj-olajjal együtt, a D-vitamin szint növelése érdekében, mert az év nagy részében a nap alig látszik.

Irán

Egy könnyű családi reggeli Naan kenyérből, vajból és lekvárból áll. Előfordul, hogy hatalmas edényekben az irániak halimot készítenek:búza, fahéj, vaj és cukor keverékét eszik apróra vágott hússal.

Izrael

A reggelihez mindenféle pékárut, kenyeret, illetve pitát szolgálnak fel. Ehhez tojást készítenek, de nem ritka a shakshuka, az izraeli lecsó sem (szigorúan húsmentes, jó sok zöldésggel). Emellett különböző kencék, hummusz, tahini, labneh és izraeli zöldsaláta is van az asztalon. Ez utóbbi nem más, mint apróra vágott uborka, paradicsom, hagyma és petrezselyemzöld meglocsolva frissen facsart citrom levével és olívaolajjal. (kép forrása: https://downshiftology.com/recipes/shakshuka/)

Mexikó

A nap első étkezése nagyon kiadós. A chilaquiles és a huevos rancheros népszerű választás. A chilaquiles tortilla chips, zöld vagy piros mártással leöntve, sajttal és tojással tetején.

Thaiföld

A thaiföldi reggeli nem különbözik nagyban a többi ételtől a nap folyamán. Általában menta, fűszeres hal vagy hús, rizzsel tálalva. A gyerekek általában khao thom-ot, egy könnyebb húsleves alapú rizslevest fogyasztanak, különféle összetevőkkel, mint például csirke darabok, darált sertéshús, garnélarák és zöldségek.

Hollandia

Az ország igazi különlegessége, a hagelslag valójában annyit tesz „jégeső”. Ez pedig nem mást jelent, mint csokireszelékkel, vagy cukorkákkal meghintett kenyér vajjal vagy anélkül. (kép forrása: https://www.wanderlustingk.com/travel-blog/dutch-foods)

 

Törökország

A hagyományos reggeli kenyérből, sajtból, vajból, olajbogyóból, tojásból, paradicsomból, uborkából, lekvárból, mézből és szucukból, fűszeres török kolbászból áll. És persze a török tea!

USA

A legnépszerűbb amerikai reggeli a vastag palacsinta szalonnával, sziruppal és áfonyával, valamint a müzlik, granolák, különösen a gyermekek számára.

 

Képek forrása: pinterest, szöveg forrása Lunamagazin

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet