Az ősz illata az almás süteményben lakik | Vegán édes menekülés

Minimag – Magazin szülőknek, akik nem adják fel önmagukat

almás vegán süti
Hirtelen köszöntött be az ősz, és reggelente csípős lesz a levegő, valahogy mindig előkerül az alma. Gyerekkoromban ilyenkor almás lepényt ettünk, és az egész ház fahéjillatban úszott. Most is ez az illat jelenti számomra az otthont, a melegséget, a lelassulást.
apple

Szeretem, hogy az alma ennyire sokoldalú – egyszerre lehet frissítő és melengető, édes és fanyar. Ebben a három receptben megpróbálom megmutatni, mennyi arcát ismeri ennek az egyszerű gyümölcsnek: a puha palacsintában, a meleg zabpehelyben és az omlós diós sütiben.

15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt

Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!

Picture of Gerencsérné Fazekas Márti vagyok,

Gerencsérné Fazekas Márti vagyok,

okleveles vegán életmód tanácsadó.
Egy egészségügyi kihívás vezetett el a vegánsághoz és az ayurveda holisztikus szemléletéhez, ami teljesen átalakította az életemet.
Egyszerű, gluténmentes recepteket osztok meg, amelyek könnyen beszerezhető hozzávalókból, kevés munkával készülnek – mert elfoglalt háziasszonyként tudom, ez mennyire fontos.
Próbáld ki őket az egészségesebb élet felé!

Mindegyik recept vegán és gluténmentes, de ettől még ugyanolyan házias és megnyugtató, mint a klasszikus változatok. Csupán egy kicsit könnyedebbek.

Bónusz tipp is jár hozzá: 

Bár én azt szoktam javasolni, hogy amit nagyon nem muszáj azt ne hámozzuk a rostbevitel érdekében, de a ma kapható almák héja igazán kemény, vastag, így néha szükséges a hámozásuk. az alaposan megmosott, szivaccsal megdörzsölt alma levágott héját ne dobjuk ki, hanem tegyük el száradni szobahőmérsékleten. Majd készítsünk belőle teát. Egyszerűen a héjat tegyük a teáskannába és forrázzuk le. Kb 20 perc állás után ízesítsük, ahogy a teát szoktuk és már ihatjuk is. Nagyon jól fog esni a fázós reggeleken, a hűvös délutánokon egyaránt.

Vegán, gluténmentes almás palacsinta

Vegán, gluténmentes almás palacsinta
Cooking

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 g barnarizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 300 ml mandulatej
  • 1 evőkanál juharszirup vagy kristálycukor
  • 1 evőkanál kókuszolaj (vagy semleges ízű olaj)
  • 1 nagyobb alma, lereszelve
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés

A liszteket, sütőport, fahéjat és sót keverjük össze. Adjuk hozzá a növényi tejet, juharszirupot és az olajat, majd keverjük csomómentesre. Forgassuk bele a lereszelt almát, és hagyjuk pihenni 10 percig. Enyhén olajozott serpenyőben süssük mindkét oldalát aranybarnára. Fahéjas porcukorral az igazi, de vanília pudinggal is tölthetjük. Vagy azzal, amivel szeretnénk.

Tápérték adagonként

  • Energia: 299 kcal
  • Fehérje: 6.6 g
  • Szénhidrát: 49.5 g
  • Zsír: 7.7 g
  • Rost: 5.0 g

Sült almás zabpehely (meleg reggeli, gluténmentes)

Cooking

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 nagy alma, felkockázva
  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 250 ml mandulatej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál chia- vagy lenmag
  • 1 marék dió vagy mandula

Elkészítés

A zabpelyhet, növényi tejet, juharszirupot, magokat és fahéjat keverjük össze. Adjuk hozzá az apróra felkockázott almát és a diót. Öntsük hőálló tálba, majd süssük 180°C-on kb. 25 percig, amíg aranybarna és illatos lesz. Melegen tálaljuk — akár egy kanál növényi joghurttal.

Tápérték adagonként

Energia: 408 kcal

Fehérje: 12.3 g

Szénhidrát: 62.3 g

Zsír: 13.5 g

Rost: 10.5 g

Vegán, gluténmentes almás-diós süti

Vegán, gluténmentes almás-diós süti
Cooking

Hozzávalók (20×20 cm-es formához)

  • 250 g alma, lereszelve
  • 120 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 80 g mandulaliszt
  • 100 g darált dió
  • 100 g kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 ml növényi olaj
  • 100 ml mandulatej
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés

A száraz hozzávalókat keverjük össze (lisztek, dió, cukor, szódabikarbóna, fahéj). A nedves hozzávalókat (alma, olaj, zabtej, citromlé) egy másik tálban dolgozzuk össze, majd öntsük a száraz keverékhez. Jól keverjük össze, hogy homogén állagú legyen, majd simítsuk sütőpapírral bélelt formába. Süssük 180°C-on kb. 35–40 percig, illetve addig, amíg a közepébe szúrt hurkapálca nem lesz nedves a masszától (tűpróba). Kihűlve lesz könnyen szeletelhető.

Tipp: Így is kiváló a sütemény, de ha gondolod egy kevés baracklekvárral megkenheted a tetejét, amíg meleg.

Tápérték adagonként

Energia: 330 kcal

Fehérje: 5.5 g

Szénhidrát: 26.9 g

Zsír: 23.1 g

Rost: 3.46 g

Úgy érzed ez nem volt elég?

Szeretnél még több vegán receptet kipróbálni? Mi semmi jónak nem vagyunk az elrontói, nézd csak mit ajánlunk:

Vegán piknik? Igen, és még finom is!

Palacsinta mindenkinek: gluténmentes és vegán verziók

3 zseniális vegán kence, ami feldobja az étkezésed

Ez is érdekelhet ebből a kategóriából

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Heti 1 perc Minimag

minimag hirlevél

15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt

Iratkozz fel, és azonnal küldjük (oké, van benne egy feliratkozás megerősíttés)  a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.