Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Csípős-édes forradalom a grillen, imádni fogod

grill recept Jancsa Jani

Van az a pillanat, amikor a grill felizzik, a nap lemenőben van, a gyerekek mezítelen talpa alatt recseg a fű ( reméljük nem lépnek bele valamibe) , a felnőttek kezében pedig ott gőzöl egy pohár fröccs, absztinenseknek virgin mohito. Ez a nyár egyik legjobb jelenete lesz, érzem. De mitől lesz igazán emlékezetes egy grillvacsora? Nem csak a hús vagy a pác teszi azzá. Hanem az a bizonyos csavar. Egy olyan íz, amitől mindenki átadja magát a „mi a csuda volt EZ?” élménynek.

De mi legyen a grill élmény csavarja?

Ez a csavar idén egy magyar méz lesz. De nem akármilyen. Egy pikánsan édes, kézzel készült chilis méz, amely egyszerre melengeti a szájat és bolondítja meg a megszokott ízeket. A  Hot Honey nem csak pizzára vagy nachosra való. Ez a méz tudja mi kell a grillnek. Sőt, nagyon is.

A HOT HONEY TÖRTÉNETE

A Hot Honey-t készítő Magyar Méz Manufaktúra valóban kézműves módon dolgozik. Minden termék átmegy a kezeiken, így garantáltan minőségi alapanyagot kapunk. Magyar méhészektől származik az alapanyag, és ami fontos: nem vegyítik semmilyen olcsóbb anyaggal vagy mesterséges ízesítővel.

A chilis méz önmagában is érdekes kategória – nem egyszerű összekeverni a két összetevőt. A manufaktúra csapata Jancsa Janival ( tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász) közösen egy teljes évig dolgozott a termékfejlesztésen, amíg megszületett a tökéletes ízkombináció és állag. Ez azért volt kulcsfontosságú, mert míg a MMM mézek sokkal sűrűbbek, addig a Hot Honey tudatosan folyósabb állagú lett, magasabb nedvességtartalommal. Ez a konzisztencia teszi lehetővé, hogy könnyen rálocsolható legyen grillezett ételekre, vagy egyszerűen bekeverhető szószokba.

Jancsa Jani Burger receptje

Hot Honey Burger karamellizált hagymával és mézes-mustáros szósszal

Ha már Hot Honey, akkor alap, hogy egy olyan receptet hozzunk nektek, amit az egyik ötletgazda, Jancsa Jani küldött nekünk. 

Jani neve nem csak a street food rajongók körében cseng ismerősen: több díjnyertes étterem (például a Bamba Marha vagy a Donna Mamma Pizza) társtulajdonosa és kulináris vezetője, a hazai burgerkultúra egyik elindítója, gasztroblogger és tartalomgyártó, aki több mint tíz éve mutatja meg, hogyan lehet egy egyszerű fogásból emlékezetes élmény. Most pedig megmutatja, mit tud egy kanál ( csípős) méz a grillen.

Jancsa Jani Burger recept
Forrás: Jancsa Jani

🛒 Hozzávalók (2 személyre):

A karamellizált hagymához:

  • 2 közepes fej lila vagy vöröshagyma

  • 1 evőkanál olaj (pl. napraforgó vagy olíva)

  • 1 csipet só

  • 30 g Hot Honey

A húspogácsához:

  • 2 db marhahúspogácsa

  • Só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint)

  • 2 szelet cheddar sajt

A szószhoz:

  • 4 evőkanál majonéz

  • 20 g Hot Honey

  • 1 evőkanál dijoni vagy magos mustár

A burger összeállításához:

  • 2 db szezámmagos hamburgerzsemle

  • 4–5 levél római saláta

  • 4 szelet paradicsom6–8 szelet csemege vagy savanyított uborka

  • Extra Hot Honey a tálaláshoz
Forrás Jancsa Jani

Elkészítés

1. Karamellizált hagyma Hot Honey-val

  1. A hagymákat félkarikákra szeleteljük.

  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát.

  3. Megsózzuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük hőkezelni.

  4. Amikor a hagyma kissé összeesett és kezd puhulni (kb. 5-7 perc), hozzáadjuk a Hot Honeyt.

  5. Tovább pirítjuk, karamellizáljuk, amíg szép aranybarna és ragacsos állagú nem lesz (még kb. 5 perc). Félretesszük.

2. Húspogácsa sütése

  1. Forró serpenyőben vagy grillen megsütjük a húspogácsákat. Oldalanként kb. 3-4 perc, attól függően, mennyire szeretnénk átsütni.

  2. A fordítás után azonnal rátesszük a sajtszeleteket, hogy szépen ráolvadjanak.

  3. Ha extra csípős ízvilágot szeretnénk, most meglocsolhatjuk még egy kevés Hot Honey-val is a sajtot.

3. Szósz elkészítése

  1. Egy tálkában összekeverjük a majonézt, a Hot Honey-t és a mustárt.

  2. Addig keverjük, amíg krémes, egységes szószt kapunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, állítsuk be az arányokat – a cél egy harmonikus, enyhén édes-pikáns szósz.

4. Zsemle pirítása

  1. A hamburgerzsömléket félbevágjuk.

  2. Vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben vagy grillen aranybarnára pirítjuk – ez nemcsak ízben ad sokat, hanem segít, hogy ne ázzon el a zsemle a szósztól.

5. Burger összeállítása

  1. A pirult zsemle aljára egy adag mézes-mustáros szószt kenünk.

  2. Ráhelyezünk pár levelet a római salátából, majd a paradicsomszeleteket.

  3. Jön a sajttal megkoronázott húspogácsa.

  4. Megpakoljuk a karamellizált hagymával, majd rátesszük a savanyú uborkát.

  5. A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal, és készen is vagyunk.

Már az olvasástól is megéheztél, igaz? Egészségünkre:)

Tippek a mézzel való grillezéshez

A chilis méz használatánál a legfontosabb a időzítés. Ha túl korán tesszük rá, könnyen megég és keserű lesz. Az utolsó 2-3 percben érdemes alkalmazni, vagy csak a végén, tálalás előtt. Pácoláshoz viszont akár órákkal korábban is használhatjuk.

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket