Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szex és stressz: Miért nem működik a kettő együtt?

Szex és stressz: Miért nem működik a kettő együtt?

Szex és stressz – két olyan dolog, amiről ritkán beszélünk együtt, pedig mindkettő alapvető része az életünknek. De miért is van az, hogy amikor stresszesek vagyunk, a szex egyszerűen nem jön össze, vagy ha mégis, akkor valami mindig hiányzik? Nos, agyunk ugyanolyan túlélési üzemmódba kapcsol, mint az ősember idején, amikor egy mammut kergette. A testünk minden energiát az izmokba pumpál, hogy harcoljunk vagy meneküljünk, így a reproduktív rendszer háttérbe szorul. És valljuk be, ki gondol a romantikára, amikor a túlélés a tét?

De van remény! Hogyan kezelhetjük a stresszt, hogy újra élvezhessük a szexet? Erre ad választ nekünk Gyulai Krisztina Coach, stresszkezelő, és ad néhány hasznos tippet a stressz kezelésére és a szexuális élet fellendítésére.

A szexualitás és stressz kapcsolata

Legtöbbször tabuként kezeljük, pedig nemcsak az életünk része, hanem az egészséges működésünk, sőt, stresszkezelés szempontjából is fontos téma a szexualitás.

Nem véletlenül kerül elő ügyfeleimnél is időről-időre ez a kérdés: miért nem jó vagy miért nem működik egyáltalán a szex akkor, ha be vagyunk feszülve a stressztől, szorongóak vagyunk?

Miért nem működik a szex, amikor stresszesek vagyunk?

ősember mamut csontváz

Agyunk ugyanúgy reagál a stresszre, mint évezredekkel ezelőtt, csak a mamut öltött más formát → ha vészhelyzetet észlel, elindul a túlélésért vívott harc: a támadás vagy menekülés. Mindkettőhöz erő és izommunka szükséges, ezért a szervezet az összes energiát a vázizomzatba csoportosítja, pulzus felgyorsul, vérnyomás megnő, izom megfeszül, pupilla kitágul. Minden más, így az emésztés, az immunrendszer és többek között a reproduktív rendszer is háttérbe szorul.

Viszont ha a stressz folyton velünk van, testünk hosszú távon így működik. S akkor egy idő után nem szuperál a szex. Vagy nem úgy. Vagy nem jó. Vagy nincs is vágy.

Helyette önhibáztatás, bűntudat, befelé fordulás, viták, eltávolodás lesz.

Na de nem kell ennek feltétlenül így lennie.

Mi van, ha .......

Mi van, ha elfogadjuk, hogy stressz volt, van és lesz?

Mi van, ha azt mondjuk, hogy ha ez egy adottság, akkor inkább megtanuljuk kezelni?

Mi van, ha a stresszre és a folyományaként kialakult szexuális nehézségekre egy megoldandó feladatként tekintünk s egy átmeneti nehézségként fogjuk fel?

Mi van, ha feltesszük a kérdést: Mit tehetek én és mit tehetünk együtt a párommal azért, hogy újra jó legyen a szex?

A stressz kezelésének fontossága

A kulcs a stressz kezelése. Fizikai, mentális, érzelmi és kapcsolati síkon egyaránt.

Stresszes állapotban a test izmai befeszülnek, bizony, még odalent is. Meg kell tanulni, hogyan lazuljunk el – nyilván együtt a legjobb – egy forró fürdő, szauna, masszázs illóolajokkal, kinek mi jön be, s kinek milyen gazdag a fantáziája.

Egy relaxáló fürdő képe, gyertyákkal és illóolajokkal.

A stresszes tudat beszűkül, így elménk ellazítása ugyanilyen fontos: ha folyton a feladatokon, tennivalókon jár az agyunk, tuti nem tudunk jelen lenni, sőt ráhangolódni sem a dologra. Legalább arra a kis időre tegyük félre a gondokat. úgyis megvárnak. Vagy az is segíthet, ha előtte beszélgetünk egyet arról, mi aggaszt bennünket. Együtt könnyebb a megoldást is megtalálni s aztán még könnyebb lesz a kapcsolódás.

Önismeret és kommunikáció a stressz kezelésében

egy pár, akik boldogan és lazán töltik együtt az időt, jelezve a sikeres stresszkezelést és a harmonikus kapcsolatot.

Az érzéseinkkel, vágyainkkal, félelmeinkkel pedig ugyanilyen hasznos tisztában lennünk. Tisztázni először magunkban s aztán megosztani életünk párjával. Hisz mindkettőnket érint. Ráadásul a stressz elengedéséhez alap, hogy biztonságban érezzük magunkat. Érzelmileg is.

Őszinte, nyílt és szeretetteljes kommunikáció. Önismeret. Egészséges énkép és önbizalom. Nyitottság. Elfogadás. Változatosság. Játékosság. Kontroll elengedése. Bizalom. Változás. Újdonság varázsa. A pillanatban lenni. Ráhangolódás. Partnerség. Tisztelet. Szeretet.

Ha ezek megvannak, a stressz tuti nem válik szexgyilkossá.

A SZERZŐ

Gyulai Krisztina - stresszmentor és selfness coach

Gyulai Krisztina – stresszmentor és selfness coach

Ha a tudatosítást szeretnéd elsajátítani vagy a stresszkezelési eszköztárad bővíteni és egy általános átfogó képet kapni a stresszkezelésről, elegendő lehet számodra egy tréning. Ha mélyebbre mennél, személyre szabott megoldást keresel és szeretnéd, hogy valaki elkísérjen, amíg be nem építed a tanult technikáid a mindennapjaidba, szeretettel várlak egy mentoring folyamatban! Amennyiben a stressz komoly szorongást, depressziót vagy pániktüneteket okoz, mindenképp keress fel egy pszichoterapeutát!

Miért éppen selfness? Mert az minden, ami Te vagy, amikor testbe-lélekben-mentálisan jól vagy, tudatos vagy, jelen vagy.

Miért éppen stressz? Mert mindenkit érint, de csak kevesen tudják jól kezelni, pedig alap a jólléthez és egészséghez.

Miért éppen coach és mentor? Mert így tudok ott lenni Veled és megmutatni, hogy tudsz segíteni magadon. A kulcs Te vagy.

Itt tudhatsz meg többet rólam és a munkamódszeremről: https://egeszsegesharmonia.hu/

Minimag cikkeim

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet