Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!
Stressz minden olyan dolog, ami megbontja a testi-lelki egyensúlyunkat, minden olyan tényező, ami kibillent az eredeti egyensúlyi állapotunkból és alkalmazkodásra késztet minket.

Hát, ha valami, akkor a karácsonyi készülődés ilyen…

Hiszen nem mindennapos, hogy azon agyalunk hetekig, mit, mikor és hol vegyünk meg – legyen szó az ajándékról, az ünnepi menü összetevőiről vagy a szuper karácsonyi dekorációról, aminek még szebbnek kell lennie, mint tavaly!

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!

Az sem a napi rutin része, hogy glancba vágjuk az egész lakást, ha kell, ha nem – hiszen mit szólnak majd a rokonok, ha nem csillog-villog az utolsó sarok is és a függönyön ottmarad az a folt.

És persze az összes létező családtaggal egyeztetni kell a logisztikát: ki, hova megy, kihez és mikor, hányan leszünk, meglesz-e az ajándék és a diétájának megfelelő koszt mindenkinek, mit kell venni-vinni, leszervezni, megcsinálni és különben is mit vegyünk fel, nincs egy normális göncünk sem!

Na, ha ezek nem billentenek ki az évvégére amúgyis viszonylag labilis egyensúlyi állapotunkból, akkor kb. semmi.

Jó, de akkor mit lehet tenni?

Én azt mondanám, hogy először is állj meg egy pillanatra. Amikor egyedül vagy otthon, zárj be minden ablakot és ajtót – képletesen is kint hagyva ezzel az összes gondot, kérdést, tennivalót, zűrzavart, sürgés-forgást és zajt. Ülj le a kedvenc foteledbe egy forró csokit (vagy forralt bort/puncsot) szürcsölgetve és tedd fel magadnak a kérdést:

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!

Milyen karácsonyt szeretnék idén?

Gondold végig, Te mit szeretnél valójában? Mik a valódi igényeid? Mi az, ami Neked fontos? Hol vagy Te ebben az egész sztoriban? Mit tehetsz azért, hogy olyan legyen a karácsonyod, amilyennek gyerekkorodban álmodtad?

Vajon, amikor kicsi gyermekként csillogó szemekkel vártad, mit hoz a Jézuska, foglalkoztál–e azzal, hogy hol repül egy-egy porszem a lakásban? Amikor a szeretteiddel együtt díszitettétek a fát, gondolkoztál-e azon, mi lesz, ha nem tetszik a dekoráció valamelyik rokonnak? Amikor édesanyád karácsonyi vacsoráját etted, vagy a kedvenc sütidet, amit a nagyi csak neked sütött, eszedbe jutott-e hány kg plusz rakódik rád?

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!

Nem. Csak az számított, ahogy vártad a nagy napot.

A készülődés maga, a várakozás, az izgalom. Annak az öröme, ahogy az ajándékod kibontottad. Ahogy láttad a szeretted könnybe lábadt szemeit, amint kicsomagolta azt az meglepetést, amit neki készítettél vagy választottál. 

Ez számított, semmi más. Igazából most is ennek kéne. Nem véletlenül a szeretet, a béke és a fényesség eljövetelének az ünnepe.

Hogy ezt élhesd meg felnőttként is és ezt megadhasd a szeretteidnek is:

  • Teremts egyensúlyt a külsőségek és a belső világod között. Az elvárások és a Neked fontos dolgok között.
  • Állíts fel fontossági sorrendet a belső és a külső teendők között;
  • Haladj kis lépésekben előre. Nem kell mindent egyszerre megcsinálni.
  • S amúgy, mi történik, ha nem tökéletes minden?
  • Nemet mondani most is tudni kell. Ne csinálj olyat, amit nem akarsz!
  • Engedj el bizonyos dolgokat, amik nem olyan fontosak.
karácsonyi tervezés

Menni fog! Gondolj arra, hogy minek örül jobban a gyermeked, párod, családod: ha egy makulátlanul tiszta, rendezett, tökéletesen díszített lakásban egy 8 fogásos menü mellé ülnek le – ami filmbe és fotóra illő, ellenben sík ideg mindenki, csak a pattanásig feszült idegek, egy mosoly nincs az arcokon, mert nemrég még mindenki veszekedett mindenkivel?

Vagy arra emlékeznek vissza inkább egész évben töltekezve belőle akár, hogy egy meleg, barátságos otthonba érkeztek meg, ahol mindenki meleg szívvel volt jelen az asztalnál, jókat ettek, beszélgettek, kapcsolódtak és megélték az együttlétet, az ünnepet?

Stresszmentes karácsony – van ilyen?!

Ha már stressz, akkor maradjon csak az, amit a várakozás, a készülődés és az ajándékozás izgalma okoz.

stresszmentes karácsonyi idézet

Kérdésed lenne a felsoroltak kapcsán? Írj:  info@egeszsegesharmonia.hu

A SZERZŐ

Gyulai Krisztina - stresszmentor és selfness coach

Gyulai Krisztina – stresszmentor és selfness coach

Ha a tudatosítást szeretnéd elsajátítani vagy a stresszkezelési eszköztárad bővíteni és egy általános átfogó képet kapni a stresszkezelésről, elegendő lehet számodra egy tréning. Ha mélyebbre mennél, személyre szabott megoldást keresel és szeretnéd, hogy valaki elkísérjen, amíg be nem építed a tanult technikáid a mindennapjaidba, szeretettel várlak egy mentoring folyamatban! Amennyiben a stressz komoly szorongást, depressziót vagy pániktüneteket okoz, mindenképp keress fel egy pszichoterapeutát!

Miért éppen selfness? Mert az minden, ami Te vagy, amikor testbe-lélekben-mentálisan jól vagy, tudatos vagy, jelen vagy.

Miért éppen stressz? Mert mindenkit érint, de csak kevesen tudják jól kezelni, pedig alap a jólléthez és egészséghez.

Miért éppen coach és mentor? Mert így tudok ott lenni Veled és megmutatni, hogy tudsz segíteni magadon. A kulcs Te vagy.

Itt tudhatsz meg többet rólam és a munkamódszeremről: https://egeszsegesharmonia.hu/

 

EZ IS ÉRDEKLEHET

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet