Amikor a november túl komor… jólesik egy kis csokoládés vigasz

Minimag – Magazin szülőknek, akik nem adják fel önmagukat

3 csokoládés recept a novemberi ború ellen | Minimag

Ahogy elérkezik a november, nálam mindig van egy pont, amikor úgy érzem, jó lenne egy kis plusz melegség. A napok rövidülnek, a napfény eltűnik a délutánokból, és néha még a kedvem is elbújik a felhők mögé. Ilyenkor ösztönösen a konyhába húz a szívem — valahogy a csokoládé illata mindig visszahoz egy kis derűt, jobb lesz a hangulatom.

Gyerekkorom óta hiszem, hogy a csoki nem csak édesség: egy kiskanálnyi lelki támasz, egy apró ölelés, ami átsegít a borongós napokon. Ahogy mondani szoktam: A csokira nem feltétlenül a testünknek van szüksége, hanem a lelkünknek.

Most három olyan receptet hoztam, amelyek segítenek átvészelni a novemberi komorságot. Egyszerűek, otthonosak és pont olyanok, mint egy baráti ölelés vagy egy puha takaró a hideg estéken.

Az első recept egy nagy klasszikus, a forró csokoládé. Tudom, hogy lehet kapni kész porokat a könnyebb elkészítés érdekében, de higgyétek el, a saját készítésű sokkal finomabb és variálhatóbb.

A második egy igazi különlegesség. Egy csokoládékrém-torta, mindösszesen 2 hozzávalóból. Igen 2 hozzávaló és egy krémes gyönyörűséget kapunk.

A harmadik recept egy igazi exotikum. Zöldségből csinálunk csokikrémet. Elsőre senki nem mondaná meg, hogy avokádóból készül — mégis selymes, gazdag, igazi „desszertélmény”. Ráadásul extra gyors, nem kell sütni, és csak pár hozzávaló kell hozzá.

Picture of Gerencsérné Fazekas Márti vagyok, VegánMárti

Gerencsérné Fazekas Márti vagyok, VegánMárti

okleveles vegán életmód tanácsadó.
Egy egészségügyi kihívás vezetett el a vegánsághoz és az ayurveda holisztikus szemléletéhez, ami teljesen átalakította az életemet.
Egyszerű, gluténmentes recepteket osztok meg, amelyek könnyen beszerezhető hozzávalókból, kevés munkával készülnek – mert elfoglalt háziasszonyként tudom, ez mennyire fontos.
Próbáld ki őket az egészségesebb élet felé!

chocolate

Krémes, fűszeres forró csoki 2 adag

Krémes, fűszeres forró csoki 2 adag
Cooking

Hozzávalók

  • 500 ml növényi tej (zab, mandula vagy kókusz)
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 40 g étcsokoládé (70% vagy magasabb)
  • 2 evőkanál juharszirup vagy nádcukor
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ½ teáskanál fahéj (opcionális)
  • csipet só

Elkészítés

Melegítsük fel a növényi tejből 400 ml-t egy lábosban. A kakaóport és az étkezési keményítőt egy tálban keverjük össze és öntsük fel a maradék tejjel. A melegedő tejhez adjuk hozzá a kakaóporos keveréket, az apróra tört étcsokoládét és a juharszirupot.

Kevergessük folyamatosan, míg a csoki teljesen elolvad és a forró csokink selymes, sűrű állagú lesz. Akkor van kész, ha a pudingnál kissé hígabb állagú. Amikor elértük ezt az állagot, akkor adjuk hozzá a vaníliát, fahéjat és egy csipet sót.

Kevés hűlés után fogyaszthatjuk.

Tipp: Bátran kísérletezzünk az ízekkel. Fahéj helyett egy nagyon pici chilit is adhatunk a forró csokihoz.

Felnőtteknek szóló verzióban egy pici rumot vagy kedvenc krémlikőrünket hozzáadva igazi melengetést kapunk.

Tápérték adagonként

  • Energia: ~ 322 kcal
  • Fehérje: ~ 8,1 g
  • Szénhidrát: ~ 46,9 g
  • Zsír: ~ 15,1 g
  • Rost: ~ 11,6 g

Két hozzávalós csokoládékrém-torta 6 adag

Két hozzávalós csokoládékrém-torta 6 adag
Cooking

Hozzávalók

  • 4 közepes alma
  • 250 g étcsokoládé

Elkészítés

Hámozzuk meg és kockázzuk fel az almákat, majd pároljuk puhára egy kevés vízzel. Közben olvasszuk fel az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban. Ha az alma megpuhult, turmixoljuk simára. Keverjük össze az olvasztott csokoládéval, majd öntsük formába.

Hűtőben dermesszük ki. Ez kb 1-2 óra, a formától függően.

Tipp: Fagyitortának is elkészíthetjük, ekkor a mélyhűtőbe tegyük.

Tápérték adagonként

  • Energia: ~ 235 kcal
  • Fehérje: ~ 2,7 g
  • Szénhidrát: ~ 26,9 g
  • Zsír: ~ 13,6 g
  • Rost: ~ 5,6 g

Csokoládé-mousse avokádóból 2 – 3 adag

Csokoládé-mousse avokádóból 2 – 3 adag
Cooking

Hozzávalók

  • 2 érett avokádó
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3–4 evőkanál juharszirup vagy agávészirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
  • csipet só
  • opcionális: 1–2 evőkanál növényi tej a lágyabb állagért

Elkészítés

Vágjuk félbe az avokádókat, kanalazzuk ki a húsukat. Tegyük turmixgépbe vagy egy tálba, amiben botmixerrel tudunk dolgozni. Adjuk hozzá a kakaóport, édesítőt, vaníliát és a sót. Turmixoljuk teljesen krémesre. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá 1–2 evőkanál növényi tejet a könnyedebb állagért.

Tálaljuk poharakban, a tetejére jöhet málna, reszelt narancshéj, vagy csokireszelék.

Tipp: Ha 1 órára hűtőbe tesszük, még selymesebb, mousse-állagú lesz.

Tápérték adagonként

  • Energia: ~ 170 kcal
  • Fehérje: ~ 2,3 g
  • Szénhidrát: ~ 21,9 g
  • Zsír: ~ 10,7 g
  • Rost: ~ 7,7 g

Úgy érzed ez nem volt elég?

Ez is érdekelhet ebből a kategóriából

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Karácsonyi ajándék popup

Nézd meg a karácsonyi ajándék ötleteinket, kicsiktől a nagyokig mindenkinek tudunk valami nagyon szépet és  különlegeset ajánlani a Miniart.hu webshopunkról.