fbpx

Budapest gyerekszemmel | Mekkora város Budapest?

Budapest gyerekszemmel minimag

A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva.

Az előző részben megkerestük a választ a főváros nevével és születésnapjával kapcsolatos kérdésekre.

Most pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen nagy város is Budapest és hogy kerül egy Rákospalota nevű város Budapestre.

Egy hosszabb budapesti utazás során gyakran megkérdezi Lili, hogy még mindig Budapesten vagyunk?! A válaszom szinte mindig az, hogy persze. Nekem egyértelmű, hogy mikor hagyjuk el Budapest határát, de gyerekként nehéz elképzelni, hogy akár egy órát is lehet utazni a városhatárok átlépése nélkül. Ezek után kezdtem el gondolkozni azon, hogy mekkora város is Budapest? Annyit tudtam, hogy jelenleg az ország legnagyobb városa és 23 kerületre oszlik és jóval több városrészre, de a részleteket én sem ismertem.

Budapest, gyerekek minimag
Forrás: a szerző sajátja

KIS-BUDAPEST, VAGY NAGY-BUDAPEST?

Az egyesítéskori Budapestet hívták „Kis-Budapestnek”, ami a jelenlegi városnak csupán a fele volt.

A városatyák már az egyesítés óta gondolkoztak azon, hogy nagyobb területű várost kéne létrehozni, legalább akkorát, mint Bécs, de az ötletből nem lett semmi.

Egészen 1950. január 1-ig, amikor megszületett „Nagy-Budapest” és egyik napról a másikra megduplázódott a területe és lett fél millió új lakosa. Hét, addig önálló várost és 16 nagyközséget csatoltak a városhoz.

Ekkor lett a része Csepel, Újpest, Budafok és Rákospalota is. A városon belül ide-oda húzogatták a határvonalakat és létrejött 22 kerület (a XXIII. kerület 1994-ben vált ki a XX. kerületből).

A ma is ismert város észak-déli irányba 25 km, kelet-nyugati irányba pedig 29 km hosszú lett, a teljes területe 525 négyzetkilométer. A 23 kerületből hat budai, tizenhat pesti és egy a Duna egyik szigete.

budapest térkép minimag
Forrás: Cartographia

Rákospalota egy város?

Lili szépen meghallgatta a mesémet, de csak egyetlen szónál csillant fel a szeme, a Rákospalotánál, hiszen ott laknak a nagyszülei. Ezután érkezett a következő kérdés „Rákospalota egy város?”. A válasz igen is meg nem is. Hiszen város volt valaha, ma pedig városrész.

Jelenleg több, mint 200 városrésze van a fővárosnak. Vannak kerület méretűek (például a VI. kerület, aminek egésze Terézváros), de van mikor egy kerületen belül 33 van (ilyen a II. kerület).

A ma ismert felosztás 2012-ben jött létre, a nevek pedig az 1844-es dűlőkeresztelőn magyarosodtak. Összegyűjtöttem néhány érdekes nevűt, amit gyerekként is könnyű lehet megjegyezni:

  • Káposztásmegyer: honfoglaláskor a Megyer törzs szállása lehetett, a “káposztás” előtagot a XVIII. században itt található káposztaföldek után kapta.
  • Rózsadomb: a legenda szerint Gül baba rózsáival ültették be a dombot
  • Hársakalja: egykori hárserdő után
  • Palotanegyed: a ‘48 forradalom után épült nemesi, előkelő polgári paloták miatt először “Mágnánsfertály”-ként hívták.

Végezetül nézzük Rákospalotát, ami után szinte kötelező volt utána olvasnunk.

Már az 1300-as években említik a Palota nevet, amit a földesúr palotaszerű udvarháza után kezdtek el használni a falura is. A Rákospalotaként pedig a XIX. század elején kezdték hívni, valószínűleg azért, mert országszerte számos Palota település volt és így akarták megkülönböztetni.

régi térkép budapestről
Forrás: egykor.hu

A szerző

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)