Gerencsérné Fazekas Márti, a vegán életmód tanácsadó és minimag.hu szerző, ezúttal a fűszerek világába kalauzol minket legfrissebb cikkében.
Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak
Bátorítok mindenkit arra, hogy önmaga állítsa össze a fűszerkeverékét. Ha otthon készítjük el a keverékeket, nemcsak adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek lesznek, de teljesen a saját ízlésünkre is szabhatjuk őket. Valamint odafigyelhetünk a só bevitelre is.
Most három egyszerű, de különleges ízvilágú keveréket mutatok: egyet a görögös giroszhoz, egyet a színes grillzöldség nyárshoz és egyet a ropogós sültkrumplihoz, amit akár grillen de akár sütőben is készíthetünk.
Görög girosz fűszerkeverék (4 adag húsokhoz, tofuhoz)
Hozzávalók
- 1 ek szárított oregánó
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk hagymapor
- 1 tk pirospaprika (édes vagy csípős ízlés szerint)
- ½ tk őrölt őrölt rómaikömény
- ½ tk fekete bors
- ½ tk só
- késhegynyi fahéj
Elkészítés
Keverjük össze a hozzávalókat, majd szórjuk meg vele az olívaolajjal meglocsolt, szeletet alapanyagot. Pihentessük legalább 30 percig sütés előtt.
Mediterrán grillzöldség fűszerkeverék (kb 50 dkg zöldséghez)
Hozzávalók
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk oregánó
- ½ tk rozmaring (morzsolt)
- ½ tk kakukkfű
- 1 tk fokhagymapor
- ½ tk citromhéj (szárított vagy friss reszelt)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Keverjük a hozzávalókat olívaolajba, majd forgassuk meg benne a cukkinit, paprikát, padlizsánt vagy gombát – grillezés előtt. Ha nyársat készítünk, akkor is előbb fűszerezzük a zöldségeket és utána húzzuk nyársra azokat.
Fűszeres sültkrumpli keverék (sütőben vagy grillen sütött krumplihoz, kb. 70 dkg-hoz)
Hozzávalók
- 1 tk füstölt pirospaprika
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk hagymapor
- ½ tk őrölt rozmaring
- ½ tk só
- frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
A fűszereket szórjuk a vékonyra vágott, olajjal átforgatott krumplira, majd süssük ropogósra.
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.