Senki nem mondhatja ránk, hogy híján vagyunk a kirándulós recept ajánlóknak, hiszen Szalánczi Anna Gasztronómus már megmutatta nekünk az őrülten szaftos almás sütit, ami tökéletes arra, hogy magatokkal vigyétek a kirándulásra, most pedig érkezik egy sós verzió is.
Mi az, ami gyorsan elkészíthető, könnyen pakolható és még beltartalmi értékkel is bír? Hát mi más, mint a fasírozott, azaz a húsgolyó.
A darált hús felhasználását tekintve tökéletes jolly joker, készíthetünk belőle ragut, rakottast, vagy ha nem szeretnénk bonyolítani, válasszuk a fasírozottat vagy vagdaltat (különbség a formában keresendő). Kirándulásra praktikus a húsgolyó kivitelezést választani.
Személy szerint imádom, amikor kívül roppanós, belül vajpuha a fasírt, ezt legkönnyebben (bő) olajban sütéssel érhetjük el, amit viszont jóval kevésbé preferálok, így kísérleteztem egy sütőben sült verziót, ami (majdnem) tökéletesen hozza serpenyős társának kritériumait.
Hogy belecsempésszek valami izgalmat, három féle verziót is hoztam nektek: olaszos, magyaros és pikáns (akár egy elcsépelt pizzaelnevezés egy balatoni strandbüfében).
Remélem, mindenki megtalálja benne a kedvére valót.
Alap húsgolyó-massza:
- 500 g darált hús (elsősorban pulyka vagy sertés)
- 1 tojás
- 1-2 ek. zabpehely (ha lágyabb textúrát szeretnénk, nyugodtan elhagyhatjuk)
- só, bors
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, a legjobb eredmény érdekében érdemes kézzel gyurmákolni (ha zavar a nyers hús, húzzunk gumikesztyűt). Ha az olaszos verziót választjuk, óvatosabban bánjunk a sóval, vegyük figyelembe az olajbogyó és az aszalt paradicsom sósságát.
Magyaros húsgolyó, fasírt verzió:
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 ek. petrezselyem
Az alapmasszához hozzádolgozzuk a fűszereket.
Olaszos húsgolyó verzió:
- 8-10 db olajbogyó
- 4- 5 db olajban eltett aszalt paradicsom
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. bazsalikom
Az olajbogyót és az aszalt paradicsomot apró darabokra vágjuk és a zöldfűszerekkel együtt hozzákeverjük az alapmasszához.
Pikáns húsgolyó verzió:
- 1 tk. méz
- 1 kk. cayenne bors
- 3 csipet fahéj
- 5 tk. garam masal (opcionális)
A mézet és a fűszereket hozzádolgozzuk az alapmasszához.
Sütés:
Kis golyókat formálunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe.
És mos figyelj: ha van grill+hőlégkeverés funkciója a sütődnek, válaszd ezt az opciót (200 fokon), ha nincs, tekerd sima hőlégkeverésre (szintén 200 fokra).
Kb. 15 percig, pirulásig sütjük. Kihűlve csomagoljuk és indulhat a kirándulás!
Ahogy látjátok, a fűszerezés, ízesítés lehetőségének száma végtelen, igazán csak a fantáziátok szab határt. Úgyhogy melegítsétek az agytekervényeket, határfeszegetésre fel! Ha összehoztatok valami ütős ízkombináció, írjátok meg kommentben.
A SZERZŐ
Szalánczi Anna
Anya. Edző. Gasztronómus. A sorrend szabadon választható (de szét nem).
Három csoda gyermek életét menedzselem, emellett fitness instruktorkodom, lelkes gasztronómus, végzettségemet tekintve pedig bölcsész vagyok. Testhez álló minden, ami fúziós, a mozgás összefügg a táplálkozással (vagy fordítva), minderről pedig leválaszthatatlan a lelki oldal. A lényeg az élvezeten, belemerülésen és az inspiráción van.
Mottóm: „Lépd meg, lepj meg.”
Csak el kell kezdened, a többi jön magától.