fbpx

24 ötlet egy alternatív adventi naptárhoz | Cucc helyett idő

24 ötlet egy alternatív adventi naptárhoz | Cucc helyett idő

Vannak, akik attól tartanak, hogy 24, 48 vagy még több tasakot kell megtölteni mindenféle kinccsel, mások nem győzik elég korán elkezdeni az apró tárgyak gyűjtését.

Én mind a két kategóriát kipróbáltam, de pár éve, amikor konstatáltam a felhalmozott  a mütyürkéket, úgy döntöttem, hogy nem akarok több használaton kívüli játékkal foglalkozni.

Így egy ideje a műanyaghulladék helyett olvasódélutánokat tartunk, a vásárolt édességek helyett pedig együtt sütögetünk – híven a „cucc helyett idő” mottóhoz. Nyugodtan be lehet vonni férjet, nagymamát vagy nagypapát, szomszédokat vagy barátokat. Biztos vagyok benne, hogy mindenki alig várja a pár órás kalandot!

Íme, 24 ötlet egy fenntarthatóbb adventhez:

1 - Karácsonyi könyves doboz

December 1-jén az  ajándék nem más, mint, hogy elkezdjük a ráhangolódást a karácsonyra: összeállítjuk a karácsonyi könyves dobozt, miket fogunk az ünnepi időszakban olvasni. Mindenki bele tehet egy-egy könyvet, vagy magazint ( oda vagyok a az adventi különkiadásokért ( ráadásul idén az a megtiszteltetés ért, hogy a MiniArttal bekerülhettem a Marie Claire decemberi, adventi válogatásába). Ezen a délutánon ne tervezzetek mást magatoknak, csak az olvasást, lapozgatást.

2 - Fotófülke

Keressetek egy fotófülkét. Ezer éve megígértem a gyerekeknek, hogy készítünk igazi gépi képeket! Sőt, ha jobban belegondolok, ezekből a képekből készülhet majd ajándék a nagyiéknak.

3 - Hangosmese

Rádiójátékok, hangosmesék, hangjátékok. Akár van otthon CD-n, akár a Spotify-on kerestek, mindenképp jól fogtok járni egy hangosmesével.

4- Kirándulás / vagy kézműves program

Nahát, pont szombatra esik ez a nap. Időjárástól függően, vagy szabadtéri program, vagy otthoni program: főzhető gyurma készítés.  

Ha szabadtéri programra esik a választásotok, akkor a kirándulások egy különleges változatát próbáljátok ki:

Lili’s Budapest alapítója, Győr-Ágoston Fruzsina, aki egyben a Budapest gyerekszemmel rovatunk szerzője, az adventi időszakban is szervez Budapest felfedező sétákat. Persze most a karácsonyi hangulat lesz a középpontban.

Próbáljátok elcsípni a fényvillamost és tippeljétek meg, hány égő világítja ki Budapest kedvenc, ünnepi járművét.

Részleteket a sétákról itt találtok:

Lili’s Budapest Facebook és Instagram odalán.

 

adventi budapest
Fotó: Lili's Budapest

5- Családi koncert

családi koncert

Ha közös családi programot terveztek, akkor abban helyet kell, hogy kapjon egy gyerekkoncert. Ha éppen ezen a napon nincs koncert, akkor ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell családi koncertet ( és egyben új hagyományokat kitalálni) .

2020 legjobb, és legegyszerűbb karácsonyi hagyományai– vezesd be idén

6 - Hello Mikulás

Mikulás

Adja magát, ezen a napon jön a Mikulás. Ha lehet itt is maradjatok az ésszerűség határain belül, főleg édesség tekintetében:).  A mi ajándék tippjeinket ide kattintva találod.

7 - Tánc

És zeneparti. imádunk táncolni, freestyleban is, Just Dancere is nyomjuk, lényeg, hogy hangos legyen zene, és mindenki kedvence sorra kerüljön. Ebben a cikkben van a zene playlistünk:

Bemutatjuk a legmenőbb spanyol márkát a BOBO CHOSES-t – MINIMAG KITEKINTŐ

 

8 - Vásár

Puncs és vacsora a karácsonyi vásárban. Végigsétálunk ( reméljük a járványhelyzet engedi)  a karácsonyi vásáron, nézelődünk, majd egy finom vacsorával ünnepelünk.

A Vörösmarty téren  már megnyitott a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. A vásár látogatása – a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően – védettségi igazolványhoz között.

Emellett a vendéglátó egységeknél idén először bevezetik a készpénzmentes vásárlást, hogy ezzel is csökkenthessék a járványügyi kockázatot. 

9 - Süss sütit

A gyerekekkel való sütés persze kimerítő (is) lehet. De a büszkeség az arcukon megéri.

Módszerek arra, hogy könnyeben bevond gyermeked a konyhai munkába

 

10 - Bingo

Jöhet a Bingo? Van egy karácsonyi változat, amit innen le tudtok tölteni.

Egyéb karácsonyi letölthető játékokat is találtok a Katalógusunk végén:

Karácsonyi Magazin

11 - Kerületi fények

Tavaly fedeztem fel, hogy a kerületünkben élő adventi naptár van: minden este más családi ház fényei világítanak. A gyerekek szívesen elhagyják a házat a sötétben, én pedig mindig is oda voltam a karácsonyi fényekért.  A win-win klasszikus esete.

 

12 - Filmnézés

Karácsonyi mozi barátokkal /vagy csak mi .Itt az ideje némi karácsonyi hangulatú mozizásnak, az otthoni kanapéről, popcorn-nal, és így tovább. Film ötleteket itt találtok:

Őrületes karácsonyi filmek az egész családnak, amelyeket látnotok kell!

 

13 - Randi nap

Igen ez elsősorban rólatok szól(na) nem a gyerekekről, de az ő szemszögükből nézve, végre egy nap, délután, este, amikor a nagyi, ( vagy, aki ráér) vigyáz rájuk.

14 - Délutáni felolvasás

Számomra ez azt jelenti: a mobiltelefon kikapcsolva marad, a hangot gyömbérteával olajozzuk, majd egyszer-kétszáznyolcvanszor átolvassuk a korábban kiválasztott könyvet! 

15 - Levélírás

Talán el is felejtetted milyen levelet írni, mert a közmű, vagy egyéb hivatalos papírokon kívül nem jön semmi érdekes. Itt az ideje ennek véget vetni, és levelet írni egy barátnak, egy rokonnak. 

16 - Díszítés

Most már, ha eddig nem tettétek meg, mindenképpen itt az ideje a karácsonyi lakás díszítésnek. Mindenki válasszon magának egy részt a lakásból, elő a díszek dobozával és hajrá. 

Ha pedig ötletet keresnél díszekhez:

Gyors, könnyű karácsonyi kézműves (mentő) ötletek

17 - Színezés

Színezésre felkészülni, ha éppen nincs otthon színező, akkor itt találsz nyomtathatót, vaaagy, ha igazán nagyban gondolkozol, akkor ez az óriás színező poszter az egész családnak elfoglaltságot fog adni:

Színező poszter | Dzsungel

 

18 - Fotós nap

családi jelmezes parti

Fotós nap, ha van otthon karácsonyi jelmez, akkor abba, ha nincs akkor nyomtatható kiegészítőkel dobjátok fel magatokat, és kezdődhet a selfie gyártás.

Például innen le tudsz tölteni:

Christmas Photo Props Printables (Free!)

19 - Illatos nap

Ha már megvolt a karácsonyi séta, akkor ott is jó sok illat volt, de még hol lehetne karácsonyi illatokat találni? Mézeskalács sütés, narancs és szegfűszeg találkozása. Játszatok illat lottót, ki ismeri fel csukott szemmel?

Ha te is úgy érzed, hogy itt az ideje a sötét, téli reggeleket kompenzálni, akkor próbáld ki az édesnarancs üdítő illatát mely felébreszt és örömre, jókedvre hangol. Cseppents 5-10 cseppet ultrahangos aroma diffúzorba és a reggeli készülődés is könnyebben megy majd.

Este, amikor együtt a család, akkor kezdődhet a hangolódás a karácsony fűszeres illataival, a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió és a kardamom pont ezt fogja támogatni. Ezek a pezsdítő fűszerek naranccsal keverve új lendületet adnak az estének, felpezsdítik a hangulatod. Elegendő 1-1 cseppel gazdagítani az édesnarancsot.

Közeledve az ünnephez ezt kiegészítheted csodás fenyő illattal is, mely felfelé emel, segít abban, hogy a sok tennivaló fölé emelkedj egy-egy pillanatra és igenis szánj időt magadra is. Ehhez az elcsendesedéshez, befelé figyeléshez mintegy megkoronázásként jöhetnek az ünnep igazi csillagai: a tömjén és a szantál illóolaja. Legyen ünnep kívül is, belül is a lelkedben.

 

20 - TikTakToe

A te gyerekeid is a hírhedt gyűjtők közé tartoznak? Akkor ma délután a talált termésekből, kis bigyókból készítsetek játékot. 

22 - Emlékezés

Hogy is volt ez? A mai nap a régi fényképes dobozoké, és az emlékeké. Meséljétek el, hogy a ti gyerekkorotokban hogyan zajlott a karácsony. Milyen ajándékokat kaptatok, vajon most is jó lenne egy olyan ajándék?

21 - Digitális karácsonyi parti.

Digitális karácsonyi parti

Nem mindenkinek él itthon a rokona, barátja, itt az idő egy kis videós csevegésnek. Együtt iszunk puncsot, teát, játszunk, és megbeszéljük, hogy ott milyenek a karácsonyi hagyományok.

23 - Karácsonyi Betlehem sk

Akár fa figurákból, akár nyomtatható papírból, építsétek meg a saját Betlehemes jászolotokat.. A mi kedvencünket innen le lehet tölteni. 

24 - A nagy nap

karácsony olvasás

Végre eljött a várva várt nap.. És ez a nap nagyon hosszú is lehet, attól függően, hogy kihez mikor érkezik az Angyal /Jézuska.  Talán segít lerövidíteni a várakozási időt egy újabb könyv átlapozása a dobozból. Persze nem nekünk anyukánknak. Mi majd holnap…

Az egészből tudod mi a legfontosabb? Ne stresszeld magad, ha csak néhány napot tudsz ezekből megvalósítani, az már csodálatos. 

Ennek a naptárnak vagy egy nagyszerű tulajdonosága: Ezek az ajándékok sokáig elállnak, sosem használódnak el, és nem foglalnak el értékes helyet a gyerekszobában.

Van még valami ötleted? Oszd meg velünk: minimag@minimag.hu

KARÁCSONY

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)