Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Inspiráló nők: Héra

inspiráló nő Héra
A nő, akit Zeusz mindenkivel (is) megcsalt. Az a Zeusz, aki a bátyja, a férje, az istenek királya. Ez így mind egy személyben. Jujj. A Netflix legújabb sorozata, a Kaos szimpatikussá nem feltétlenül tette Héra karakterét, inspiráló erejére viszont nagyon is felhívja a figyelmet. 

Te szeretted a görög mitológiát a suliban? A törikönyv első oldalán Romolusz és Rémusz szobra, küzdelem az Odüsszeia elolvasásával, nagyon fura történetek. Nekem nagyjából ennyi maradt meg. Héra (a házasság, a család, a nők és a születés istennője) a legmagasabb rangú istennő, egy megcsalt, féltékeny, dühös, hisztis nő – valahogy így emlékszem rá. Aztán jött a Kaos! Köszi, Netflix

A sorozatban a görög istenek viszik a sztorit és a szupererejük is ugyanaz, mint a mitológiában, de azért ne javasoljuk a gyereknek “görög mitológia rövidített”-ként. Szatirikus, sötét, egyszerre mitologikus és nagyon mai. Zseni, hogy Zeusz lehet benne neurotikus, Hádész pedig nem kegyetlen, hanem az alvilág CEO-ja. Modern és kreatív szabadsággal újraformált istenek. Imádtam! 

Héra karaktere az egyik legmeghatározóbb az istenek között, erős, befolyásos, és használja is a hatalmát. Határt szab és kiáll magáért, tisztában van saját magával. Jogosan haragos és bosszúálló, hiszen Zeusz halandókkal és halhatatlanokkal egyaránt csalja,  ez mégis túlmutat szimpla féltékenységen. Héra mindannyiunk jelképe, hiszen egy patriarchális rendszerben (társadalomban) igyekszik megőrizni a helyét, identitását és méltóságát, megfelelni a szerepeinek és az elvárásoknak egyszerre. Huh, ismerős? A hatalom (pozíció, erő, karrier), a házasság és a női identitás közötti egyensúly keresést provokatívan tolja az arcunkba. Szatirikus humoráért pedig külön pacsit érdemel! 

Netflix kaos

A Hérát alakító Janet McTeer pusztán a színészi pálya iránti elkötelezettsége, tehetsége, kitartása miatt is inspiráló lehet bárki számára. Viszont, ha számolgatunk egy kicsit, rájöhetünk, hogy az 1961-es születésű McTeer első díjait és jelöléseit 1999-ben kapta, 38 évesen. Azaz? Sosem késő újrakezdeni, újragondolni, továbbfejlődni, mert a siker nem kérdezi hány éves vagy. 

Téged miben inspirál Héra ősi-modern karaktere?

  1. Független nő, aki képes megvédeni a saját érdekeit. 
  2. Nem fél harcolni, ha szükséges.
  3. Kiáll az igazságosság mellett. 
  4. Erőt, méltóságot és eltökéltséget sugároz. 
  5. Sosem késő fejlődni (a siker nem korhoz kötött). 




A SZERZŐ

Obreczán Brigitta Life, fjúsági és mindfulness coach, marketing szakember

Szia! Hogy vagy?

Az illedelmes, kötelező, réglátott ismerőssel hipermarketben összefutós hogy-vagy kérdésre gondoltál, ugye? “Köszi, megvagyok, és te?” “Köszi, minden oké.”

Oké, de tényleg, hogy vagy? Mély levegő, kifúj. Aktív figyelemmel, teljes lényemmel csak rád figyelek, hallgatlak és kérdezek. Higgadtan és szelíden, nyitottan és elfogadóan, empatikusan és motiválóan, felszabadítóan és könnyed módon. 

Sokéves marketing és management pozícióimnak köszönhetően természetes könnyedséggel gondolkodom összefüggésekben, rendszerekben és megtanultam tartani a kereteket. Vezetőként amikor állandóan kérdésekkel fárasztottam a csapatomat, még nem tudtam, hogy coaching szemléletben működöm. Később, már anyaként, tudatosan léptem erre az útra, hogy professzionális módon, eszközökkel tudjak támogatni (leendő) anyákat és apákat, gyerekeket és kamaszokat. Hiszen, ha a család bármely tagja kezd jobban lenni, úgy a többieknek is sokkal könnyebb jól lenni. 

Szóval… Hogy vagy?

Itt megtalálsz: https://obreczanbrigitta.com

Tovább is van....

inspiráló nő Héra

Inspiráló nők: Héra

A nő, akit Zeusz mindenkivel (is) megcsalt. Az a Zeusz, aki a bátyja, a férje, az istenek királya. Ez így mind egy személyben. Jujj. A

Gal Gadot Wonder woman

Inspiráló nők: Gal Gadot

Azt mondom Gal Gadot, azt mondod Wonder Woman. A modernkori hősnő és az időtlen ikon. Imádom. Mindkettőt. Szerzőnk, Obreczán Brigitta coach cikkében bepillantást nyerhetünk egy

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet