Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Együttélés kiskamasz(ok)kal, avagy kupaktanács tervezésre fel

Együttélés kiskamasz(ok)kal

Családban élni csodálatos, de ettől még nem mindig egyszerű. Itt az ideje bevallani: kamaszokkal együtt élni  egyszerre felemelő és egyszerre óriási kihívást jelentő élmény. A családi élettel éppúgy együtt jár az összezördülés, mint a nevetés és a szívmelengető pillanatok sokasága, ezért szükség van egy kis struktúrára és kommunikációra ahhoz, hogy a dolgok zökkenőmentesen működjenek. Ebben segíthetnek a közösen kialakított szabályok, amelyekbe a családtagok mind beleszólhatnak.

Ha eddig nálatok nem működött a családi kupaktanács, érdemes megalakítani és rendszeresen átbeszélni pár témát, hogy békésebb napokat lehessen együtt tölteni. Ami fontos, mindenki kb. ugyanannyi kéréssel legyen jelen, ha kezdők vagytok a témában, akkor fejenként 1-2-vel érdemes kezdeni és legyen szempont a kölcsönösség, egyensúly is. 

Milyen témákra érdemes gondolni, ha nincs ötletetek (amúgy bátran alakítsátok ki a számotokra megfelelő kereteket):

Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • Kommunikáció: a családban mindenkinek legyen lehetősége beszélni a gondolatairól, érzéseiről és aggodalmairól. A nyílt és őszinte kommunikáció az egészséges családi dinamika sarokköve. Hetente legalább egyszer találjatok erre időt. (akár egy közös étkezésnél).Ez a gyakorlat elősegíti a bizalmat és erősíti a kötelékeket.
  • Tanulás és iskola: tűzzetek ki tanulási célokat, illetve érdemes segíteni abban, hogy egy nagyjából meghatározott ideje legyen a tanulásnak.
  • Szabadidő: egyeztessetek arról, hogy milyen időpontig maradhatnak kint a barátaikkal, milyen helyekre járnak, mi a hobbijuk, hogyan férnek bele a napokba a délutáni programok (és ezekből mennyi lesz).
Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • “Kütyü-idő”: tapasztalataim alapján az egyik legnagyobb konfliktusforrás. Beszéljétek meg, hogy mennyi időt tölthetnek el a képernyők előtt, például telefonok, számítógépek és videojátékok használatával. Fontos, hogy megismerjék az online biztonsági és adatvédelmi gyakorlatokat is.
  • Háztartási feladatok: osszátok szét a feladatokat, ki-ki életkor, képességei és preferenciái szerint vegyen részt ezekben. Ezzel felelősség tudatot és csapatmunkát tanulhatnak (meg az anya sem szakad bele egyedül a háztartási feladatokba).
  • Internetes viselkedés: tanítsd meg nekik a biztonságos viselkedést az interneten. Ismertessétek meg velük az online zaklatás és a megfelelő kommunikáció fontosságát.
Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • Családi idő: Határozzatok meg időpontokat, amikor minden családtag részt vesz közös tevékenységekben vagy kirándulásokon. Ez segít erősíteni a családi kötelékeket. Fontos: programot a család minden tagja javasolhasson!
  • Pénzkezelés: zsebpénzzel kicsiben gyakorolható a felelősségvállalás, megismerhető a pénz értéke.

Konklúzió

Fontos, hogy közösen hozzátok meg ezeket a szabályokat, hogy a kiskamaszok érezhessék, hogy a véleményük és igényeik is fontosak. Időnként nézzétek át, hogy mi működik, mi az amin változtatni érdemes.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeimből

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet