Lencsével az új esztendőbe | Vegán receptek

Minimag – Magazin szülőknek, akik nem adják fel önmagukat

Újév napján sok családban nem is kérdés, mi kerül az asztalra: a lencse. A néphagyomány szerint az apró, kerek lencseszemek a pénzérméket jelképezik, ezért úgy tartják, hogy minél többet eszünk belőle az év első napján, annál bőségesebb, szerencsésebb esztendő vár ránk. A lencse emellett a kitartás és a gyarapodás szimbóluma is – lassan fő, de tartalmas, akárcsak a jól felépített új év. Vegánoknál pedig az egyik fő fehérjeforrás. Én magam is rajongok érte. Kedvencem a lencsefőzelék, de a lencsefasírtot is imádom.

Nem véletlen tehát, hogy ez az egyszerű hüvelyes generációk óta az újévi asztal egyik legfontosabb szereplője: egy tányérnyi hagyomány, remény és jókívánság az előttünk álló hónapokra.

Az első recept egy saláta, a második a főzelék -ki nem hagynám a megosztását- és a harmadik egy vagdalt.

Mindhárom étel: magas rosttartalmú, jól laktat, stabil energiát ad, és kiválóan illik az újévi „bőséget hozó” hagyományhoz.

Jó étvágyat, sok szerencsét és bőséget kívánok nektek ezzel a 3 recepttel a 2026 évhez.

Picture of Gerencsérné Fazekas Márti vagyok, VegánMárti

Gerencsérné Fazekas Márti vagyok, VegánMárti

okleveles vegán életmód tanácsadó.
Egy egészségügyi kihívás vezetett el a vegánsághoz és az ayurveda holisztikus szemléletéhez, ami teljesen átalakította az életemet.
Egyszerű, gluténmentes recepteket osztok meg, amelyek könnyen beszerezhető hozzávalókból, kevés munkával készülnek – mert elfoglalt háziasszonyként tudom, ez mennyire fontos.
Próbáld ki őket az egészségesebb élet felé!

Kapcsolat
Cooking

Egyszerű vegán lencsesaláta

Egyszerű vegán lencsesaláta
Cooking

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 g főtt lencse (előfőzött vagy konzerv)
  • 1 kisebb lilahagyma finomra vágva
  • 1 alma apró kockára vágva
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockára vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál almaecet vagy citromlé
  • só, bors
  • friss petrezselyem (opcionális) finomra vágva

Elkészítés

A lencsét szűrjük le, ha konzervvel dolgozunk akkor a szűrőbe kiöntve folyó víz alatt öblítsük le. Minden zöldséget keverjünk össze. Egy kis tálba készítsük el az öntetet: keverjük össze az olajat, ecet, sóval, borssal. Kóstoljuk meg. Ha elég sós, savanyú akkor öntsük rá a zöldségekre és keverjük alaposan össze velük. A végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemlevéllel. Frissen a legfinomabb, de hűtőben is jól összeérik.

Tipp: Próbáljuk ki körtével is a salátát.

Tápérték adagonként

Energia: 230 kcal

Fehérje: 12 g

Szénhidrát: 28 g

Zsír: 7 g

Rost: 10 g

Vegán lencsevagdalt (sütőben sütve)

Vegán lencsevagdalt (sütőben sütve)
Cooking

Hozzávalók (10–12 szelet):

  • 250 g főtt lencse
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 80 g zabpehely
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

A lencsét villával vagy botmixerrel összetörjük, úgy, hogy picit darabos maradjon. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, fűszereket és a zabpelyhet. Egy jól formázható masszát kell kapjunk. Egy hosszúkás cipót formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük, vagy belesimítjuk egy kiolajozott őzgerinc formába. Meglocsoljuk kevés olajjal, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 35–40 percig sütjük, amíg szép kérget nem kap.

Tipp: Ha van kedvünk dúsíthatjuk a vagdaltat egy szál reszelt sárgarépával.

Tápérték adagonként

Energia: 265 kcal

Fehérje: 13 g

Szénhidrát: 30 g

Zsír: 8 g

Rost: 11 g

Újévi lencsefőzelék

Újévi lencsefőzelék
Cooking

Hozzávalók (4 adag):

  • 250 g lencse
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 közepes fej vöröshagyma egészben hagyva
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rizsliszt vagy zabpehelyliszt
  • só kb. 1 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • evőkanál 10%-os ecet
  • 1 evőkanál vegán tejföl

Elkészítés

A lencsét áztassuk be legalább 4 órára, de egész éjjel is ázhat. Tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. A vöröshagymába szurkáljuk bele a szegfűszegeket, majd tegyük azt is a lencséhez. FONTOS! A sót a végén rakjuk hozzá, amikor már megfőtt a lencse. Főzzük a lencsét, közepes hőfokon, puhulásig. Ez 20 és 40 perc között változhat. Ha puha a lencse, kivesszük belőle a hagymát a szegfűszegekkel. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk és besűrítjük vele a lencsét. Ezután ízesítjük a sóval, mustárral, cukorral, az ecettel és a tejföllel. Jól elkeverjük a főzeléket és elzárjuk a tűzhelyet alatta. Az ízének egyszerre kell édeskésnek és savanykásnak lennie.

Tápérték adagonként

Energia: 290 kcal

Fehérje: 15 g

Szénhidrát: 34 g

Zsír: 8 g

Rost: 13 g

Ez is érdekelhet ebből a kategóriából

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Karácsonyi ajándék popup

Nézd meg a karácsonyi ajándék ötleteinket, kicsiktől a nagyokig mindenkinek tudunk valami nagyon szépet és  különlegeset ajánlani a Miniart.hu webshopunkról.