Lélekmelengető Fogások | Selymes sütőtökkrémleves pirított magokkal

Minimag – Magazin szülőknek, akik nem adják fel önmagukat

sütőtökkrémleves pörkölt magokkal

Ősszel valahogy minden narancssárgában kezd el ragyogni – a falevelek, a gyerek rajzai, meg persze a sütőtök is, ami ilyenkor hivatalosan belép a „főszereplő” kategóriába. Leves fronton pedig tényleg verhetetlen: selymes, meleg, édes, de mégis fűszeres, és pont olyan, mintha egy takaróba csomagolnád magad egy hosszú nap után.

15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt

Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!

Az ősz beköszöntével a piacok standjai megtelnek sütőtökkel – és valljuk be, nehéz ellenállni ennek a narancssárgában ragyogó zöldségnek. A sütőtök igazi szezonális alapanyag: megnyugtatóan édes, mégis enyhén fűszeres ízvilága szinte minden konyhában megtalálja a helyét, a pürétől a süteményig. De ha van egy fogás, ami mindennél jobban megmutatja a sokoldalúságát, az a krémleves.


Sütőtökleves 

Egy tál sütőtökkrémleves olyan, mintha egy kanálba sűrítenénk az őszt. Élénk színe feldobja a legszürkébb délutánt is, krémes állaga pedig azonnal otthonosságot teremt. Az ízekben ott van a tök természetes édessége, amit egy csipet szerecsendió vagy egy leheletnyi bors még gazdagabbá tesz. És amikor már azt hinnénk, hogy ennél tökéletesebb nem lehet, jön a roppanás: a tetejére szórt pirított magvak kontrasztja, ami minden falatot játékossá és izgalmassá tesz.

Ez a leves nemcsak az ízek miatt szerethető. Van benne valami rituális: a sütőtök meghámozása, a lassú főzés illata, az, ahogy a botmixer pillanatok alatt selymesre simítja a hozzávalókat. A kész fogás egyaránt melengeti a testet és a lelket, és közben tökéletesen illeszkedik a szezonhoz – hiszen a sütőtök a hidegebb hónapok egyik legjobb vitaminforrása is.

Selymes sütőtökkrémleves pirított magokkal
Cooking

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1 kg)

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 közepes burgonya

  • 1 l zöldségalaplé

  • 1 dl főzőtejszín (vagy kókusztejszín laktózmentesen)

  • 2 ek olívaolaj

  • só, bors, szerecsendió

  • a tetejére: tökmag, napraforgómag, egy kevés olívaolaj

Elkészítés

  • A sütőtököt felkockázod, a hagymát és fokhagymát apróra vágod.

  • Olívaolajon üvegesre pirítod a hagymát, hozzáadod a fokhagymát.

  • Beleteszed a krumplit és a sütőtököt, felöntöd az alaplével.

  • Főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.

  • Botmixerrel pürésíted, hozzákevered a tejszínt, fűszerezed.

  • Tálalás előtt pirított magokkal szórhatod meg.

Minimag tipp: ha szeretnél “wow” hatást, cseppents rá egy kis tökmagolajat.

Imádod a leveseket: Akkor olvasd el ezt a cikket is:

Bemelegítés: Isteni levesek idén őszre…meg télre is

Ez is érdekelhet ebből a kategóriából

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Heti 1 perc Minimag

minimag hirlevél

15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt

Iratkozz fel, és azonnal küldjük (oké, van benne egy feliratkozás megerősíttés)  a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.