Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Újrakezdés szülés után | Minimag love percek

Újrakezdés szülés után | Minimag love percek

Kisbabád születése után átestél a hathetes kontrollon és mindent rendben találtak? A párod már alig várja, hogy újra úgy szeressétek egymást, mint régen? Te is vágysz rá, hogy újra összebújjatok, de tele vagy félelemmel és nem tudod, hogyan vágjatok neki a második elsőnek? Beszéljünk róla!

A szülés utáni első együttlétek változásokat hoznak

A szülés utáni első együttlétek változásokat hoznak

 

 

Hogy a várandósság anatómiai változásokkal járó, érzelmileg és fizikailag is megterhelő folyamat, mindenki számára világos.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a női szervezet anatómiai értelemben vett teljes regenerációjához nem hat hétre, hanem hónapokra, sőt akár két évre is szükség lehet. 

Vagyis teljesen normális, ha a szülés után másfél hónappal, a szoptatás nehézségeivel küzdve, esetenként az eltelt idő ellenére még fájdalmasan érzékeny gát- vagy császárheggel nem érzed magad felkészültnek az együttlétre. 

Házastarsi kötelesség ide vagy oda, semmiképp ne tegyél olyat, amit nem akarsz! De fontos, hogy beszélj a pároddal nyíltan és őszintén arról, ami (nem) történik veletek!

Az intimitás a legfontosabb

Úgy érzed, soha az életben többet nem akarod, hogy bármi is a vaginádba kerüljön, beleértve a párod legnemesebb testrészét is?! Nyugalom, sok anyuka érez hasonlóan a szülést követő hónapokban.

Különösen igaz ez akkor, ha a szülés traumatizálta a kismamát, tónusproblémák alakultak ki, esetleg a szülés óta vizelet- vagy szél-, széklettartási problémák állnak fenn. (Ezekben az esetekben érdemes újra felkeresni a nőgyógyászt, vagy a probléma jellegének megfelelően urológushoz, proktológushoz vagy urogynekológushoz fordulni.)

Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy a szexuális izgalom és az orgazmus nemcsak a psziché, az önértékelés, a vérnyomás és az immunrendszer szempontjából fontos, hanem a medencefenék ( https://minimag.hu/csalad/terhesseg/hova-lett-az-orgazmusom-a-szules-utan-a-szakerto-valaszol/ )  állapotához is jelentősen hozzájárul.

Maga az aktus – pláne a beteljesülés – ugyanis segíti az izmok természetes feszességének elérését, illetve visszaállítását. Vagyis szülés után az egészségügyi szex kifejezés egészen új jelentéstartalommal gazdagodik.

Fontos leszögeznünk ugyanakkor, hogy muszájból, akaratod ellenére ne vágj bele! Ha számodra úgy biztonságos, kezdj apró lépésekkel, fedezd fel egyedül a tested, vagy a behatolásos együttléttel szemben helyezzétek a hangsúlyt a hangulat megteremtésére, a gyengédségre, a pettingre és orális játékokra. 

Amit senki nem mond el neked

szoptatás fogamzásgátlás

A közhiedelemmel ellentétben a szoptatás nem fogamzásgátló hatású – hiszen az első menstruációt peteérés előzi meg, ami azt is jelenti, hogy teherbe eshetsz már azelőtt is, hogy a tested egyértelműen jelezné számodra, készen áll rá.

Ugyanakkor kár tagadni, hogy a szoptatással járó hormonváltozások megnehezíthetik az élvezetes együttléteket.

A hüvelyszárazság, a libidócsökkenés, a túlzott érzékenység vagy épp az ellenkezője, az érzékelést vesztett, vagy túlzott feszességgel járó állapot ugyanis lehet a szülés és a szoptatás egyik következménye is. 

A megoldást pedig a hosszú előjáték, egy ízléseteknek megfelelő síkosító gél vagy krém, esetleg a nőgyógyász által felírt hormontartalmú krémek is jelenthetik. 

Találjatok újra egymásra!

Találjatok újra egymásra!

Ahhoz, hogy újra mindketten hangulatba jöjjetek, néha csak egy kis közös időre van szükség, máskor azonban jól jöhet néhány különleges wellness kiegészítő és apró meglepetés.

Kezdetnek például készítsetek egy forró fürdőt, melybe feromonos fürdőbomba, fürdőkristály vagy rózsaszirmos fürdőkonfetti is kerülhet. A hosszú home spa élmény után utazzatok az érzékek szárnyán néhány inspirálóan illatos masszázsgyertya segítségével! 

Ezután hangolódjatok egymásra és hagyjatok időt a játékos és pajkos érintéseknek! Ehhez használhattok masszázshabot, ehető vagy melegítő hatású masszázskrémet, de akár síkosítóként is használható 2:1 kencét is. Bevállalósabbak vagytok? A csokis testfestékbe is belekóstolhattok. Csak bírjatok betelni vele – és egymással!

Ha valamiért nem úgy alakul, ahogy elképzelted

Előfordulhat, hogy az első együttlétek kellemetlenek, fájdalommal járnak vagy minden igyekezetetek ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnétek.

Jó, ha tudod, hogy minimális diszkomfort az első néhány alkalommal normálisnak tekinthető, az aktus során, illetve a megélt együttlétek számának növekedésével ennek meg kell szűnnie. Vagyis a  szülés utáni újrakezdés inkább maraton,  mint sprint, de ha a sokadik nekifutásra sem optimalizálódnak az együttlétek, szükség lehet egy kis extra támogatásra.

Kezdetnek ajánljuk, hogy az apukák rakjanak rendet, vásároljanak be vagy keljenek fel néhányszor ők a kicsihez!

Ha ez nem lenne elég, beszélgessetek sokat, nézzetek meg közösen 18+-os filmeket, és idézzetek fel néhány emlékezetes együttléttel.

Ha mindezek után, többedik próbálkozásra is vannak érzelmi vagy fizikai nehézségek, ha a szexuális élet minősége az egyik vagy a másik fél számára jelentősen kedvezőtlenül változott, akkor célszerű szexológus vagy pszichológus bevonása.

Így az okok felderítésre, a problémák megoldásra kerülhetnek, a szexuális élet és intimitás pedig újra fellendülhet!

A szerző

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó,  és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet