fbpx

Cumikról és cumizásról: miben segít, és mire figyeljünk

Bibs cumi, cumizás

Anyukaként számodra is a legfontosabb, hogy a kisbabád minden pillanatban jól érezze magát, egészségesen fejlődjön, testileg, lelkileg egyaránt. A gyereknevelés a kezdetektől fogva különleges utazás tele csodás élményekkel, de néhol megterhelő, fárasztó is lehet, például, ha a babatermékek kínálatában szeretnél eligazodni úgy, hogy mindig a legjobbat válaszd.

Elsőként mindjárt itt van a „cumi kérdés”.

Szükség van rá vagy nincs? Jó, ha cumizik a kicsi, vagy „ne engedjük” cumizni? 

Miben segít, van-e bármi „kockázata”? 

Összegyűjtöttük a számunkra leghitelesebb válaszokat, így talán támogathatunk a döntésedben, ha bizonytalan vagy abban, engedd-e cumizni a kicsidet. Nézzük, mivel tehetünk jót és mire vigyázzunk a cumizás kapcsán.

Bibs cumik a minimagon
A „cumi kérdés" a legtöbb családban felmerül

Egy létfontosságú reflex

A csecsemők természetes szopási reflexszel rendelkeznek, számukra ez létfontosságú, mert így jutnak táplálékhoz, de nyugtatja is őket. Ha pedig a baba nyugodt, ez jótékonyan hat az édesanyára is. 😊

Ezt a reflexet kielégíthetik anyukájuk mellével, cumival, hüvelykujjukkal vagy éppen más, “csecsemőkéznél” lévő dologgal.

Tudtad, hogy a csecsemők már születésük előtt, az anyaméhben elkezdik szopni az ujjukat, de ha az van „kéznél”, akár a lábujjukat is? Megnyugtatja őket, és ahogy világra jönnek, a szopizással az anyaméh biztonságos nyugalmát is újra átélik. Gyakran az édesanya mellén sem esznek, ha már jóllaktak, csupán nyugalmat keresve „cumiznak”. 

Egy kis cumitörténelem

3000 éves a cumi őse, melyet Olaszországban fedezték fel. Az orvosi irodalom 1473-ban említette először a cumit, mint ami alkalmas segítség a babák megnyugtatására. A mai cumik közvetlen elődei az 1900-as években jelentek meg, egy amerikai gyógyszerész szabadalmaztatta. Ma a cumik családja rendkívül népes: alakjuk, anyaguk, méretük alapján is gazdag a kínálat, a színükről nem is beszélve. Ma már – akárcsak a babaruhák, babakocsik, baba étkészletek esetében – cumikkal kapcsolatban is trendekről, cumi divatról beszélhetünk. A cumi a babaöltözék kiegészítőjévé is vált. 

Amit a cumitörténelemből megtudhatunk:

Orvosok és gyógyszerészek vettek részt a tökéletesítésükön, mert a cumit is a babák egészséges nevelése részének tekintették. Változatosságuk pedig nemcsak gyönyörködtet, de arra is alkalmassá teszi őket, hogy a babák maguk választhassák ki, melyik forma tetszik nekik a legjobban. 

Minden kisbaba más, így az igényeik is eltérőek, ezért akár családon belül is előfordulhat, hogy míg egyik babád szereti és igényli a cumit, a tesója elutasítja.

Arra is érdemes figyelni, hogy az elutasítás nem biztos, hogy a cuminak szól, lehet, hogy csak a cumifej formájának: érdemes tehát próbálkozni, de sosem „erőltetni”. Erre a próbára a legnagyobb cumifejlesztők és gyártók maguk is külön figyelnek: kiváló példa erre a BIBS cumicsalád Try it” kollekciója: különböző formájú cumifejek és cumipajzsok, amiből a baba a számára legjobbat kiválaszthatja. 

A BIBS Try-it cumiszett a babákra bízza a számukra idális cumi kiválasztását

Apropó BIBS


Ismerősen cseng az, hogy hygge (ejtsd hüge)? Lehet, mert az utóbbi évek legtöbbet emlegetett skandináv kifejezése. A boldogság “dán” életérzését hívják így. Nos, a BIBS cumicsalád a babák boldogságának dán életérzése. 1978-ban alapították a családi vállalkozást, első, azóta is legkedveltebb cumija a Colour: cseresznyeformájú cumifeje az anyukák mellét idézi, így a kicsik imádják. Tapasztalatok igazolják, hogy ezt a cumit fogadják el a legszívesebben. Hűen a cumik történelméhez, ahol orvosok és gyógyszerészek tökéletesítették a cumikat, a BIBS Colour cumit világszerte védőnők ajánlják.

Miben segít a cumi?

  • Megnyugtatja a babát, segít az elalvásban

Miért tud segíteni a babák megnyugtatásában? Mert cumizás közben csökken a pulzusszám, a vérnyomás, így a babák könnyebben „kezelik” a számukra stresszes helyzeteket: pl anyu (ideiglenes) távollétét vagy a fogzási fájdalmakat.

  • Játéknak is kiváló

A kicsik már a szájukban is „játszanak” a cumival; de kézmozgásuk és fogásuk koordinációját is segíti, ahogy a cumival „babrálnak”. 

  • „Fájdalomcsillapító”

Tökéletes figyelemelterelő, ha a babák számára kellemetlen helyzet adódik, például át kell esniük az előírt oltásokon, vagy épp vért vesz tőlük a gyermekorvos. 

  •  Hasznos útitárs

Mivel a babát nyugtatja, cumizás közben többet és jobban tud a környezetére figyelni, és nem épp azzal van elfoglalva, mi történik pl. a kis pocakjában.

Utazás során, főként repülőúton, ahol a magasság hirtelen változhat, a cumizás csökkenti vagy teljesen meg is szünteti a fülnyomást.

  • Sokkal jobb, mint ha a baba az ujját szopná

A cumifejek kialakítása tökéletesen védi a fogak és az állkapocs fejlődését, kíméletes az ínyhez. A babák kisujjáról ugyanez nem mondható el: a kisujj bizony felelős lehet a ferdén fejlődő fogakért.

Mire ügyeljünk, ha cumizik a baba?

Azt már tudjuk, hogy a fogzás fájdalmait enyhítheti a cumizás, de vajon okozhat-e bármi rendellenességet (ferdén növő fogak, keresztharapás, túlharapás)?
Bár a modern cumik tervezésében már fogszakorvosok is részt vesznek, ezért kíméletesek a fogakhoz és gyengédek az ínyhez, de ha hosszúra nyúlik és nagyon gyakori a cumizás (pl. 3 éves kor felett is rendszeresen cumit tart a fogai között a kicsink), ez okozhat fogászati problémákat.

A cumik rendszeres tisztítása a picik szájhigiéniájának fontos része – csakúgy, mint nagyobbacska koruktól a rendszeres fogmosás.  
Amikor egy földre esett cumit nem tudunk azonnal lemosni/fertőtleníteni, egy cserecumi ilyenkor csodát tesz: azonnali vigaszt nyújt. 😊

A cumizás nem „pótolja” a szoptatást, így attól nem kell tartanunk, hogy a babánk evés/szopizás helyett is inkább cumizna. A babád pontosan tudja, mire is van szüksége.

A kicsivel való törődést, játékot természetesen egyetlen cumi sem pótolja, így nem tud mama- vagy papapótlóvá válni, nem is szabad arra használnunk. Idővel és türelemmel leszoktatható róla a kicsi (ez 3 éves kor táján ajánlott is). Fontos tudni, hogy a cumiról jóval egyszerűbb „leválasztani” a kicsiket, mint az ujjszopásról. 

A cumihasználatnál a helyes „megoldás” pici korban is ugyanaz, mint felnőttként: a jóból is csak mértékkel!

A cumitartók rendkívül praktikusak a cumik tisztántartására, akár fertőtlenítésükre is használhatóak

Van-e ideális cumi?

Amilyen cumit a kicsi elfogad, számára az az ideális, és így anyának és apának is az. 

A cumik megkönnyítik a szülők döntését, segítenek a választásban: ezért is van olyan sok alakjuk-formájuk.

A nagy cumicsaládok, mint amilyen például a BIBS, fogszakorvosok és dentálhigiénes szakemberek bevonásával tervezi cumi kollekcióját. Bár mi felnőttként sokat olvashatunk arról, mi mindenre jó egy cseresznyeformájú (Colour), egy szimmetrikus (Supreme) vagy egy anatómiai cumifej (Couture), a kicsiknek elegendő, ha a szájukba veszik, és máris pontosan érzik, melyik számukra az ideális. És Ők ebben tévedhetetlenek, mi pedig nyugodtan bízhatunk gyerekeink döntésében! 

Mi, szülők a cumi színének és a cumipajzs formájának kiválasztásával „vigasztalódhatunk”: ez szerencsére ránk marad, és mivel a cumi „öltöztet”, sőt immár a babadivat része, ez a választás sem kis izgalom. A BIBS csodás színei és szinte művészi formájú cumijai ebben is segítenek.

Kvíz: találd meg az ideális cumit!
Cumiválasztásnál sok szempontot kell mérlegelnünk, a különböző cumifajták tengerében eligazodni nem mindig egyszerű. Ebben segíthet a BIBS cumiválasztó, ami pár kérdés alapján személyre szabott cumiajánlót készít.

A BIBS cumiválasztó kvíz kevesebb mint egy perc alatt személyes cumiajánlót készít

További cikkei

Kategóriák

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)