Augusztusban a piacok tele vannak friss, érett gyümölcsökkel – és ilyenkor a kérdés csak az, hogy mit kezdjünk a kosárnyi finomságokkal.
15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt
Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó és Minimag gasztró szerzőnk három egyszerű recepttel segít: egy pohárdesszert, amit a gyerekek is készíthetnek, egy különleges saláta, ami talán elsőre furcsának tűnik, de megéri kipróbálni, és egy gyümölcsleves, ami Márti személyes kedvence.
Mind egyszerű, mind a nyári gyümölcsök természetes ízére épít.
Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak
A nyár csúcspontja
Augusztusban a piac maga a színek és illatok kavalkádja. Ahogy végig sétálok a standok között, a kosaramba szinte maguktól ugranak be a bársonyos őszibarackok, a napérlelte sárgabarackok, a lédús nektarinok és az édes szőlőfürtök. A dinnyék illata összekeveredik a nyári almák aromájával, miközben a kistermelők mosolyogva kínálják portékájukat.
A kosaram hamar a Mikulás zsákjához hasonlít, tele lesz finomságokkal. Ilyenkor a konyhám is átalakul: minden ételbe belecsempészem a nyár legjavát, legyen az egy könnyű saláta, hűsítő leves vagy gyors desszert. Mind gyümölccsel készül.
Amit most hoztam az 3 egyszerű, gyümölcsös recept, remélem ti is kipróbáljátok.
Az első egy nagyon egyszerű, de látványos pohárdesszert amit a gyerekek is segíthetnek elkészíteni, a második egy szokatlan összetételű saláta. Amikor először olvastam róla egy külföldi vegán bloggertől, akkor nagyon rácsodálkoztam, de kipróbáltam. És bejött. A harmadik pedig a személyes kedvencem, egy gyümölcsleves.
Barackos-joghurtos pohárdesszert
Hozzávalók
- 2 őszibarack (felkockázva)
- 250 g görög joghurt vagy növényi joghurt
- 1 ek méz vagy agávészirup
- 2 ek granola vagy pirított zabpehely
Elkészítés
A joghurtot keverjük össze a mézzel, majd rétegezzük poharakba a barackkal és a granolával. Azonnal fogyasztható, de hűtve még frissítőbb.
Tápérték adagonként
- 195 kcal;
- CH 25.6 g;
- Fehérje 14.7 g;
- Zsír 4.5 g;
- Rost 2.8 g
Sárgadinnyés-uborkás hűsítő saláta
Hozzávalók
- ½ sárgadinnye (kockákra vágva)
- ½ kígyóuborka (felkockázva)
- Friss menta levelek
- 1 ek lime-lé
- csipet só
Elkészítés
Keverjük össze a hozzávalókat, és tálalás előtt 10 percre tegyük a hűtőbe. Könnyű köret vagy frissítő snack forró napokon.
Tápérték adagonként
- 93 kcal;
- CH 22.3 g;
- Fehérje. 2.4 g;
- Zsír. 0.5 g;
- Rost 2.5 g
Hárombarackos gyümölcsleves (őszibarack, nektarin, sárgabarack)
Hozzávalók
- 3 db őszibarack
- 3 db nektarin
- 6 db sárgabarack
- 1 l víz
- 3-4 ek cukor vagy édesítőszer
- 1 rúd fahéj
- 1 dl növényi tejszín vagy tejszín
- pici csipet só
Elkészítés
A barackokat magozzuk ki, kockázzuk fel, és a vízben a cukorral és a fahéjjal, csipet sóval főzzük kb. 5 percig. Vegyük ki a fahéjrudat, majd a leves felét turmixoljuk krémesre, és öntsük vissza a lábasba. Keverjük bele a tejszínt, hűtsük le, és hidegen tálaljuk.
Tápérték adagonként
- 119 kcal;
- CH 28.8 g;
- Fehérje 2.7 g;
- Zsír 1.2 g;
- Rost 4.3 g
Bevásárlólista
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.