Minimális munka, maximális élvezet: Házi paradicsomszósz és más őszi finomságok

Házi paradicsomszósz és más őszi finomságok-minimag
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER
Megérkezett az ősz, és bár a nap már nem süt olyan erővel, mint nyáron, van valami igazán varázslatos ebben az évszakban – a színek, az illatok, és persze a finomságok, amiket eltehetünk a hidegebb napokra! Itt az idő, hogy a nyár ízeit és zamatát üvegbe zárjuk, és előkészítsük a spájzot az őszi kincsekkel. A következő receptek nemcsak gyorsak és könnyen elkészíthetők, de garantáltan feldobják majd a borongósabb napokat is. Olvass tovább, és tudd meg, mit ajánl  Gerencsérné Fazekas Márti, a mi vegán gurunk, aki ismét zseniális ötletekkel örvendeztet meg minket!
Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti

Ismerd meg a szerzőt

Gerencsérné Fazekas Márti

vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Minimag receptjeim

„Itt van az ősz, itt van újra…”

„…S szép, mint mindig, énnekem”

Miért is?

Mert elkezdődik a napfényes nyár ízeinek, színeinek és illatainak elraktározása a borúsabb, szürkébb téli napokra. Ez a termények betakarításnak időszaka, így most olyan recepteket hoztam, amelyekkel üvegbe, dobozba zárhatjuk a nyarat. Az egyik kedvencem, melyet ilyenkor érdemes készíteni, az az olasz sült paradicsomszósz, a sugo. Ezt a zöldségekkel gazdagított szószt, aztán tésztához keverve már kész is a laktató és főleg gyors ebéd vagy vacsora. A másik hatalmas nagy előnye, hogy kevés munka ráfordításával készül.

Minimális erőfeszítés, maximális élvezet.

Ez az olaszok egyik mottója, ha a főzésről van szó. Mondjuk az enyém is. A másik a sós – karamellás fügelekvár, mi hihetetlenül gazdag ízvilágot képvisel. Palacsintába, kalácsra, gofrira kenve új szintre emeli a reggeliket vagy desszerteket. A harmadik pedig inkább javaslat, mint recept, mégpedig a sült padlizsán eltétele a fagyasztóba, ami alapja lehet számos padlizsánkrémnek. Úgyis mint az erdélyi padlizsánkrém, az izraeli padlizsánkrém a babaganush, de akár a balkáni eredetű az ajvár. Tudom, hogy mostmár egész évben kapható a szupermarketekben a padlizsán de az őszi, szabad földön, a nap által érleleve termesztettnek a legjobb az íze. Lássuk is a recepteket, melyek kipróbálásához kedvet és lendületet kívánok.

Ez is érdekelhet

Klasszikus Paradicsomszósz (Sugo di Pomodoro) 4 adag

Házi paradicsomszósz és más őszi finomságok-minimag

1 kg paradicsom nagyobb darabokra vágva

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 4-6 gerezd fokhagyma, egészben, a héját is rajta hagyva
  • 1 teáskanál cukor (opcionális, ha a paradicsom savanykás)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 babérlevél (opcionális)

Elkészítés:

A darabolt paradicsomot, hagymát, fokhagymát egy nap tepsibe tesszük, rászórjuk a fűszereket, cukrot, meglocsoljuk az olívaolajjal

180 fokos sütőben kb 1 – 1,5 órát sütjük. A sütési idő attól is függ, hogy mekkora darabokra vágtuk fel a hozzávalókat. Az alap akkor jó, ha már a hagyma karamellizálódott, megbarnult, a paradicsom összeesett.

A sütőből kivéve, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a paradicsom héjakat szedegessük ki még a tepsiből. A fokhagyma belsejét is nyomjuk ki a gerezd héjából. Ha ezzel kész vagyunk egy turmixgépbe kanalazzuk a zöldségeket és a paradicsom levét is. Leturmixolás után kóstoljuk meg és ha kell sózzuk utána a szószt.

És már tálalhatjuk is a tésztához.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp1: Az elkészült szósz adagonként le is fagyaszthatjuk.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp2:Én a tepsibe kockázok még cukkínit és padlizsánt is. Ekkora adag paradicsomhoz egy kisebb cukkínit és egy nagyobb padlizsánt teszek. Semmit nem hámozok!
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp4: Az elkészült szósz pizzaszószként is használhatjuk.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp3 : Aki szereti a csípőset, az tehet csili paprikát a tepsibe a sütéshez.

Tápanyagértékek 1 adag (kb. 150 g) paradicsomszószra:

    Kalória: kb. 80 kcal

    Fehérje: kb. 1,5 g

    Zsír: kb. 3,5 g

        Telített zsír: kb. 0,5 g

    Szénhidrát: kb. 10 g

        Ebből cukor: kb. 6 g

        Rost: kb. 2 g

Sós – karamellás fügelekvár

Házi paradicsomszósz és más őszi finomságok-minimag

Hozzávalók:

  • 1,5 kg érett füge
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 kiskanál só, bátrabbaknak 2 kiskanál
  • 1 csomag 4:1-ben lekvár készítő fix
  • kb 1,5 dl víz

Elkészítés:

A fügéket alaposan megmossuk, szárukat, ha van eltávolítjuk és hüvelykujj körömnyi darabokra vágjuk. Ha kész rászórjuk a fixálót, és összekeverjük a gyümölccsel.

Egy nagy lábosba tesszük a 20 dkg kristálycukrot és elkezdjük karamellizálni. Nem szabad keverni, esetleg csak rázogassuk az edényt. Erre a részre nagyon oda kell figyelni, mert a 20 dkg cukor vastagon lesz a lábasunk alján.

Az alsó rész már barnulni kezd, míg a felső cukorréteg még meg sem indult.

Tehát, amikor azt látjuk, hogy a cukor alsó része már sötétbarna akkor beleborítjuk a feldarabolt fügét. A vizet is hozzáöntjük, hogy a karamellnek legyen mibe feloldódnia. A lábos aljáról kapargassuk fel az esetleg odaragadt karamellt.

Lassú tűzön, gyakran kevergetve főzzük, kb. 40 – 50 percig.

Amíg elkészül forró vízzel töltsünk meg 4 közepes befőttesüveget és mikróban maximális fokozaton forgassuk 3-4 percig. Ezzel sterilizáljuk az üvegeket.

Amikor a lekvárunk elkészült, ezt onnan tudjuk, hogy a fügedarabok fakanállal szétnyomhatók az edény falán, akkor beletesszük a kiskanál sót. Jól elkeverjük.

Ekkor kóstoljuk meg, hogy érezzük-e utóízként a pici sósságot. Ha nem, akkor csipetenként adagoljunk bele további sót.

Kóstolás, adagolás, kóstolás, adagolás, hogy a saját ízlésünkhöz igazítsuk.

Nem kell sósnak lennie, csak olyan sós érzetűnek, hiszen desszerthez készítjük.

Ha megfelelő ízűnek nyilvánítjuk akkor a forró üvegekbe töltjük, celofánnal és a kupakkal lezárjuk. A lezárt üvegeket a kupakjukra állítjuk, és 5-6 percig így hagyjuk, hogy a kupakok is fertőtlenítődjenek a forró lekvártól.

Már csak a száraz dunszt van hátra.

A forró üvegeket egyesével újságpapírba csomagoljuk és egy takaróból fészket készítünk, majd jó vastagon betakarjuk az üvegeket. 24 óra múlva kivesszük és már mehetnek is a kamrapolcra.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp1: Ha nem szeretjük a darabos lekvárt, akkor főzés előtt botmixxerrel pürésítsük a gyümölcsöt, keverjük bele a fixálót és úgy adjuk a karamellhez.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp2: Almával is kitűnően működik a recept.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp3: Ha egy kevés kimaradt a lekvárból, akkor egy dobozban, vagy üvegben a hűtőben napokig eláll dunsztolás nélkül.

Padlizsán sütése a fagyasztóba eltevéshez

Házi paradicsomszósz és más őszi finomságok-minimag

Hozzávalók:

  • 2 kg padlizsán, lehetőleg egyforma nagyságúak

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, egy hegyes késsel 4-5 helyen megszurkáljuk és egy nagy méretű tepsibe tesszük.

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk légkeverésre és addig sütjük a padlizsánokat, amíg mindenhol meg nem puhulnak.

Fontos, hogy a zöldség végénél is ellenőrizzük a puhultságot, mert ott puhul a legnehezebben.

Ez kb. fél órát fog igénybe venni, de a sütési idő a padlizsánok méretétől függ.

Ha megpuhultak, akkor egy nagy tálba kiszedjük és még forrón folpackkal letakarjuk a tálat.

Én egy tiszta nejlon zacskót húzok a tál szájára. A lényeg, hogy a saját gőzében puhuljon még egy kicsit.

Ha kihűltek a padlizsánok, akkor egy deszkán egyesével félbevágjuk és a belsejét egy evőkanál segítségével egy tálba kikaparjuk.

A másik módszer, hogy a száránál megfogva felemeljük és a szár résznél megcsípve lehúzzuk a héját. Amikor mindenhonnan lehúztuk a héjat, egy kés segítségével levágjuk a padlizsán húsát a szárról.

Az eredmény ugyan az, a tálban ott marad a megtisztított, puha padlizsán. Adagokra osztjuk és dobozba rakva eltesszük télire a fagyasztóba. Én 2 padlizsánt teszek 1 adagba.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp: Ha van kedvünk és lehetőségünk faszénen pirítsuk, puhítsuk meg a padlizsánokat. Fantasztikus füstös ízt ad hozzá ez a módszer a padlizsánhoz.

Jó étvágyat kívánunk:)!

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.