fbpx

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES CSALÁDI ÉTKEZÉSHEZ

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES CSALÁDI ÉTKEZÉSHEZ

A legújabb kutatások szerint a legtöbb szülő szereti az egészséges ételeket, de csak 40% -uk használ valóban egészséges ételeket, hozzávalókat.

A gyerekek élelemmel való ellátása lássuk be nem mindig fáklyás menet, igaz?

Számtalan ok miatt, kezdve azzal, hogy éppen milyen színe, formája van az adott ételnek, futhat zátonyra az egészséges ételekhez való alkalmazkodásunk, ragaszkodásunk. Pedig lássuk be, mi sem lehet egyszerűbb, mint, hogy szemünk fénye lenyeljen egy falatnyi brokkolit.

Természetesen egy ideális világban minden család szeretne együtt leülni az asztalhoz, hogy egészséges, finom, házi ételt egyen, de sokak számára ez gyakorlatilag logisztikai lehetetlenség: a munkahely, gyerekek különórái, stb nem éppen összeegyeztethető. A Minimag 10 pontos listájában sorra vettük azokat a lehetőségeket, amik segíthetik a jó hangulatú, egészséges családi étkezések kialakítását.

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES CSALÁDI ÉTKEZÉSHEZ

EGYETEK EGYÜTT

Hozd ki a maximumot a közös evésekből, még akkor is, ha csak ti ketten vagytok otthon a babáddal, vagy éppen csak hétvégén juthat erre idő. Élvezzétek az együtt töltött időt, beszélgessetek, stb.

VOND BE A GYEREKET

Már egészen pici kortól vond be a gyereked a főzésbe: nemcsak a szociális készsége fog fejlődni,hanem megtanulja a kedvenc ételek elkészítésnek a módját (persze most nem a babáka gondoltunk:)). ha már nagyobb rábízhatod a tálalást, sőt a bevásárlásnál már ő is mondhatja, hogy az adott ételhez mi szükséges.

EGYETEK HASONLÓ ÉTELEKET

Próbálj mindenkinek ugyanazt adni, méghozzá rendszeresen, ne legyen mindenkinek más-más étele. Akkor jó, ha a kicsik már nagyon korán azt látják, hogy a család többi tagja (majdnem) mindent megeszik (beleértve a zöldségeket is).

Ha valami okból kifolyólag, pl glutén érzékenység, eltérő a család étrendje, akkor is törekedjetek arra, hogy mindenki hasonló ételeket (pl gluténmentes tészta) egyen.

ALAKÍTSATOK KI RUTINT

Az étkezések során alkalmazott rutin segíthet a kicsik  “felzárkoztatásában”. Az „étkezés előtti” rutin kialakítása szintén elősegítheti a gyermekek bevonását és fokozza az étkezések iránti izgalmat is.

BÓNUSZ TIPP: találjatok ki egy közös zenei listát a főzéshez, amit a gyerkőc választhat ki

A közös játék, készülődés  meghatározza az étkezések további hangulatát, beszélgetésekre késztet, stb.

 

NE ENGEDD BE A KÜLVILÁGOT

Az olyan zavaró tényezők, mint például a TV, telefon, játékok, minden étkezésben résztvevő figyelmét eltereli. Nem csak elterilik, hanem gátolják azt, hogy a közös étkezés egy fajta családi hagyomány legyen.

Próbáld meg ezeket a zavaró tényezőket kiiktatni , és mutasd meg a gyerekeknek, hogy az ízléses, változatos ételek, amelyeket készítetek, majd megesztek közösen, megérdemlik a figyelmünket és az időnket.

LEGYÉL LAZA

Ha túl sok szabály kötődik az étkezéshez ( ne mocorogj, ne beszélj evés közben, ne játssz az étellel), akkor nyomasztóvá válhat, és pont azt fogod elérni vele, amit nem szeretnél: teherré válhat a közös étkezés a gyerek számára.

Csak a legszükségesebb szabályokhoz ragaszkodj 100%-ban. Mint például az étkezés előtti kézmosás.

LEGYEN VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG

Az A és B étel  közötti választás önállóságot ad a kicsiknek . Ez egy olyan titkos formula, nevelési elv, amivel továbbra is a szülőnél marad a végső irányítást ugyanakkor lehetővé tesszük a gyermekeink számára, hogy  érzzék fontos a véleményük.

Ez a “rossz evők” számára is segíthet  Például: „Burgonyával vagy tésztával szeretnéd ma a husit?” „Borsót vagy sárgarépát szeretnél a tányér oldalára?”

OSZD MEG A TÁNYÉRODAT

A mediterrán konyha egyik fontos eleme, amikor megosztják egymással az asztalnál ülők az ételüket, lehetővé téve, hogy mindenki megkostólhasson mindent.

Lehet, hogy ez nem fog mindig működni, de ha látják, hogy milyen sokféle finomság van a tányérodon, akkor egész biztos, hogy a gyerekek is ki szeretnék próbálni.

 

LEGYEN VÁLTOZATOS A KÍNÁLAT

Valljuk be, hogy ha minden nap ugyanazt kéne enni, akkor mi is megunnánk, és elmenne a gasztro érdeklődésünk világgá.

Persze mi is tudjuk, hogy nem könnyű, de próbálj minél változatosabb étrendet kialakítani, minél több új ételet megismertetni a családoddal.

BÓNUSZ TIPP: Alakítsátok ki közösen a MENÜT (ide kattintva letölthetsz egyet), rakjátok ki a hűtőre egy mágnessel

Próbálj ki minél több lehetőséget, tanulják meg a gyerekek az étel tiszteletét, és a családi szokások fontosságát.

JÓ ÉTVÁGYAT:)

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)