Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lackfi János újragombolta a Kincskereső kisködmönt

Lackfi János újragombolta a Kincskereső kisködmönt

Amióta a könyvtár bezárt, és kedvenc könyvtáros nénink elment jól megérdemelt nyári szünetre, itt álltunk, vagyis ültünk Sárimmal a könyvolvasó fotelben, elárvultan, jó könyv nélkül.

Persze szuper anyaként semmiképp se tagadhattam meg egy szem lányomtól (és már előre gondolva egy szem fiamra) a jó könyveket, ezért belevetettem magamat a könyvkeresésbe.

8+ -os korosztály, és igencsak jó ízléssel rendelkezik könyvek terén. Amit tudtam (vagyis hittem, gondoltam): régit, gyerekkorombelit nem, az már unalmas, nem köti le, ami nekem jó volt az neki nem annyira jön be.

És ekkor találkoztam Lackfi János Kincskereső kisködmönjével, ami a fejléc szövege szerint Móra Ferenc regénye újragombolva (nem, nem elírás, tényleg ez van rá írva).

 

Lackfi János könyvei nagyon jók. Sőt, NAGYON JÓK. A paradicsomleves betűtésztával kezdtük és a Dombontúli lakópark lakóival folytattuk szépen sorban.

Nem is hezitáltam sokáig, jött velünk haza a könyv. Emlékeztem a régi történetre és a szomorúságra, ami végig kísért az olvasása közben, úgyhogy már előre mondtam Sárinak, hogy ez valami más lesz, mint az eddigi olvasmányai.

Sári már egyedül olvas, de most megkértem, hogy ezt én olvashassam, hogy közös legyen az élményünk.

A könyv átírata az eredetinek: a fejezetek ugyanazok, de rövidebbek, és érthetőbbek. A könyv eredeti nyelvezete fogaszthatóbb lett, mai gyereknyelvre újragombolt. Azok a szavak, amik már annó nekünk is gondot okoztak 8-9 évesen, most külön kiemelve kapnak magyarázatot: körtemuzsika, torokgyík, sarkantyú, stb.

A szomorú fejezeteket a humor teszi könnyebben olvashatóvá, emészthetővé a mai gyerekek számára.

Kapnak egy adag olyan erkölcsi magyarázatot, amiket mi szülők csak példabeszéd keretében tudnánk megoldani, az meg már régen se volt menő, pláne most.

Klasszikus gyerektörténet újragombolva.

 

A könyv különlegessége, hogy komplex művészeti élményt is ad egyben: Rátkai Kornél rajzai vizuális élményt adnak, a könyvhöz csatolt cd a zenei élményt nyújtja: az Apnoé zenekarral bulizhatunk Lackfi János dalszövegeire. Jó olvasást, táncolást kívánunk a könyvhöz.

 

 

Ez is érdekelhet:

KARÁCSONYI GYEREKKÖNYVEK – A RÁKÉSZÜLÉSHEZ

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet