Nem véletlen tehát, hogy ez az egyszerű hüvelyes generációk óta az újévi asztal egyik legfontosabb szereplője: egy tányérnyi hagyomány, remény és jókívánság az előttünk álló hónapokra.
Az első recept egy saláta, a második a főzelék -ki nem hagynám a megosztását- és a harmadik egy vagdalt.
Mindhárom étel: magas rosttartalmú, jól laktat, stabil energiát ad, és kiválóan illik az újévi „bőséget hozó” hagyományhoz.
Jó étvágyat, sok szerencsét és bőséget kívánok nektek ezzel a 3 recepttel a 2026 évhez.
Gerencsérné Fazekas Márti vagyok, VegánMárti
okleveles vegán életmód tanácsadó.
Egy egészségügyi kihívás vezetett el a vegánsághoz és az ayurveda holisztikus szemléletéhez, ami teljesen átalakította az életemet.
Egyszerű, gluténmentes recepteket osztok meg, amelyek könnyen beszerezhető hozzávalókból, kevés munkával készülnek – mert elfoglalt háziasszonyként tudom, ez mennyire fontos.
Próbáld ki őket az egészségesebb élet felé!
Egyszerű vegán lencsesaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 g főtt lencse (előfőzött vagy konzerv)
- 1 kisebb lilahagyma finomra vágva
- 1 alma apró kockára vágva
- 1 piros kaliforniai paprika apró kockára vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé
- só, bors
- friss petrezselyem (opcionális) finomra vágva
Elkészítés
A lencsét szűrjük le, ha konzervvel dolgozunk akkor a szűrőbe kiöntve folyó víz alatt öblítsük le. Minden zöldséget keverjünk össze. Egy kis tálba készítsük el az öntetet: keverjük össze az olajat, ecet, sóval, borssal. Kóstoljuk meg. Ha elég sós, savanyú akkor öntsük rá a zöldségekre és keverjük alaposan össze velük. A végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemlevéllel. Frissen a legfinomabb, de hűtőben is jól összeérik.
Tipp: Próbáljuk ki körtével is a salátát.
Tápérték adagonként
Vegán lencsevagdalt (sütőben sütve)
Hozzávalók (10–12 szelet):
- 250 g főtt lencse
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 80 g zabpehely
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- só, bors
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A lencsét villával vagy botmixerrel összetörjük, úgy, hogy picit darabos maradjon. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, fűszereket és a zabpelyhet. Egy jól formázható masszát kell kapjunk. Egy hosszúkás cipót formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük, vagy belesimítjuk egy kiolajozott őzgerinc formába. Meglocsoljuk kevés olajjal, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 35–40 percig sütjük, amíg szép kérget nem kap.
Tipp: Ha van kedvünk dúsíthatjuk a vagdaltat egy szál reszelt sárgarépával.
Tápérték adagonként
Energia: 265 kcal
Fehérje: 13 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 8 g
Rost: 11 g
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók (4 adag):
- 250 g lencse
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál mustár
- 1 közepes fej vöröshagyma egészben hagyva
- 5-6 szem szegfűszeg
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál rizsliszt vagy zabpehelyliszt
- só kb. 1 teáskanál
- 1 evőkanál cukor
- evőkanál 10%-os ecet
- 1 evőkanál vegán tejföl
Elkészítés
A lencsét áztassuk be legalább 4 órára, de egész éjjel is ázhat. Tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. A vöröshagymába szurkáljuk bele a szegfűszegeket, majd tegyük azt is a lencséhez. FONTOS! A sót a végén rakjuk hozzá, amikor már megfőtt a lencse. Főzzük a lencsét, közepes hőfokon, puhulásig. Ez 20 és 40 perc között változhat. Ha puha a lencse, kivesszük belőle a hagymát a szegfűszegekkel. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk és besűrítjük vele a lencsét. Ezután ízesítjük a sóval, mustárral, cukorral, az ecettel és a tejföllel. Jól elkeverjük a főzeléket és elzárjuk a tűzhelyet alatta. Az ízének egyszerre kell édeskésnek és savanykásnak lennie.
Tápérték adagonként
Energia: 290 kcal
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 34 g
Zsír: 8 g
Rost: 13 g
Érdekelnek a vegán ételek? Ha igen, akkor nézd meg ezeket a cikkeket is:
Amikor a november túl komor… jólesik egy kis csokoládés vigasz
Az ősz illata az almás süteményben lakik | Vegán édes menekülés











