Itt a karácsonyi jókedv ideje, és mi mással lehetne jobban feldobni a hangulatot, mint egy válogatott karácsonyi koktél gyűjteménnyel? Persze nem kell egyszerre meginni, sem elkészíteni őket.
Ebben a cikkben elmerülünk az ünnepi mixelés világában, és felfedezzük a klasszikus koktélok egyedi változatait, amik bearanyozzák az ünnepi hangulatot. Sloe Gin Fizz-től a mentás Grasshopperig minden karácsonyi koktélról van mondanivalónk.
Sloe gin fizz
A varázslat egy házi Sloe Ginnel kezdődik, amely a klasszikus Gin Fizz-t ünnepi remekművé változtatja. Tanuld meg ennek a lendületes elixírnek a készítésének művészetét, amely egy csipetnyi személyes hangulatot kölcsönöz ünnepeinek.
Hozzávalók
- 50 ml sloe gin
- 25 ml citromlé
- 1 evőkanál cukorszirup
- szénsavas víz, feltöltéshez
- maraschino cseresznye vagy citrom szelet, díszítéshez
Tedd a sloe gint, a citromlevet és a cukorszirupot egy koktél shakerbe bő jéggel. Jól rázd fel, amíg a shaker külseje hidegnek nem tűnik. Szűrd egy highball pohárba, és töltsd fel szénsavas vízzel. Díszítsd citromszelettel és maraschino cseresznyével.
Karácsonyi fűszeres Negroni
Fedezd fel kedvenc koktélod titkait a karácsonyi fűszerek melegével. Emeled új magasságokba a Negronit, miközben megalkotod a saját fűszerezett gined, és a nagy klasszikust ünnepi szenzációvá varázsolod máris.
Hozzávalók
- 2 fahéj rúd
- 2 csillagánizs
- 4 szegfűszeg
- 4 kardamom hüvely összetörve
- 2 babérlevél
- 2 csík narancshéj
- 500 ml gin
KARÁCSONYI NEGRONI
- 25 ml fűszerezett gin
- 25 ml Campari
- 25 ml édes vermut
- csillagánizs, fahéjrúd és narancs csavar vagy ék, díszítéshez
1. LÉPÉS
A fűszerezett gin elkészítéséhez a fűszereket, a babérlevelet, a narancshéjat és a gint egy tiszta befőttesüvegbe tesszük, és 24-36 órát állni hagyjuk, majd a fűszereket leszűrjük.
Önts 25 ml fűszerezett gint, Camparit és vermutot egy vaskos, vastag fenekű, jéggel teli pohárba. Díszítsd csillagánizssal, fahéjrúddal és narancshéjjal.
Forró vajas rum:
Fedezd fel a Hot Buttered Rum dekadenciáját, ahol az aranyszínű rum találkozik a barna cukor, a sótlan vaj és az ünnepi fűszerek édességével. Ez a finomság az ünnepek melegébe burkol.
Hozzávalók
- 1 evőkanál puha világosbarna cukor
- 1 evőkanál sótlan vaj megpuhult
- kis csipet őrölt fahéj , szerecsendió és szegfűbors
- 50 ml sötét vagy arany rum
- fahéjrúd, díszítéshez
Tedd a cukrot, a vajat és a fűszereket egy hőálló üvegbögre aljára, és keverd össze. Öntsd bele a rumot, majd öntsd fel annyi éppen csak felforralt vízzel, amennyi ellepi. Jól keverd össze, és egy fahéjrúddal tálald.
Karácsonyi Mojito
Legyél tanúja, hogyan alakul át a klasszikus Mojito ünnepi látványossággá. A rum összekeveredik az áfonyalével és a szódával, és egy élénk, mentalevéllel és gránátalmamaggal díszített főzetet hoz létre.
Hozzávalók
- 8-10 friss mentalevél, plusz egy szál a díszítéshez
- 25 ml lime lé
- 2 evőkanál porcukor
- 50 ml fehér rum
- 100 ml áfonyalé
- szódavíz, feltöltéshez
- gránátalmamag a díszítéshez
Turmixold össze a mentaleveleket, a lime levét és a cukrot egy tumblerben vagy highball pohárban. Öntsd rá a rumot, és keverd össze. Adj hozzá egy marék jégkockát, majd az áfonyalevet és egy kis szódavizet, hogy kiegészítsd. Díszítsd egy szál mentalevéllel és néhány gránátalmamaggal.
Karácsonyi fröccs
Keverd össze az Aperolt, a pezsgőt és a bittert gyömbérsörrel, hogy elkészítsd a Christmas Spritzet – naranccsal, csillagánizzsal és gránátalmamagokkal díszített italt kapsz végeredményül. Ez egy pezsgő óda az ünnepi hangulathoz.
Hozzávalók
- 60 ml Aperol vagy Campari
- 90 ml pezsgő, hűtve
- 2 csepp Angostura keserű
- gyömbéres sör, feltöltéshez
- narancsszelet, rozmaring ág, csillagánizs és gránátalma mag a díszítéshez
Öntsd az Aperolt egy jéggel töltött, hűtött borospohárba, majd a pezsgő és a keserű italok következnek. Töltsd fel a gyömbérsörrel, és óvatosan keverd össze. Díszítsd naranccsal, csillagánizzsal és gránátalmamagokkal.
Mulled Old Fashioned: Egy klasszikus egy hangulatos csavarral
Emeld új szintre az Old Fashioned-et a fahéjjal, naranccsal és szegfűszeggel ízesített házi sziruppal. A Mulled Old Fashioned egy korty nosztalgia karácsonyi melegségbe csomagolva.
1. LÉPÉS
Tedd a szirup összes hozzávalóját egy nagy serpenyőbe, közepes lángon. Addig melegítsd, amíg forró nem lesz, de nem forr, és kevergesd, amíg a cukor elolvad. Vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd 20 percig ázni, majd szűrd le, és hagyd kihűlni.
2. LÉPÉS
Öntsd az old fashioned összes hozzávalóját jégre, keverd össze, és egy citromcsavarral díszítve tálald egy pohárban.
Grasshopper koktél: Mentás kényeztetés csokoládéimádóknak
A mentás csokoládé szerelmeseinek a Grasshopper Cocktail egy retró élvezet. A crème de menthe, fehér crème de cacao és szimpla tejszínnel készített folyékony desszert az önfeledt kényeztetést jelenti.
Hozzávalók
- 30 ml menthe krém
- 30 ml fehér kakaó krém
- 30 ml tejszín
- egy szál menta, díszítéshez
- reszelt szerecsendió vagy csokoládé, díszítéshez (elhagyható)
A díszítés kivételével tedd az összes hozzávalót egy jéggel teli koktélmixerbe. Jól rázd össze, amíg a shaker külsejét nagyon hidegnek nem érzed, majd szűrd át egy hűtött coupe-pohárba, és díszítsd a mentával és reszelt szerecsendióval vagy csokoládéval, ha szükséges.
A karácsonyi koktélok világában tett utazásunk lezárásaként meghívunk téged is, hogy vágj bele a mixelés kalandba. Melyik lesz az első, amit kipróbálsz majd?