Egy kis édességre vágysz, de a beach body projektet sem akarod félretenni? Szalánczi Anna gasztronómus szerzőnk megmutatja, hogyan készíthetsz alakbarát gyümölcsös sütit és fehérjebomba palacsintát, hogy bűntudat nélkül élvezhesd az ízeket!
Édesség? Á, kösz, nem, fogyózom. Hangzik el ezerszer a megkerülhetetlen kérdésre a megkerülhetetlen válasz. Hát még most nyáridőben, amikor mindenki a beach bodyra hajt. Nem feltétlenül ellenségünk a nasi, azonban fontos néhány szabályt szem előtt tartani.Tehát ha édességre vágysz, készítsd el magad, így a hozzávalókat is te választod ki.
Igyekezz alacsony glikémiás indexű alapanyagot, lassú felszívódású szénhidrátot belecsempészni, valamint fontos a magas rost- és fehérjetartalom.
A fehérjét lassabban emésztjük meg (leegyszerűsítve), így jóval tovább tart a jóllakottság érzése, később éhezünk meg.
A házi készítésű finomság előnye még, hogy mi adagoljuk a cukortartalmat, nem szükséges túltolni a mennyiséget, mint ahogy az ultrafeldolgozott társai esetében történik.
És hogy ne csak elméletben történjen a fejtágítás, hoztam két csodálatos (és nem mellesleg) pofonegyszerű receptet, amit bármikor előkaphatsz, ha rád tör a leküzdhetetlen édesség iránti vágy.
Fitt amerikai palacsinta
Hozzávalók
80 g zabpehely
20 g kókuszreszelék
30 g GymBeam vaníliás fehérjepor
2 tojás
180 ml (növényi) tej (esetemben kókusztej)
0.5 tk. méz
0.5 tk. sütőpor
0.5 tk. szódabikarbóna
A hozzávalókat kimérjük, és turmixgépbe öntjük. Érdemes először a folyékony halmazállapotú anyagokat belemérni, könnyebben összedolgozza a gép a tésztát, nem lesz csomós. Alacsony, majd magasabb fokozaton egynemű masszává dolgozzuk, a klasszikus palacsintánál sűrűbb az állaga, amikor még éppen lecsöppen tészta a kanálról, akkor jó.
A palacsintasütőt közepes lángon felforrósítjuk, a turmixgép poharából kb. fél merőkanálnyit öntünk a serpenyőbe, amikor a felső felületén hólyagok keletkeznek, megfordítjuk (ügyeljünk rá, a másik oldala hamarabb megsül). Bogyós gyümölccsel, vaníliafagyival tálaljuk.
Alakbarát gyümölcsös lepény
Hozzávalók
100 g Fannizerp Magic Mix rostkeverék
25 g zabpehely
2 tojás
60 g kókuszcukor (vagy más édesítő)
200 g kókuszjoghurt
150 ml növényi tej (esetemben kókusztej)
70 g kókuszzsír
200 g cseresznye (más gyümölccsel is működik)
1 citrom héja
1 tk. fahéj
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cseresznyét kimagozzuk. A tojást a cukorral kézi habverővel kikeverjük, hozzáöntjük a joghurtot, kókuszzsírt, keverünk rajta párat, végül beleöntjük a szárazanyagokat (rostkeverék, zabpehely, citromhéj, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna, só).
Alaposan eldolgozzuk a masszát, a rostkeverék miatt sűrűbb állaga lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, tetejére szórjuk a meggyet, kicsit belenyomkodjuk, és betoljuk a sütőbe.
A sütési idő a tészta vastagságától függ, kb. 30-40 perc (lassabban sül meg, mint a klasszikus verzió). Ha biztosra akarunk menni, végezzünk tűpróbát.
Kellemes sütimajszolást! És ne feledjétek: a hangsúly a mértéken van. 😉
A recepet elkészültét a FITTPIAC támogatta.
A SZERZŐ
Anya. Edző. Gasztronómus. A sorrend szabadon választható (de szét nem).
Három csoda gyermek életét menedzselem, emellett fitness instruktorkodom, lelkes gasztronómus, végzettségemet tekintve pedig bölcsész vagyok. Testhez álló minden, ami fúziós, a mozgás összefügg a táplálkozással (vagy fordítva), minderről pedig leválaszthatatlan a lelki oldal. A lényeg az élvezeten, belemerülésen és az inspiráción van.
Mottóm: „Lépd meg, lepj meg.”
Csak el kell kezdened, a többi jön magától.