Berobbant a nyár, és vele együtt a grillszezon is! Gerencsérné Fazekas Márti, a mi vegán gurunk, most három ellenállhatatlan recepttel készült nektek, amikkel garantáltan lenyűgözhetitek a barátokat és a családot. Egy zöldségnyárs, egy gyors fagyi és egy veszélyesen finom daiquiri receptjével biztosítjuk, hogy a nyári bulik nem csak finomak, hanem szórakoztatóak is lesznek. Készüljetek minimális előkészülettel a maximális élvezetre, olasz stílusban!
Berobbant a nyár!
A nyár egy vegánnak maga az élvezetek Csimborasszója. Rengeteg zöldség és gyümölcs kelleti magát a piacon arra várva, hogy valami varázslattal tápláló és egészséges étek készüljön belőle.
Élvezettel figyelem és csinálom ezt az átalakulást.
Mivel a grillszezon is elindult, amikor is a családdal, barátokkal közösen töltjük az időt ezért arra gondoltam, hogy 3 olyan receptet hozok nektek, amelyik egy ilyen összejövetelen megállja a helyét. Sőt, sikeretek lesz vele. Természetesen szem előtt tartva a kevés előkészületet és nagy élvezetet. Ahogy az olaszok csinálják, minimális energiával maximális élvezet.
Az első recept egy zöldségnyárs. Ez kb. 15 perc munkát igényel és a zöldségeken és fűszereken kívül egy csomag bambusznyársat, amit ma már könnyű beszerezni az élelemiszer boltokban is.
A második recept egy gyors fagylalt, ami kb. 10 perc alatt fogyasztható.
A harmadik recept egy felnőtteknek szóló alkoholos ital, ami veszélyesen itatja magát.
A grillpartikon jó szórakozást és a kapcsolatok erősödését kívánom a finom ételek mellett.
Zöldségnyárs 2 főre
Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak
Hozzávalók:
- 1 fej lilahagyma
- 1 csomag tofu (180 g), ha nem szereted kihagyható
- 1 kaliforniai paprika
- 6-8 szem csiperkegomba
- 1 cukkíni
- 1 padlizsán
Fűszerezés
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál citromlé
- 0,5 evőkanál tisztított só
- 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
- 0,5 teáskanál oregánó
- késhegynyi fűszerkömény
- késhegynyi kurkuma
- késhegynyi bors
- késhegynyi őrölt pirospaprika
- 1 -2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy reszelve
- 1 kiskanál agave szirup
A zöldségeket és a tofut felkockázzuk, kb. 5X5 cm-es kockákra. A gombát félbe vágjuk, ha nagyobb darab akkor negyedelhetjük. A hagymát előbb félbe majd negyedekbe vágjuk és a negyedeket is félbe vágjuk, majd rétegeire szedjük. Ezzel a módszerrel háromszög alakú darabokat kapunk, amit könnyű lesz majd a nyársra felhúzni.
Egy nagy tálba összekeverjük a sokféle zöldséget és a tofut. Egy kisebb edénybe összekeverjük a fűszereket, olajat, citromlevet, szirupot. Ha feloldódott a keverékben a só, akkor ráöntjük a zöldségekre és jól összekeverjük, hogy minden darabot érjen a fűszerkeverék. Hagyjuk állni pár percet.
Addig a bambuszpálcikákat vízbe beáztatjuk, ennek is elég néhány perc. Erre azért van szükség, hogy a pálcák ne kapjanak lángra a grillen.
Kezdődhet a móka, a zöldségek felhúzása a nyársakra. Ebbe a folyamatba bátran vonjuk be a gyerekeket is. Váltakozva húzzuk a nyársra a zöldség- és tofudarabokat. Itt nincs semmilyen szabály, ahogy jól esik, úgy kell sorban felhúzni a zöldségeket.
A grillen a nyársakat addig sütjük, amíg szépen megpirulnak. Gyakran forgassuk meg a nyársakat sütés közben.
Tápanyagértékek 1 adagban:
Kalória: 120 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 10 g
Ebből cukrok: 4 g
Zsír: 8 g
Telített zsír: 1 g
Rost: 2 g
Nátrium: 200 mg
Ez is isteni finom:
Vegán buli zöldségekkel
Instant eperfagyi 3 - 4 adag
Hozzávalók:
- 25 – 30 dkg fagyasztott eper
- 150 ml növényi tej
- 1 nagy evőkanál kókuszkrém
- 1 teáskanál folyékony édesítőszer vagy 1 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
A fagyasztóból kivett epret egy nagy késsel félbe, negyedbe vágjuk, turmixgépbe tesszük. NEM olvasztjuk ki! Hozzáadjuk a tejet, kókuszkrémet, édesítőszert és a fahéjat, majd elkezdjük turmixolni. Mivel az eper fagyott, így egy pillanat alatt össze fog állni és a turmix csak forog darálás nélkül. Ezért 2 -3 másodpercenként le kell állítani és egy fakanállal megmozgatni, szétnyomkodni a fagyos részt. Ezt kb. 3-4X kell megtennünk, amíg az eprek pürésednek. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e és ha kell tegyünk még hozzá édesítőszert, cukrot. De ennyi vele a teendőnk. Egy jeges, de mégis lágy fagyit kapunk. És már fogyaszthatjuk is.
Tápanyagértékek 1 adagban:
Kalória: 60-70 kcal
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 10 g
Ebből cukrok: 8 g
Zsír: 3 g
Telített zsír: 2 g
Rost: 1 g
Nátrium: 10 mg
Rosé daiquiri
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagy marék fagyasztott eper
- 50 ml citromlé
- 0,5 dl rum
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 üveg száraz rozé
A hozzávalókat turmixba tesszük és mixeljük. Azonnal fogyasszuk.
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.