Van az a pillanat, amikor a grill felizzik, a nap lemenőben van, a gyerekek mezítelen talpa alatt recseg a fű ( reméljük nem lépnek bele valamibe) , a felnőttek kezében pedig ott gőzöl egy pohár fröccs, absztinenseknek virgin mohito. Ez a nyár egyik legjobb jelenete lesz, érzem. De mitől lesz igazán emlékezetes egy grillvacsora? Nem csak a hús vagy a pác teszi azzá. Hanem az a bizonyos csavar. Egy olyan íz, amitől mindenki átadja magát a „mi a csuda volt EZ?” élménynek.
15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt
Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!
De mi legyen a grill élmény csavarja?
Ez a csavar idén egy magyar méz lesz. De nem akármilyen. Egy pikánsan édes, kézzel készült chilis méz, amely egyszerre melengeti a szájat és bolondítja meg a megszokott ízeket. A Hot Honey nem csak pizzára vagy nachosra való. Ez a méz tudja mi kell a grillnek. Sőt, nagyon is.
A HOT HONEY TÖRTÉNETE
A Hot Honey-t készítő Magyar Méz Manufaktúra valóban kézműves módon dolgozik. Minden termék átmegy a kezeiken, így garantáltan minőségi alapanyagot kapunk. Magyar méhészektől származik az alapanyag, és ami fontos: nem vegyítik semmilyen olcsóbb anyaggal vagy mesterséges ízesítővel.
A chilis méz önmagában is érdekes kategória – nem egyszerű összekeverni a két összetevőt. A manufaktúra csapata Jancsa Janival ( tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász) közösen egy teljes évig dolgozott a termékfejlesztésen, amíg megszületett a tökéletes ízkombináció és állag. Ez azért volt kulcsfontosságú, mert míg a MMM mézek sokkal sűrűbbek, addig a Hot Honey tudatosan folyósabb állagú lett, magasabb nedvességtartalommal. Ez a konzisztencia teszi lehetővé, hogy könnyen rálocsolható legyen grillezett ételekre, vagy egyszerűen bekeverhető szószokba.
Jancsa Jani Burger receptje
Hot Honey Burger karamellizált hagymával és mézes-mustáros szósszal
Ha már Hot Honey, akkor alap, hogy egy olyan receptet hozzunk nektek, amit az egyik ötletgazda, Jancsa Jani küldött nekünk.
Jani neve nem csak a street food rajongók körében cseng ismerősen: több díjnyertes étterem (például a Bamba Marha vagy a Donna Mamma Pizza) társtulajdonosa és kulináris vezetője, a hazai burgerkultúra egyik elindítója, gasztroblogger és tartalomgyártó, aki több mint tíz éve mutatja meg, hogyan lehet egy egyszerű fogásból emlékezetes élmény. Most pedig megmutatja, mit tud egy kanál ( csípős) méz a grillen.
 
											🛒 Hozzávalók (2 személyre):
A karamellizált hagymához:
- 2 közepes fej lila vagy vöröshagyma 
- 1 evőkanál olaj (pl. napraforgó vagy olíva) 
- 1 csipet só 
- 30 g Hot Honey 
A húspogácsához:
- 2 db marhahúspogácsa 
- Só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint) 
- 2 szelet cheddar sajt 
A szószhoz:
- 4 evőkanál majonéz 
- 20 g Hot Honey 
- 1 evőkanál dijoni vagy magos mustár 
A burger összeállításához:
- 2 db szezámmagos hamburgerzsemle 
- 4–5 levél római saláta 
- 4 szelet paradicsom6–8 szelet csemege vagy savanyított uborka 
- Extra Hot Honey a tálaláshoz
 
											Elkészítés
1. Karamellizált hagyma Hot Honey-val
- A hagymákat félkarikákra szeleteljük. 
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát. 
- Megsózzuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük hőkezelni. 
- Amikor a hagyma kissé összeesett és kezd puhulni (kb. 5-7 perc), hozzáadjuk a Hot Honeyt. 
- Tovább pirítjuk, karamellizáljuk, amíg szép aranybarna és ragacsos állagú nem lesz (még kb. 5 perc). Félretesszük. 
2. Húspogácsa sütése
- Forró serpenyőben vagy grillen megsütjük a húspogácsákat. Oldalanként kb. 3-4 perc, attól függően, mennyire szeretnénk átsütni. 
- A fordítás után azonnal rátesszük a sajtszeleteket, hogy szépen ráolvadjanak. 
- Ha extra csípős ízvilágot szeretnénk, most meglocsolhatjuk még egy kevés Hot Honey-val is a sajtot. 
3. Szósz elkészítése
- Egy tálkában összekeverjük a majonézt, a Hot Honey-t és a mustárt. 
- Addig keverjük, amíg krémes, egységes szószt kapunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, állítsuk be az arányokat – a cél egy harmonikus, enyhén édes-pikáns szósz. 
4. Zsemle pirítása
- A hamburgerzsömléket félbevágjuk. 
- Vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben vagy grillen aranybarnára pirítjuk – ez nemcsak ízben ad sokat, hanem segít, hogy ne ázzon el a zsemle a szósztól. 
5. Burger összeállítása
- A pirult zsemle aljára egy adag mézes-mustáros szószt kenünk. 
- Ráhelyezünk pár levelet a római salátából, majd a paradicsomszeleteket. 
- Jön a sajttal megkoronázott húspogácsa. 
- Megpakoljuk a karamellizált hagymával, majd rátesszük a savanyú uborkát. 
- A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal, és készen is vagyunk. 
Már az olvasástól is megéheztél, igaz? Egészségünkre:)
Tippek a mézzel való grillezéshez
A chilis méz használatánál a legfontosabb a időzítés. Ha túl korán tesszük rá, könnyen megég és keserű lesz. Az utolsó 2-3 percben érdemes alkalmazni, vagy csak a végén, tálalás előtt. Pácoláshoz viszont akár órákkal korábban is használhatjuk.
 
				 
															





 
								



 
								 
											 
         
															
