Szeretem, hogy az alma ennyire sokoldalú – egyszerre lehet frissítő és melengető, édes és fanyar. Ebben a három receptben megpróbálom megmutatni, mennyi arcát ismeri ennek az egyszerű gyümölcsnek: a puha palacsintában, a meleg zabpehelyben és az omlós diós sütiben.
15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt
Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!
Gerencsérné Fazekas Márti vagyok,
okleveles vegán életmód tanácsadó.
Egy egészségügyi kihívás vezetett el a vegánsághoz és az ayurveda holisztikus szemléletéhez, ami teljesen átalakította az életemet.
Egyszerű, gluténmentes recepteket osztok meg, amelyek könnyen beszerezhető hozzávalókból, kevés munkával készülnek – mert elfoglalt háziasszonyként tudom, ez mennyire fontos.
Próbáld ki őket az egészségesebb élet felé!
Mindegyik recept vegán és gluténmentes, de ettől még ugyanolyan házias és megnyugtató, mint a klasszikus változatok. Csupán egy kicsit könnyedebbek.
Bónusz tipp is jár hozzá:
Bár én azt szoktam javasolni, hogy amit nagyon nem muszáj azt ne hámozzuk a rostbevitel érdekében, de a ma kapható almák héja igazán kemény, vastag, így néha szükséges a hámozásuk. az alaposan megmosott, szivaccsal megdörzsölt alma levágott héját ne dobjuk ki, hanem tegyük el száradni szobahőmérsékleten. Majd készítsünk belőle teát. Egyszerűen a héjat tegyük a teáskannába és forrázzuk le. Kb 20 perc állás után ízesítsük, ahogy a teát szoktuk és már ihatjuk is. Nagyon jól fog esni a fázós reggeleken, a hűvös délutánokon egyaránt.
Vegán, gluténmentes almás palacsinta
Hozzávalók 8 darabhoz
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 g barnarizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 300 ml mandulatej
- 1 evőkanál juharszirup vagy kristálycukor
- 1 evőkanál kókuszolaj (vagy semleges ízű olaj)
- 1 nagyobb alma, lereszelve
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
A liszteket, sütőport, fahéjat és sót keverjük össze. Adjuk hozzá a növényi tejet, juharszirupot és az olajat, majd keverjük csomómentesre. Forgassuk bele a lereszelt almát, és hagyjuk pihenni 10 percig. Enyhén olajozott serpenyőben süssük mindkét oldalát aranybarnára. Fahéjas porcukorral az igazi, de vanília pudinggal is tölthetjük. Vagy azzal, amivel szeretnénk.
Tápérték adagonként
- Energia: 299 kcal
- Fehérje: 6.6 g
- Szénhidrát: 49.5 g
- Zsír: 7.7 g
Rost: 5.0 g
Sült almás zabpehely (meleg reggeli, gluténmentes)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 nagy alma, felkockázva
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 250 ml mandulatej
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál chia- vagy lenmag
- 1 marék dió vagy mandula
Elkészítés
A zabpelyhet, növényi tejet, juharszirupot, magokat és fahéjat keverjük össze. Adjuk hozzá az apróra felkockázott almát és a diót. Öntsük hőálló tálba, majd süssük 180°C-on kb. 25 percig, amíg aranybarna és illatos lesz. Melegen tálaljuk — akár egy kanál növényi joghurttal.
Tápérték adagonként
Energia: 408 kcal
Fehérje: 12.3 g
Szénhidrát: 62.3 g
Zsír: 13.5 g
Rost: 10.5 g
Vegán, gluténmentes almás-diós süti
Hozzávalók (20×20 cm-es formához)
- 250 g alma, lereszelve
- 120 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 80 g mandulaliszt
- 100 g darált dió
- 100 g kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 100 ml növényi olaj
- 100 ml mandulatej
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
A száraz hozzávalókat keverjük össze (lisztek, dió, cukor, szódabikarbóna, fahéj). A nedves hozzávalókat (alma, olaj, zabtej, citromlé) egy másik tálban dolgozzuk össze, majd öntsük a száraz keverékhez. Jól keverjük össze, hogy homogén állagú legyen, majd simítsuk sütőpapírral bélelt formába. Süssük 180°C-on kb. 35–40 percig, illetve addig, amíg a közepébe szúrt hurkapálca nem lesz nedves a masszától (tűpróba). Kihűlve lesz könnyen szeletelhető.
Tipp: Így is kiváló a sütemény, de ha gondolod egy kevés baracklekvárral megkenheted a tetejét, amíg meleg.
Tápérték adagonként
Energia: 330 kcal
Fehérje: 5.5 g
Szénhidrát: 26.9 g
Zsír: 23.1 g
Rost: 3.46 g
Úgy érzed ez nem volt elég?
Szeretnél még több vegán receptet kipróbálni? Mi semmi jónak nem vagyunk az elrontói, nézd csak mit ajánlunk:
Vegán piknik? Igen, és még finom is!