A tökéletes ajándékot keresed gasztrobolond kedvesednek, barátodnak, barátnődnek? Ötleted sincs, mivel kedveskedj a család foodie-jának? Szakácsfáklya, pitesütő, szufléforma pipa, de kell valami plusz? A BOOOK Kiadó legfrissebb köteteivel idén sem hibázhatsz!
Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, és három kiskorú dedikált mindenese.
Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!
Ízek évszakról évszakra
A megajándékozott imádja a gasztroreality-ket és hajlamos egy átlagos vasárnap is azt képzelni, hogy valamelyik főzőműsor finalistájaként versenyzik a Láthatatlan Arany Fakanálért? A nemrég megjelent Évszakról évszakra című szakácskönyv ideális ajándék lehet!
A gazdagon illusztrált, játékosan szemérmetlen, fűszeresen pikírt szakácskönyvet lapozgatva könnyű rájönni a népszerűség okára: a szerző, Mary Berg, egyszerűen zseniális.
De ki a csuda az a Mary Berg?
Mary Berg (el)ismert gasztroceleb, Martha Stewart 21. századi alteregója, a kanadai Mesterséf harmadik évadának nyertese, aki biztosítási brókerként felépített karrierjét áldozta be a séfkésekért. Azóta több saját tévéműsort és podcastot vezetett, emellett számos szakácskönyvet is összeállított, melyeket nemcsak a nézők és az olvasók, hanem a szakma képviselői is zabálnak. 2024-ben Taste Canada Awards-díjat kapott szakácskönyvek kategóriában, idén májusban pedig a legjobb talkshow, a legjobb sorozat és a legjobb műsorvezető díjakat is bezsebelte a 13. Canadian Screen Awards díjátadón.
A kötetben Mary karon ragadja olvasóját, s mint egy rég nem látott barátot vezeti be a gasztronómia rejtelmeibe egy teljes éven át. Minden évszakra ajánl néhány jól variálható reggeli, ebéd és vacsora receptet, melléjük pazar desszerteket és koktélokat, melyekkel bárki lenyűgözheti vendégeit.
Ami még ennél is jobb: minden egyes receptúrához kapunk egy-két személyes történetet, néhány praktikus konyhai mesterfogást és egy részletes, de nem túl erőltetett leírást, melynek segítségével a sütés-főzés tényleg gyerekjátékká válik.
A személyes kedvencem: A receptek nagy része nagyobb társaságra készült, így nem kell a hagyományosan négyfős adagokat folyton arányosítani. (Sőt, a leírásban szerepel, hány főre alkalmazható az adott mennyiség akkor, ha az étek előételként, és hány főre, ha főételként kerül az asztalra.) A bónusz, hogy a receptek nem kisujjkitartós, faksznis, halálosan komplikált fogások, hanem olyan szerethető, ízletes mama-főztje falatok, amelyek tényleg emblematikus étellé válhatnak egy-egy lelkes szakács konyhájában.
Kinek adhatod? Gyönyörű kiadvány, így a legjobb barátnődnek vagy az édesanyádnak épp úgy kiváló választás, ahogy a céges húzás „áldozatának.”
A csillagok ára
Palágyi Eszter nevét még az is ismeri, akinek semmi köze a fine dining-hoz vagy a hazai gasztronómia fenegyerekeihez, hiszen Eszter nem is ember: fogalom. A mindenkor kiváló minőség, a rettenthetetlen szakmaiság és a páratlan szívóssággal társult kitartás szinonimája. Annak élő bizonyítéka, hogy a siker nem jön könnyen és nagy árat követel, de azon keveseknek, akik szakmájuk kiválóságai, egyszerűen nincs más lehetőségük, mint a legjobbnak lenni. Kerül, amibe kerül.
És sokba kerül: átdolgozott hajnalok és hosszúra nyúlt éjszakák, megállás nélküli teljesítménykényszer, feszítő követelmények, ellenségeskedés, folyamatos verseny és rendszeres megmérettetések. Lemondások és a nagyközönség előtt rejtve maradt titkok, melyeknek ismerői többet tudnak a világ működéséről és a mindenkori elit kapcsolatrendszeréről, mint azt a közvélemény akár csak sejtené.
„Azt mondják, a fine dining a perfekcionizmusról szól. Tévednek. A fine dining arról szól, mennyi fájdalmat vagy hajlandó eltűrni azért, hogy valami maradandót alkoss. Ez egy játszma önmagaddal: meddig mész el, hány égési sebbel, hány álmatlan éjszakával, hány elveszített kapcsolattal fizetsz egyetlen tökéletes pillanatért” – írja Eszter az önmaga által terápiás memoárként aposztrofált Gastro Gaga: A csillagok ára – Egy Michelin-csillagos séf története kötetben.
A sorokat olvasva önkéntelenül is a The Taste of Hunger című film jelenetei kezdenek pörögni előttem. A gyomromban pedig egyre nő a szorítás, ami a szintén fine dining éttermi közegben játszódó dán filmet nézve is elhatalmasodott: vajon megéri?
A személyes kedvencem: A kötet olyan, mintha személyes meghívást kapnánk Palágyi Esztertől, hogy kísérjük el, míg számvetést készít eddig életéről. Egyáltalán nem könnyed, vagy a klasszikus értelemben kellemes olvasmány, mégis letehetetlen. Olyan, mint egy jól megkomponált finom fogás: mindig kell belőle egy kicsivel több.
Kinek adhatod? A gasztronómia iránt érdeklődő rokonnak vagy barátnak épp úgy, mint az életrajzi vagy pszichológiai jellegű írások kedvelőinek. Minőségi darab, velős tartalom.
Imádsz olvasni? akkor mutatok még néhány könyvajánlót:
Főzzünk vagy játszunk? Legyen mindkettő
Hidasi Judit: Könnyeidből színes tollak | Könyvajánló a Minimagon
Könyvek az anya-lánya kapcsolatról, amelyek segítenek gyógyulni










