Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER
Valami igazán izgalmasat keresel a konyhában? Gerencsérné Fazekas Márti, a mi vegán gurunk, most megmutatja, hogyan varázsolhatsz három egyszerű zöldségből nemzetközi klasszikusokat! A paprika, a paradicsom és a hagyma kombinációja világszerte ismert és kedvelt fogásokat eredményez, amelyek a magyar konyhától a francia és izraeli ízekig mindenhol megállják a helyüket. Ebben a cikkben felfedezheted, hogyan készítheted el ezeket az ízletes ételeket egyszerűen és változatosan. Ismerd meg a lecsó, ratatouille és shakshuka titkait, és hozd ki a legtöbbet a szezon legjobb zöldségeiből!
Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Nehéz lesz ellenállni

Az augusztus hónap a betakarítás időszaka, abból a szempontból is, hogy nagyon sok zöldség és gyümölcs érése most éri el a csúcspontját.

A zöldségek íze, mivel szabadföldi termesztésűek, mostanra teljesedik ki.

A paradicsomnak olyan íze van, amilyennek lennie kell, a hagyma és a paprika zamatos. A napsütés megtette áldásos hatását.

Ezekből a zöldségekből készülő étel számos nemzet konyhájában megtalálható.

Nálunk a lecsó nagy népszerűségnek örvend. Számos változatban készítjük mi magyarok, mondhatnám ahány ház annyi féle. Felsorolni is lehetetlen. A tojásos, a rizses, a nokedlis, a tarhonyás, a virslis, a kolbászos, a cukkínis, a káposztás… Nem is folytatom a sort, mert egy oldal telne meg vele.

A franciák is készítenek ezekből az alapanyagokból lecsót, náluk ratatouille a neve. Ez az étel itthon is népszerű. A fűszerezésében és a kibővített alapanyagában tér el a mi lecsónktól.

Izraelben is használják ezeket a zöldségeket, ott shakshuka néven találjuk meg ezt a lecsószerű ételt. Ott buggyantott tojással gazdagítják a lecsót. Természetesen a fűszerezése is más, mint nálunk.

Úgy tűnik, hogy ennek a 3 zöldségnek az egyesülése az égben köttetett.

Nézzük hát a variációkat a paprika, a paradicsom és a hagyma házasságára.

Lecsó 4 adag

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók

  • 5 evőkanál olaj
  • 2 fej hagyma karikára (félfőre) vágva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 5 db paprika nagyobb kockára vágva
  • só, bors
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 2 db paradicsom nagyobb kockára vágva, magját eltávolítva
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 1 kiskanál natúr ételízesítő
  • késhegynyi cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük az olajat, ha melegszik bele tesszük a hagymát. Picit megsózzuk, hogy könnyebben puhuljon. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzá tesszük a kockára vágott paprikát és a reszelt fokhagymát. Ezt is 2-3 percig pirítjuk. Legvégül beletesszük a paradicsomokat is. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, az evőkanálnyi vizet, fűszereket, és a cukrot.

Lefedve, közepes lángon kb 20 percig pároljuk, egyszer – egyszer keverjük meg.

Akkor kész, ha a paradicsom héja összepöndörödött és a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp1:Ha teheted készíts nagyobb adagot, mert a kész lecsó nagyon jól fagyasztható. 1 -1 adagot elővéve a fagyasztóból segíthet egy gyors étel összeütésében.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp2: A kész lecsót felhasználva készíthetsz lecsós tofu szeletet vagy rácos tofut. Persze ha te húst is fogyasztassz akkor azzal.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp3: Isteni rizses ételt készíthetsz a kész lecsóval. Nem a rizses lecsóra gondolok, hanem egy olasz lecsós rizsre, a riso napoletano-ra. Receptet a honlapomon találsz.
Előző
Következő

1 adag tápanyagtartalma

    Kalória: 218,75 kcal

    Fehérje: 2,05 g

    Zsír: 17,55 g

    Szénhidrát: 14,9 g

Ratatuille 2 főre

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók:

  •     1 db padlizsán, 2×2 kockákra vágva
  •     1 db cukkini, 2×2 kockákra vágva
  •     4-5 db érett paradicsom, 2×2 kockákra vágva
  •     1 db piros kaliforniai paprika, magjától megtisztítva, 2×2 kockákra vágva
  •     1 nagy fej vöröshagyma, kisebb kockákra vágva
  •     1 duci gerezd fokhagyma, reszelve
  •     1 db babérlevél
  •     3 szál friss kakukkfű, vagy egy kávéskanál szárított
  •     3 ek. extra szűz olívaolaj
  •     só és bors

Elkészítés:

Az elkészítés menete hasonlít a magyar lecsóéhoz. Mindent feldarabolunk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a vöröshagymát, 2-3 percig pirítjuk.

Nem kell megdinsztelni, csak egy kis színt adni neki, majd rádobjuk a fokhagymát, megkeverjük, jöhet bele a feldarabolt paprika, padlizsán. Ezeket pirítjuk 3-4 percig.

Végül mehet bele a cukkíni és a paradicsom is. azért tesszük ezeket bele utoljára, mert ezek levet fognak ereszteni, akadályozva ezzel a pirítást.

Most beletesszük a fűszereket: babérlevél, kakukkfű, só, bors.

Levesszük a tűzhelyet közepes erősségre és fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.

Akkor lesz jó, ha a zöldségek még elkülöníthetők, de a cukkíni és a padlizsán már krémes állagú. Ez kb. 30 percet fog majd igénybe venni. Közben gyakran kevergessük.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Vannak modern változatok, ahol rétegezve rakják le a karikára vágott zöldségeket, és sütőben sütik meg, és vannak olyan verziók, ahol körbe, a zöldségkarikákat állítva, váltakozva rakják csigavonalban a zöldségeket. Sütőben 170 fokon, kb. 45 percig süssük. Vagy amíg puhák nem lesznek a zöldségek.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: Ha a paradicsom nem elég érett, akkor tegyünk a ratatuille-ba egy kávéskanál cukrot.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp3: : Tehetünk még bele fűszerként zellerzöldet vagy petrezselyem zöldet finomra vágva az utolsó pár percben.
Előző
Következő

Tápanyag tartalom 1 adagban

Kalória:  180 kcal

Fehérje:  3 g

Szénhidrát:  20 g

Ebből cukrok:  10 g

Zsír:  11 g

Telített zsír:  1.5 g

Vegán shakshuka 2 adag

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók:

  • 5 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, kis kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, kis kockára vágva
  • 2 db piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
  • 2 nagy szem paradicsom vagy ½ konzerv aprított paradicsom, apró kockára vágva a magja nélkül
  • 2 evőkanál paradicsompaszta
  • 1 késhegynyi csilipor, esetleg Erős Pista, el is hagyható
  • 1 késhegynyi római kömény
  • 2 evőkanál víz
  • bors

Elkészítés

Egy serpenyőbe öntjük az olajat és ha felmelegedett beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a csilit és római köményt. Pár percig pirítjuk. Utána következik a paprika, mérsékeljük a tüzet és ezt is pirítjuk. Gyakran megkeverjük. 2-3 perc múlva hozzátesszük a paradicsomot és a pasztát, valamint a vizet. Fedő alatt puhára főzzük.

Akkor jó, ha a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán. egy sűrű, szaftos ételt kapunk, amit kenyérrel isteni tunkolni.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: Eredetileg a serpenyőben tálalják fel és onnan eszik lepénykenyérrel kikanalazva. Próbáljátok ki ti is így enni. A serpenyőből, kenyérrel tunkolva.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Ha szeretnénk, tehetünk bele tojást, vegánként fekete sóval ízesített kis kockára vágott tofut. A tojást egy pohárba üssük fel picit sózzuk meg. NEM kell összekavarni. Majd a serpenyőben rotyogó shakshukába csináljunk egy mélyedést egy kanál segítségével, amibe óvatosan csúsztassuk bele a pohárból a tojást. Fedő alatt 2-3 perc alatt készre fő a tojás, a fehérje szilárd lesz, míg a sárgája folyós marad. Ha tofuval készítjük, akkor a mélyedésekbe szórunk néhány kocka tofut. Szintén fedő alatt 2-3 percig főzzük.
Előző
Következő

1 adag tápanyagtartalma

    Kalória: 400 kcal

    Fehérje: 3,4 g

    Zsír: 35,5 g

    Szénhidrát: 20,8 g

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.