fbpx

Álom óvodák a világ minden tájáról – A VILÁG LEGSZEBB ÓVODÁI

Forfatterhuset Óvoda Koppenhága, Dánia

Ha elolvassátok ezt a cikkünket, akkor egész biztos, hogy azt fogjátok gondolni, hogy ezek az óvodák csak kitalációk, reklámfogások, pedig nem:

TÉNYLEG LÉTEZNEK ILYEN MENŐ ÓVODÁK

 Összegyűjtöttünk nektek néhányat a világ legszebb óvodái közül, álmodozni, inspirálódni. 

Hibino Sekkei tócsa ugrálós óvodát tervezett Dai-ichi-Yochienben, Japánban

Mitől olyan különleges ez az óvoda? Ha esik, a víz összegyűlik, és a gyerekek a tócsákban játszhatnak, amikor megfagy, jégpálya lesz belőle, és ha meleg, száraz az idő akkor labdázni is tudnak. Az vitathatlan, hogy a szabadtéri játék az időjárástól függetlenül a gyermekkor szükségszerűsége.

Tehát, ha létezik olyan hely, ahol a gyerekeknek lehetővé kell tenni, hogy gyerekek legyenek, anélkül, hogy a nedves cipők, zoknik és nadrágok miatt túlságosan aggódó felnőttek vegyék körül őket, akkor ez a hely óvoda kell,  hogy legyen, igaz?

Sjötorget Óvoda, Stockholm, Svédország

sjötorget óvoda

Világos, élénk színek sok fehérrel és rengeteg fénnyel kombinálva. A neves Rotstein Arkitekter építészirodát kérték fel a stockholmi lakótömb aljában található óvóda megtervezésre. 

Minden egységnek saját színkódja van: sárga, zöld, kék. A csoportszobák mindegyikének három ablaka néz a kinti területre: az egyik alacsonyan helyezkedik el, a másik magas, a harmadik pedig nagyobb, mint a többi. A kinti világra néző ablakok bevonják a járókelőt az óvóda életébe míg a csoportszobák közötti ablakok magukban az óvodában nyitják meg a tereket.

Kensington Nemzetközi Óvoda Bangkokban, Thaiföldön

Previous slide
Next slide

Az óvoda tervezői számára elsősorban a játéktér újra gondolása volt a célj, hogy minél több lehetőséget adanak a gyerekeknek arra, hogy fantáziájukat használva lakják be a tereket. 

Biztonságos, meleg és ösztönző környezetet minden 3-6 éves számára. Itt találtok további információt róla.

Forfatterhuset Óvoda, Dánia, Koppenhága

Forfatterhuset Óvoda Koppenhága, Dánia

Elsőlátásra a legszembetűnőbb ennél a koppenhágai óvodánál, hogy milyen hihetetlenül gyönyörűen beolvad a környezetébe. 160 0 és 6 év közötti gyermek gondozását látják el a magyar ovikhoz képest hatalmas területen.

Az épület 5 házból áll, amelyek mind összekapcsolódnak. 

Minden ház 3 szintes és minden épülethez tetőkerti kert tartozik. Nem meglepő, hogy ez az óvoda már több építészeti díjat is bezsebelt. A tervező, COBE építésziroda honlapján egy csodás diavetítést nézhettek meg az oviról. 

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket