Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nyaralóvásárlás | Az ügyvéd válaszol

Nyaralóvásárlás – az ügyvéd válaszol
Kinéztél egy csinos kis üdülőt és kiderült, hogy zártkerti ingatlan? A zártkerti ingatlanok a földtörvény hatálya alá tartoznak, vagyis vásárlási szándék esetén az adásvétel többlépcsős folyamat.

Egy férfi horgászik és kifogja az aranyhalat. Megszólal az aranyhal:

– Ha visszadobsz, teljesítem a kívánságodat. – Visszadobja.

– Na mi a kívánságod?

– Tudod, vannak ezek a földrészek. Afrikát át kéne rakni Ausztrália helyére, Európát oda, ahol most Amerika van, az Antarktiszt meg…

– Állj, állj, ez nagyon bonyolult, ezt nem tudom megcsinálni! Nem kívánnál valami mást?

– Rendben, akkor szeretném megérteni a nők gondolkodásmódját!

 Az aranyhal gondolkozik, gondolkozik, majd megszólal:

– Na figyelj… hogy is volt ez azokkal a földrészekkel?

Nyaralóvásárlás 1.0

De mi is az a többlépcsős folyamat?

  1. lépés: A szerződést el kell küldeni a kormányhivatalhoz kell küldeni.

  2. lépés: Az önkormányzat kifüggeszti a hirdetőtáblára, hogy az elővásárlásra jogosultak megismerhessék a szerződés tartalmát megismerhessék és adott esetben elővásárlási jogukkal is élhessenek.

  3. lépés: Ha senki sem él az elővásárlási jogával, akkor az önkormányzat dokumentumokat a földbizottsághoz továbbítja, hogy jóváhagyják a szerződést. Ez rendszerint nagyon hosszú folyamat. (Bár a vonatkozó eljárásrendben épp most vezetnek be változásokat. Ezek értelmében a kifüggesztés időtartamát 60 napról 30 napra csökkentik.)

Fontos tudnotok, hogy a teljes folyamat hónapokat vehet igénybe és a jóváhagyást meglőzően az ingatlanba nem tudtok beköltözni és a felújítást sem kezdhetitek meg. Igaz, az eladónak is várnia kell arra, hogy a vételárhoz juthasson.

Nyaralóvásárlás, zártkerti ingatlan vásárlása termelői szándék nélkül

Nyaralóvásárlás, zártkerti ingatlan vásárlása termelői szándék nélkül

A legtöbb esetben a vásárlók egy kis üdülőt szeretnének és eszük ágában sincsen mezőgazdasággal foglalkozni. Különösen igaz mindez azokban az esetekben, amikor a zártkerti ingatlanon szőlő, de még gyümölcsös sem található. (Korábban a kivonatás egy kérelemmel elintézhető volt, mára ez is bonyolulttá vált.)

Az ingatlan csak abban az esetben vonatható ki művelési ág alól, ha a tulajdonos konkrétan megindokolja, milyen egyéb célból kívánja a kivonatást. Indok lehet például az, hogy állattartó telepet kíván létrehozni, ahol van ól, kamra, takarmánytároló, vagy egyszerűen úgy döntött, a továbbiakban rekreációs célt szolgál az ingatlan.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy az indokként megjelölt célt meg is kell valósítani! Ennek tényét a megfelelő hatóság ellenőrzi, azaz kiderül, hogy a tulajdonos a célnak megfelelően kivitelezte-e a vállalásait. Erről a tulajdonos hatósági engedélyt vagy egyéb hatósági bizonyítványt kap az ellenőrzést követően. Később ezen engedély birtokában lehet megindítani a földhivatalnál a kivonatást.

Az átminősítés lépései tehát:

Nyaralóvásárlás – az ügyvéd válaszol
  1. Előzetes kérelem a földhivatal felé, mely jelzi, hogy írója át kívánja minősíteni az ingatlan területét. A dokumentum leírja a pontos célt, megjelöli a területet, megfizeti a földhivatal felé az igazgatási szolgáltatási díjat is. Ehhez csatolni kell a törvény szerinti mellékleteket.
  2. Ha a földhivatal megalapozottnak találja a kérelmet, akkor engedélyezi a cél megvalósítását. Engedélyezés előtt a hivatal igény esetén helyszíni szemlét tarthat. Az átlagosnál gyengébb minőségi termőföldnél szokták engedélyezni a más célú hasznosítást. Fontos, hogy az engedély kibocsátását megelőzően nem lehet az ingatlant más célból hasznosítani, mert akkor bírságot szab ki a hivatal. Szükséges járulékot is fizetni a földhivatal részére engedélyezés esetén (400 m2 fölötti földterület kivonatása esetén, ha kevesebb, mint 400 m2, akkor nem kell fizetni).
  3. A kérelmező megvalósítja az ingatlan területén a cél szerinti tevékenységet (pl. megépíti az állattartó telepet) és a megfelelő, illetékes szerv ezt jóváhagyja hatósági bizonyítvánnyal vagy használati engedély útján.
  4. Földhivatalnál kérelmezni szükséges, hogy a tulajdoni lapon, tehát az ingatlan-nyilvántartásba is vezessék át a változást.

Présházat, nyaralót, zárt kerti ingatlant rekreációs célra vásárolni tehát nem lehetetlen, a vásárlás és a kívánt módon történő használatbavétel között eltelt idő azonban várakozásokon felül hosszú lehet. Ettől még persze érdemes belevágni, csak nem árt, ha tudjuk, mivel van dolgunk!

A cikk csupán tájékoztató jellegű, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. dr. Fülöp Edina ügyvéd a jogi felelősségét teljes körűen kizárja.

A SZERZŐ

dr FÜLÖP eDINA

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, valamint mediátor vagyok.

Folyamatosan képzem magam szakmailag és egyéb területeken is. Jártam üzleti kommunikáció szakra, tanulok előadás-technikát, önfejlesztést és meditációt. Szeretek előadni, és erre többször is volt már lehetőségem konferenciákon. Célom a jogtudatosság növelése és az útmutatás a jogi labirintusban. Kreativitásom a festésben és írásban élem ki. Ez utóbbi vezetett ide a szakértők közé. A mottóm: „A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.” (Anthony de Mello)

Honlap: drfulopedina.hu

Youtube csatornám: Jogos kávészünet dr. Fülöp Edina ügyvéddel

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet