Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mire figyelj, ha magad fested a hajad? Szakértői tippek kezdőknek és haladóknak

A leggyakoribb otthoni hajfestési hibák
Kipróbáltad már valaha az otthoni hajfestést? Bár csábító lehet időt és pénzt spórolni, Bertalan Krisztián, a Minimag mesterfodrász szakértője rámutat, hogy a házi hajfestés olykor több kárt okozhat, mint hasznot. Ha nem szeretnél rémes színeredményt, foltos festést vagy épp túlzottan megviselt hajvégeket, olvasd el Krisztián hasznos tippjeit!

Nézd meg a leggyakoribb hibákat, amiket az otthoni hajfestés során könnyű elkövetni – és néhány tippet, amivel sokkal szebb eredményt érhetsz el, még ha otthon fested is a hajad.

 

A hajszínválasztás kihívásai otthon

Nem célom teljesen elásni az otthoni hajfestés ötletét – mert vannak, akiknek praktikus megoldás –, de érdemes átnézni néhány fontos részletet, mielőtt nekiállunk. Sok vendégem van, aki nem tud minden hónapban fodrászhoz jönni, és inkább otthon próbálja megoldani a hajfestést. Persze tudják, mivel jár: a festéknyomok a csempén, a mosdókagylón, és az elmaradhatatlan színes kádkosz minden alkalommal ott marad. És látom, milyen hibákat követnek el – a hajfestés ugyanis messze nem olyan egyszerű, mint azt a boltokban mosolygó dobozos képek és a három soros leírás sugallják

Tudom, hogy most a külsőségek világát éljük. Soha nem volt ilyen fontos a megjelenés, mint a jelenlegi „instant térben”, így számtalan homemade videóba én is belefutok.

Azt is elhiszem ezen videókból, hogy a dobozos hajfestékek világa is fejlődésnek indult, de hiába választasz egy tökéletesnek tűnő árnyalatot ha nem tudod megfelelően használni.

A fodrászat egy komoly szakma, amelyet évekig tanulunk, kezdve a színelmélettel és a festési technikákkal, majd a szalonban tovább mélyítjük és frissítjük a tudásunkat.

Az otthoni hajfestés azonban sokkal trükkösebb lehet, mint amilyennek elsőre tűnik – íme a leggyakoribb bakik, amikkel találkozom, és amelyek könnyen elkerülhetők lennének egy kis hozzáértéssel.

A leggyakoribb otthoni festési hibák

A leggyakoribb otthoni hajfestési hibák

Rossz szín:

Hiába tetszik egy szín, ha az nem illik a bőrödhöz, és a szemed színéhez. A tökéletes szín megtalálása egy hosszabb konzultációs folyamat a szalonban. Ilyenkor hosszasan beszélgetünk a vendéggel, tincsmintákat nézünk: mi tetszik neki és mi nem, felmérjük a vendég elképzeléseit, ötletelni tudunk, és több lehetőséget ajánlani mi illik hozzá. Ezzel megtalálva az áhított színt. Erre egy dobozos hajfesték alkalmatlan. Egy festék nem tud mindent egyszerre megoldani. Most belemehetnék a szakzsargon kifejezésekbe: mint színkör, elsődleges – és másodlagos pigmentek, ne adj isten még mögöttes pigmentek. De nem teszem.

Egyszerűen fogadjuk el a tényt: egy festék nem tud egyszerre tökéletesen ősz hajat is fedni, árnyalni, felvilágosítani és sorolhatnám a jelzőket, amiket a cégek a reklámokban mondanak… Egy hajszín ennél jóval nehezebb.

Sokan hajlamosak a dobozon szereplő kép alapján választani hajszínt, pedig nincs két egyforma haj, és egyetlen festék sem fog mindenkinél ugyanúgy működni – különösen, ha otthoni festésről van szó.

Kulcsfontosságú, hogy figyelembe vegyük a saját hajszínmélységünket, vagyis, hogy milyen alapszínre viszünk fel új árnyalatot. És még nem is beszéltünk a haj állapotáról, porózusságáról és szerkezetéről, hiszen nem mindegy, hogy vékonyabb, vastagabb vagy esetleg sprőd hajszálakat festünk.

Foltosság:

A leggyakoribb otthoni hajfestési hibák

Nem elég, ha sikerül jól összekeverni a dobozos festéket – a felvitel sem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Elöl talán még sikerül egyenletesen felvinni a festéket, de hátul sokszor foltokban marad. RáadásulAz a kesztyű, amit a doboz rejt tökéletesen alkalmatlan bármire is, csúszik – mászik az ember kezén. . Az összerázós applikátor flakonokkal sem lehet igazán precízen dolgozni. Egy pár száz forintos ecsettel sokkal jobban lehet kontrollálni, mennyi festéket viszünk fel a hajra.

És akkor miért mondom azt, hogy ne fess otthon: 

A festékfelvitelnek saját szabályai vannak, amiket nem egyszerű otthoni körülmények között követni. Fontos például a haj szekciókra bontása, az egyenletes hőelosztás, a felviteli sebesség és a hajlenövés hossza is. Kevesen tudják, hogy az arc körüli, vékonyabb tincsek teljesen másképp szívják be a festéket, mint a hátsó részek. Otthon ezt, kezeket az égbe tartva, szinte lehetetlen pontosan követni. Ha csak a lenövéseket szeretnéd festeni, akkor mindenképp kerüld el, hogy a festéket a teljes hajhosszra felvidd, mert a hajvégek túlpigmentálódhatnak, sötétebbek és sprődök lesznek.

Hajhossz- hajmennyiség:

A leggyakoribb otthoni hajfestési hibák

Rengetegen ezt a tényezőt nem veszik figyelembe. Felkapnak egy vagy két dobozt a drogériában mondván: „áh, ez elég lesz”. Pedig a haj hossz és a tömeg nagy mértékben  befolyásolja, mennyi festékre van szükség. Ez még nekünk fodrászoknak  is sokszor „nehéz feladat”.

Egy lenövés kezeléséhez teljesen más festékmennyiségre van szükség, mint a teljes hajhossz befedéséhez. A szalonban gyakran előfordul, hogy újabb adagot kell kevernem, hogy mindenhová elegendő festék jusson.

Otthon viszont, ha kifogysz a festékből, akkor jönnek az ‘otthoni megoldások’: fésülgetés, maszatolás, dörzsölés vagy akár vízzel hígítás. Ezek viszont sajnos garantálják a foltos, egyenetlen végeredményt. Ilyenkor nemcsak az ősz hajszálak tűnhetnek át a tövön, de napon a haj sokszínű árnyalatokat ölthet, és ez még csak a kezdet.

Nem árt tudni, hogy teljesen más technikát igényel a lenövések festése, mint a haj teljes hosszának új színre való átfestése. Mindkét esetben más és más trükkökre van szükség a tökéletes eredményhez.

Folyt. köv

A SZERZŐ

Bertalan Krisztián

Bertalan Krisztián – KEVIN.MURPHY – SESSION.SALON STYLIST

Gyerekkorom óta fodrásznak készültem. Az ehhez vezető utat főiskola után tapostam ki magamnak. 15 éve dolgozom , ebből két éve érzem azt a helyemen vagyok. Amióta megtaláltam a  Kevin Murphy márkát. Itt találtam meg önmagam, és azt az innovációt, fejlődési lehetőséget,  és környezettudatos – vegyszermentes – állatkisérletmentes terméket , melynek alapelvei egyeznek az enyémekkel. 

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet