Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Enyém, tiéd, közös: kié a vagyon?! | A szakértő válaszol

Enyém, tiéd, közös: kié a vagyon?! | A szakértő válaszol

Mi történik, ha egy házaspár el szeretne adni egy közösen vásárolt ingatlant, melyet fele-fele arányban, de külön-külön a saját örökségükből vásároltak? Körbejártuk a témát..

A székely nő odamegy a férjéhez:
– Boldog szülinapot édes férjem!
– Köszönöm feleség!
– Vettem magának ajándékba egy lovat, de sajnos nagyon drága volt, úgyhogy csak részletre tudtam megvenni.
– Nem baj, feleség. Hol van?
– Kezdetnek itt van egy nagy lófütty!

Mitől lesz közös a vagyon?

Mitől lesz közös a vagyon?

A törvény erejénél fogva a házastársak által a házasság időtartama alatt szerzett vagyon közös vagyon attól függetlenül, hogy ki, milyen arányban szerezte. A szerzett vagyon a házastársakat egyenlő arányban illeti meg. Ettől a házasfelek eltérhetnek, és házassági vagyonjogi szerződésben rendezhetik a vagyoni viszonyokat.

Ha a házasfelek eltérni szeretnének a fele-fele aránytól, akkor házassági szerződést kell kötniük. Ezt lehet a házasságkötés előtt vagy alatt is.

Miért érdemes házassági vagyonjogi szerződést kötni? Például, ha az egyik fél nem akar hitelt felvenni, a másik igen. Vagy a vagyon egy részét védeni szeretnék, mert a házastárs vállalkozó. Vagy a házastárs bar-listás, akkor a feleség sem fog hitelt kapni, kivéve ha szerződésük van arról, hogy külön gazdálkodnak és ezt be is jelentik a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába. 

Figyelem! Nem elég két tanúval ellátott szerződés, hanem ügyvédhez kell fordulni. Az ügyvéd fogja a nyilvántartást is intézni.

A különvagyon védelme

A különvagyon védelme

A közös vagyonba nem tartozik bele az a vagyontárgy, amely az együttélés kezdete előtt már megvolt, vagy például a feleség örökölt egy lakást a szüleitől, akkor az sem lesz közös, hanem különvagyonba tartozik. Ugyanez érvényes az ajándékba kapott lakásra, autóra is.

Viszont fontos tudni, hogy ha a férjnek van egy lakása, amit kiad, akkor a bérleti díj már közös vagyonnak fog számítani főszabály szerint.

Enyém, tiéd, miénk: egy szemléletes jogeset

Enyém, tiéd, miénk: egy szemléletes jogeset

Mi történik, ha egy házaspár el szeretne adni egy közösen vásárolt ingatlant, melyet fele-fele arányban, de külön-külön a saját örökségükből vásároltak?

Mivel a közösen biztosított összeg a házasfelek különvagyonából adódott össze, az eladott ingatlan sem számított közös vagyonnak, csupán közös tulajdonú ingatlannak.

Noha az adás-vételi szerződésben a házastársak úgy állapodtak meg, hogy a férj számlájára kerül a pénz, hiába a házasság ténye, a lakásért kapott vételár jogi értelemben különvagyon maradt.  Vagyis hiába volt a feleségnek az a gondolata, hogy a neki járó vételárrészt a férjének ajándékozza, a feleség hirtelen bekövetkezett halálakor a jogi helyzet rendezetlenül maradt.

Azaz az elhalálozás pillanatában érvényes jogi állapotnak megfelelően a lakásért kapott pénz fele a feleség eredeti szándéka ellenére annak gyermekéé lett. Hogyan történhetett ez, ha a vagyont egyszer már elajándékozta a férjnek?

Mivel az ajándékozás jogi értelemben nem történt meg – mert a Polgári törvénykönyv kimondja, hogy a házastársak a házasság fennállása alatt egymással kötött adásvételi, csere, ajándékozási és kölcsönszerződése és a házastársak közötti tartozáselismerés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták-, a kapott pénz a feleség egyenesági leszármazottját, azaz a gyermekét illette meg.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy ez a rendelkezés nem vonatkozik ingók szokásos mértékű ajándékozására, ha az ajándék átadása megtörtént. Vagyis, ha az asszony egy aranynyakláncot ajándékozott volna a férjének, akkor ügyvéd által készített szerződésre nem lett volna szükség.

A SZERZŐ

dr FÜLÖP eDINA

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, valamint mediátor vagyok.

Folyamatosan képzem magam szakmailag és egyéb területeken is. Jártam üzleti kommunikáció szakra, tanulok előadás-technikát, önfejlesztést és meditációt. Szeretek előadni, és erre többször is volt már lehetőségem konferenciákon. Célom a jogtudatosság növelése és az útmutatás a jogi labirintusban. Kreativitásom a festésben és írásban élem ki. Ez utóbbi vezetett ide a szakértők közé. A mottóm: „A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.” (Anthony de Mello)

Honlap: drfulopedina.hu

Youtube csatornám: Jogos kávészünet dr. Fülöp Edina ügyvéddel

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet