Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Egyedülálló anya megosztaná….avagy a modern kommuna

mommuna
Egyedülálló anya vagy? Akkor a multitasking fogalmát olyan közelről ismered, mint senki a világon.

De mi lenne, ha lenne rá mód, hogy a mindennapi küzdelmekből közös sikerek szülessenek? Lépj be a „Mommunes” világába, ahol az egyedülálló anyák összefognak, hogy együtt vészeljék át a..mindent is.

Mik is pontosan a Mommune-ok?

A Mommunes olyan közösségek, ahol az egyedülálló anyák együtt élnek, olyan támogató rendszert hozva létre, amely túllép a hagyományos egyedül szülői tapasztalaton. Az egyedülálló anyaság világában a „Mommunes” megváltoztatja a játékot. Megosztod a feladatokat, anélkül, hogy szájba kéne rágnod, hogy mit szeretnél.

"Mint egy házasság, de a romantikus felhang nélkül.”

Nem új az ötlet, ha azt veszed, hogy régen generációk éltek együtt, nem véletlen a mondás: Egy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez ( afrikai az eredet, de kérdezd meg a nagyot, talán még emlékszik rá, mit is jelent ez).

Már régóta léteznek többgenerációs háztartások minden kultúrában, amelyekben nagynénik, nagymamák és egyedülálló nők éltek együtt, akiknek férje meghalt vagy elment.

De ez a múlt, ma már csoda, ha egyáltalán kap valaki támogatást, segítséget, nem, hogy a mindennapokban, de még ünnepnap sem. 

A „mommune” olyan közös életvitelt ír le, ahol több anya és gyermekeik együtt élnek, és megosztják egymással az erőforrásokat, a felelősséget és a gyermekgondozási feladatokat.

Vannak olyan mommune-k, ahol 3-5 anya él együtt, de például a CO Abode alapítója, Carmel Boss  ( egyedülálló anyák együttélését támogató szervezet, egyfajta keresőként működik) szerint ez káoszhoz is vezethet, szerinte csak két egyedülálló anya összeköltözése működőképes. Carmel 2002-ben egyedül maradt 7 éves kisfiával, Los Angelesben. Boss hirdetést adott ki egy helyi újságban, hogy egy másik egyedülálló anyával ossza meg otthonát. Amikor 18 nő válaszolt, tudta, hogy itt valami nagyon fontos hiány van, amire választ kell találni.

Az összevont erőforrások és az érzelmi támogatás, amely egy másik egyedülálló anyával való együttélésből származott, olyan volt, amire az anyukák vágytak.

Ezek az együttélések 3 fő területet oldanak, vagy könnyítenek meg:

az anyagi felelősséget, az idő- és feladat túlterheltséget, valamint az érzelmi támogatás hiányát.

Persze, hogy a Tiktok..

A szó, a mommunes a Tiktoknak köszönhető, ( a communes szóból ered) és milliónyi nézettségű videókat tartalmazó hashtaggé vált: nem is kérdés miért, az embereket lenyűgözik az egyedülálló anyák, akik összefognak, hogy egy fedél alatt neveljék fel családjukat.

@beachykefer

Being a mom is a superpower and living in a house with 3 moms is super freaking powerful! Happy early Mother’s Day to all the moms, but especially to the moms in my mommune. You two make my world a better place. 💕 #mommune #fyp

♬ Love Story (Sped Up) - SNC

Statisztika

Az amerikai adatok alapján (2018 15 millió egyedülálló anya él(t) az USA-ban, ami lehet önkéntes választás, vagy éppen az, hogy csökkent, vagy épp eltűnt az a társadalmi megbélyegzés, ami az elvált nőket érintette. Ugyanakkor ezzel arányosan nőttek a terhek is, és az egyedüli szülőséggel adódó problémák is.

Sok egyedülálló anya számára túl drága, hogy egyedül éljen, ezért az együttélés lehet a „jövő útja”.

Világszerte számos tanulmány kimutatta, hogy az egyedülálló anyák nagyobb kockázatnak vannak kitéve a testi és lelki egészségi rendellenességek szempontjából , mint a házas anyák. Ennek oka a támogatás alacsony, vagy teljes hiánya,( itt most elsősorban a családi, baráti támogatást értve).

Ami kimaradt..

Van néhány oldala a kérdésnek, amikről nem találtam információt:

  • Mi történik akkor, ha valamelyik anyuka társat talál?
  • Mit szólnak ehhez az apukák, már persze, ha részt vesznek a gyerek nevelésében?

Szerintem az első kérdést egy bérleti szerződéshez hasonló szerződés meg is oldhatná: felmondási idővel, stb-vel. Mi történik abban az esetben, ha egyszerűen nem megy, és az egyik fél ki akar lépni a mommunából, vagy, hogy ki mit fizet? Mi történik, ha valaki nem fizeti ki a ráeső részt?

Statisztikai felmérések alapján az egyszülős családok aránya 20 – 30% között van Magyarországon. Vajon lenne itthon is létjogosultsága egy mommunának?

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Tulajdonos, Főszerk

Neked könnyű

Neked könnyű, te vállalkozó vagy!

Ha annyiszor eltettem volna egy százast, ahányszor ezt hallottam, mára milliomos lennék. Számtalanszor hallom, hogy férjemnek vagy vállalkozó anyuka társaimnak mondják, esetleg egymás között beszélgetnek valakiről: Hiszen neki könnyű, vállalkozó.

Tovább olvasom »

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet