Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza egy reggeli álomból merített ihletet, és végül megnyerte vele az Egy Csepp Figyelem Alapítvány versenyét. Az „Álmodozó” nevű tortája lett 2025 Magyarország Cukormentes Tortája.
Alfréd története meglehetősen szokatlan: reggel felébredt, fejében egy konkrét torta képével. Papírra vetette az ötletet, majd elkészítette. Néhány apró módosítás után már készen is volt a versenyre jelentkezni.
Milyen torta az Álmodozó?
A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
Egy szelet 231 kalóriát tartalmaz, szénhidráttartalma 13,7 gramm – így cukorbetegek számára is fogyasztható.
A verseny második helyezettje a „Meggy Mandula Szimfónia”, melyet Benczur Sándor és Kovács János, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászai hoztak létre. A torta egyúttal elnyerte az „Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi tortája” különdíjat is az idén 20 éves alapítványtól. Harmadik helyen végzett a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia „Bíborköd” nevű alkotása.
Újítás a versenyben
Idén először nemcsak szakmai zsűri döntött, hanem 1-es típusú cukorbeteg gyerekek is választhattak kedvencet.
A „Magyarország Cukormentes Tortája – Barbie gyermekzsűri különdíjas” torta a „Nyári Ébredés”. Készítői: Vadócz Jenő és Pethő Gábor, a balatongyöröki Promenád Cukrászda cukrászai.
Magyarország Tortája is kihirdetésre került
Ugyanazon a napon jelentették be a hagyományos Magyarország Tortája verseny győztesét is.
A „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet, melyet Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei alkottak. A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is, tisztelegve Dobos C. József munkássága előtt. A meggy, a csokoládé és a karamell harmonikus összhangját meggypálinka, mandulapraliné, grillázs és tejcsokoládé-glazúr gazdagítja. A torta alsó rétegét doboscukorral vonták be, így egy karakteres, roppanós alap zárja az ízek kompozícióját. A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt.
Hol kóstolható?
Augusztus 19-től mindkét torta megvásárolható Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában. A részletes lista a www.cukraszat.net oldalon található, a cukormentes változatot árusító helyek pedig a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu weboldalon.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány már 14 éve szervezi a cukormentes tortaversenyt, célja a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, de ízletes sütemények népszerűsítése.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjának célja, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A verseny szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület. A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át.