Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mi a stressz? | Stresszkezelésről kicsit másképp

Stresszről - kicsit másképp
Ha azt mondom stressz, ezek a leggyakoribb asszociációk:
 • dühöngő, kiabáló, maga körül csapkodó ember;
 • pattanásig feszült idegek, helyzetek, dialógusok;
 • gyöngyöző homlok, remegő hang, izzadó tenyér, összeránduló gyomor.

S mi van, ha ennél sokkal több mindent jelent a stressz? Csak nem gondolunk rá. Legalábbis elsőre nem.

Mi van a kulisszák mögött? Avagy mitől vagyunk stresszesek?

stresszes

Manapság kb. mindenki stresszes.

Bár, ahogy én látom, ez már több, mint stressz. Van tengernyi feladatunk, számos szerepünk – főleg nőként -, amiben meg „kell” felelnünk, jó sok elvárásunk magunkkal és másokkal szemben, rengeteg információ, ami között el „kell” igazodnunk és még ennél is több bizonytalanság.

Mire úgy érzem, hogy megugrottam egy feladatot, már jön is a következő. Vagy még három. Dara.

Nincs időnk, rohanunk magunk után, az életünk után. Ne csodálkozzunk, hogy ingerültek vagyunk. Sőt, elfáradunk. Sőt, kiégünk. Sőt, elveszítjük a lényeget. Az életörömöt.

És akkor ilyeneket hallok:

 • Elveszettnek érzem magam.
 • Muszáj változtatni valamin és kikecmeregni a sz@rból.
 • Nincs erőm és nem látom a fényt az alagút végén.
 • Dühös vagyok magamra, amiért nem tudom megoldani.
 • Belefáradtam abba, hogy folyton orra bukok és fel kell állnom.
 • Szégyellem magam, hogy nem tudom megugrani.
 • Legszívesebben csak fetrengenék a tv előtt csokit majszolva és hagyjon mindenki békén!
 • Látszólag minden szép és jó, de legbelül nem élek.

3 tényleg működő kulcs a sikeres stresszkezeléshez

1.Tudatosítás

Mindennek oka van. És minden mindennel összefügg.

Ha csak rágondolok a főnökömre és összeugrik a gyomrom – mögé nézhetek: lehet egy olyan gondolatom, hogy ez egy vadállat, mert folyton leüvölt. Ez kelthet bennem félelmet. Erre az érzésre reagálhat a testem egy gyomorgörccsel.

Emögött állhat egy gyerekkori rossz emlék, amikor sokszor kiabált velem apukám. Emiatt ez egy piros nyomógomb lesz nálam, amit később bárki nyomogathat és én folyton félni fogok. Egészen addig, amíg nincs egy saját eszköztáram, amit ilyen helyzetben használni tudok. De először fel kell ismernem a valós stresszforrásaim és a saját stresszreakcióim. Nem a főnök az igazi gond. Ő csak nyomogatja a gombot.

Ha tudatosítom, hogy melyik gondolatom milyen érzelmet vált ki bennem és ez hogyan hat a viselkedésemre és a testemre, akkor megtettem az első lépést ahhoz, hogy megismerjem önmagam és rájöjjek valójában mi, miért és hogyan akaszt ki egy szituációban.

2.Arzenál

Ezt követően tudok csak személyre szabott megoldást és eszközöket keresni ahhoz, hogy kezelni tudjam a stresszhelyzetet.

Zsigerből tudjuk (főleg mi, nők), hogy mi lenne számunkra a jó, min kéne változtatnunk. Intuíciók. Sokszor elhessegetjük, nem hozzuk tudatos szintre. Ha mégis, akkor viszont előfordulhat, hogy nincs eszközünk, nem tudjuk, mit csináljunk. Hiszen soha senki nem tanította meg. De ezek elsajátítható technikák. S mindig van megoldás.

Az arzenál tehát a stresszkezelési eszközök tárháza. Amiből Te ki tudod választani a saját stresszkezelési eszközöd, ami nálad, az adott helyzetedben a legjobban fog működni.

3. Akarat

Hívhatjuk belső tűznek, motivációnak, szándéknak is.

Lehet, hogy már pontosan tudom, mi történik bennem és körülöttem. Ismerem jól magam és már eszközök, készségek is vannak a kezemben. De valamiért mégsem változtatok. Félek? Maradok a megszokott kényelmesnél? Elmerülök inkább az önsajnálatban? Netán ujjal mutogatok a körülményekre? Na ezektől pont nem fog változni semmi.

A másik emberen nem tudok változtatni. A rajtam kívül álló körülményeken sem. Magamon, a hozzáállásomon, a megértésemen tudok dolgozni. Várhatok a másikra, de felesleges. Én tudok tenni. Kicsi, apró lépésenként tudok változtatni. Ha akarok. Ha megtalálom a saját miértemet.

Tudd, hogy nem vagy egyedül! / Stresszkezelési megoldások

stresszkezelés
Ha a tudatosítást szeretnéd elsajátítani vagy a stresszkezelési eszköztárad bővíteni és egy általános átfogó képet kapni a stresszkezelésről, elegendő lehet számodra egy tréning. Ha mélyebbre mennél, személyre szabott megoldást keresel és szeretnéd, hogy valaki elkísérjen, amíg be nem építed a tanult technikáid a mindennapjaidba, szeretettel várlak egy mentoring folyamatban! Amennyiben a stressz komoly szorongást, depressziót vagy pániktüneteket okoz, mindenképp keress fel egy pszichoterapeutát!

Útravaló a 90 éves Déditől

vidám öreg néni

Mamika, mi a hosszú élet titka?

3 dolog, kislányom:

1. Mindig mindent nagyon akartam, vitt előre a szívem.
2. Soha semmibe nem törődtem bele, ami nekem nem volt jó.
3. Nagyon szeretek élni.

Kérdésed lenne a felsoroltak kapcsán? Írj info@egeszsegesharmonia.hu

A SZERZŐ

Gyulai Krisztina - stresszmentor és selfness coach

Gyulai Krisztina – stresszmentor és selfness coach

Ha a tudatosítást szeretnéd elsajátítani vagy a stresszkezelési eszköztárad bővíteni és egy általános átfogó képet kapni a stresszkezelésről, elegendő lehet számodra egy tréning. Ha mélyebbre mennél, személyre szabott megoldást keresel és szeretnéd, hogy valaki elkísérjen, amíg be nem építed a tanult technikáid a mindennapjaidba, szeretettel várlak egy mentoring folyamatban! Amennyiben a stressz komoly szorongást, depressziót vagy pániktüneteket okoz, mindenképp keress fel egy pszichoterapeutát!

Miért éppen selfness? Mert az minden, ami Te vagy, amikor testbe-lélekben-mentálisan jól vagy, tudatos vagy, jelen vagy.

Miért éppen stressz? Mert mindenkit érint, de csak kevesen tudják jól kezelni, pedig alap a jólléthez és egészséghez.

Miért éppen coach és mentor? Mert így tudok ott lenni Veled és megmutatni, hogy tudsz segíteni magadon. A kulcs Te vagy.

Itt tudhatsz meg többet rólam és a munkamódszeremről: https://egeszsegesharmonia.hu/

 
 
 

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet