Van az a pillanat, amikor a grill felizzik, a nap lemenőben van, a gyerekek mezítelen talpa alatt recseg a fű ( reméljük nem lépnek bele valamibe) , a felnőttek kezében pedig ott gőzöl egy pohár fröccs, absztinenseknek virgin mohito. Ez a nyár egyik legjobb jelenete lesz, érzem. De mitől lesz igazán emlékezetes egy grillvacsora? Nem csak a hús vagy a pác teszi azzá. Hanem az a bizonyos csavar. Egy olyan íz, amitől mindenki átadja magát a „mi a csuda volt EZ?” élménynek.
De mi legyen a grill élmény csavarja?
Ez a csavar idén egy magyar méz lesz. De nem akármilyen. Egy pikánsan édes, kézzel készült chilis méz, amely egyszerre melengeti a szájat és bolondítja meg a megszokott ízeket. A Hot Honey nem csak pizzára vagy nachosra való. Ez a méz tudja mi kell a grillnek. Sőt, nagyon is.
A HOT HONEY TÖRTÉNETE
A Hot Honey-t készítő Magyar Méz Manufaktúra valóban kézműves módon dolgozik. Minden termék átmegy a kezeiken, így garantáltan minőségi alapanyagot kapunk. Magyar méhészektől származik az alapanyag, és ami fontos: nem vegyítik semmilyen olcsóbb anyaggal vagy mesterséges ízesítővel.
A chilis méz önmagában is érdekes kategória – nem egyszerű összekeverni a két összetevőt. A manufaktúra csapata Jancsa Janival ( tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász) közösen egy teljes évig dolgozott a termékfejlesztésen, amíg megszületett a tökéletes ízkombináció és állag. Ez azért volt kulcsfontosságú, mert míg a MMM mézek sokkal sűrűbbek, addig a Hot Honey tudatosan folyósabb állagú lett, magasabb nedvességtartalommal. Ez a konzisztencia teszi lehetővé, hogy könnyen rálocsolható legyen grillezett ételekre, vagy egyszerűen bekeverhető szószokba.
Jancsa Jani Burger receptje
Hot Honey Burger karamellizált hagymával és mézes-mustáros szósszal
Ha már Hot Honey, akkor alap, hogy egy olyan receptet hozzunk nektek, amit az egyik ötletgazda, Jancsa Jani küldött nekünk.
Jani neve nem csak a street food rajongók körében cseng ismerősen: több díjnyertes étterem (például a Bamba Marha vagy a Donna Mamma Pizza) társtulajdonosa és kulináris vezetője, a hazai burgerkultúra egyik elindítója, gasztroblogger és tartalomgyártó, aki több mint tíz éve mutatja meg, hogyan lehet egy egyszerű fogásból emlékezetes élmény. Most pedig megmutatja, mit tud egy kanál ( csípős) méz a grillen.

🛒 Hozzávalók (2 személyre):
A karamellizált hagymához:
2 közepes fej lila vagy vöröshagyma
1 evőkanál olaj (pl. napraforgó vagy olíva)
1 csipet só
30 g Hot Honey
A húspogácsához:
2 db marhahúspogácsa
Só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint)
2 szelet cheddar sajt
A szószhoz:
4 evőkanál majonéz
20 g Hot Honey
1 evőkanál dijoni vagy magos mustár
A burger összeállításához:
2 db szezámmagos hamburgerzsemle
4–5 levél római saláta
4 szelet paradicsom6–8 szelet csemege vagy savanyított uborka
- Extra Hot Honey a tálaláshoz

Elkészítés
1. Karamellizált hagyma Hot Honey-val
A hagymákat félkarikákra szeleteljük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát.
Megsózzuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük hőkezelni.
Amikor a hagyma kissé összeesett és kezd puhulni (kb. 5-7 perc), hozzáadjuk a Hot Honeyt.
Tovább pirítjuk, karamellizáljuk, amíg szép aranybarna és ragacsos állagú nem lesz (még kb. 5 perc). Félretesszük.
2. Húspogácsa sütése
Forró serpenyőben vagy grillen megsütjük a húspogácsákat. Oldalanként kb. 3-4 perc, attól függően, mennyire szeretnénk átsütni.
A fordítás után azonnal rátesszük a sajtszeleteket, hogy szépen ráolvadjanak.
Ha extra csípős ízvilágot szeretnénk, most meglocsolhatjuk még egy kevés Hot Honey-val is a sajtot.
3. Szósz elkészítése
Egy tálkában összekeverjük a majonézt, a Hot Honey-t és a mustárt.
Addig keverjük, amíg krémes, egységes szószt kapunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, állítsuk be az arányokat – a cél egy harmonikus, enyhén édes-pikáns szósz.
4. Zsemle pirítása
A hamburgerzsömléket félbevágjuk.
Vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben vagy grillen aranybarnára pirítjuk – ez nemcsak ízben ad sokat, hanem segít, hogy ne ázzon el a zsemle a szósztól.
5. Burger összeállítása
A pirult zsemle aljára egy adag mézes-mustáros szószt kenünk.
Ráhelyezünk pár levelet a római salátából, majd a paradicsomszeleteket.
Jön a sajttal megkoronázott húspogácsa.
Megpakoljuk a karamellizált hagymával, majd rátesszük a savanyú uborkát.
A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal, és készen is vagyunk.
Már az olvasástól is megéheztél, igaz? Egészségünkre:)
Tippek a mézzel való grillezéshez
A chilis méz használatánál a legfontosabb a időzítés. Ha túl korán tesszük rá, könnyen megég és keserű lesz. Az utolsó 2-3 percben érdemes alkalmazni, vagy csak a végén, tálalás előtt. Pácoláshoz viszont akár órákkal korábban is használhatjuk.