Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kedvenc könyveink a művészetekről gyerekeknek

Kedvenc könyveink a művészetekről gyerekeknek
Nagyon sok csodálatos könyv létezik, amelyek arra ösztönzik az olvasókat, hogy értékeljék a művészetet, tanuljanak a művészekről, és kreatív módon fedezzék fel a világot. A mi kedvenceink ezek közül azok, amiket kifejezetten gyerekeknek szólnak, őket inspirálják.

A művészet mindenkinek mást jelent: az általunk létrehozott művészet kifejezheti érzelmeinket, és általuk fontos üzeneteket oszthatunk meg másokkal.

A listánkon szereplő könyvek a művészetet nem az alkotás oldaláról közelítik meg, hanem megtanítják a gyerekeket a művészetek fontosságára, és arra, hogy milyen hihetetlen módon befolyásolják életünket.

Olvassátok el együtt ezeket a művészetekről szóló könyveket, imádni fogják a gyerekek is és te is:)

Képtelen képrablás– Mesék a múzeumból 6-10 éves korosztály

A Képtelen képrablás egy összművészei mesekönyv, mely a Pagony, a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapest Bábszínház közös projektjéből, a Mini Textúrából született, mely egy rendezvény volt, 14 festményhez készült bábelődások formájában. A MNG 14 festményéhez kortárs magyar írók önálló meséket írtak, Rubik Anna pedig illusztrálta őket, játékosan utalva a festményekre is.

képtelen képrablás

Mi, Dani fiammal játékkal kezdtünk: Mi jut eszedbe a képről? A mesék olvasása után újra megnéztük a képet, és átbeszéltük, hogy mennyire „éreztük”  a mesét és a képet. Nekem a képek többet jelentettek ( Miniart miatt, ugye:)) , Daninak a mesék vittek mindent.  A kötet célja pont ez: játékos formában megismertetni a gyerekekkel a magyar képzőművészet néhány kiemelt alkotását, párbeszédbe hozni irodalmat és képzőművészetet, azon meseírók segítségével, akiket már a gyerekek is jól ismernek: Bán Zsófia, Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Jeli Viktória, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kolozsi Angéla, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Szabó Borbála és Vadadi Adrienn, míg a festők, akiknek festményei felfedezésre várnak: Aba-Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Bogdány Jakab, Bortnyik Sándor, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Gadányi Jenő, Gulácsy Lajos, Korniss Dezső, Munkácsy Mihály, Paizs Goebel Jenő, Roskó Gábor, Szinyei Merse Pál.

A mesét megkoronáztuk a MNG rendezvényével, még júliusban, ahol egy tárlatvezetés során két képpel közelebbről is megismerkedtünk. Ez most épp szünetel, de mindenképp javasoljuk a könyv olvasása után felfedezni a képeket.

képtelen képrablás

Miért van annyi meztelen ember a képeken? Susie Hodge 8+

Miért van annyi meztelen ember a képeken?

Egy enyhén provokatív cím után egy enyhén provokatív könyvet tarthattok a kezetekben, ami „létfontosságú” művészi kérdésekre ad választ.

Sőt egy új megvilágításba helyezi a képeket és arra inspirálja a gyerekeket, hogy tegyenek fel kérdéseket azokról. 22 kérdés köré épül fel, többféle módon kifejtve azokat.

A nyitó rész mindig feltárja a kérdésre adott választ, és felkéri az olvasót, hogy tanulmányozzon egy fontos műalkotást ( ókortól a modern korig találunk műalkotásokat a könyvben). A második részben a témával foglalkozó alkotások válogatását láthatjuk, bemutatva, hogy a művészet, hogyan jut el egy kiinduló ötlettel egészen más célokig. A szöveg laza, és gyerekbarát.

Miért van annyi meztelen ember a képeken? Susie Hodge 8+
Miért van annyi meztelen ember a képeken? Susie Hodge 8+

A szerző, Suzie Hodge bestseller író, művészettörténész, történész és művész. Több mint kilencven felnőtt- és gyerekkönyv szerzője. Jelenleg nem rendelhető, de tartsátok észben, ott a helye a könyvespolcon.

30 másodperces tudás- Leonardo Da Vinci és Művészet 30 másodpercben 8-14

A Babilon kiadó 30 másodperces könyveit nagyon szeretjük, szuper kiegészítője az iskolai tanulmányoknak. A Leonardo kötetben a művész életútját, híres műveit, kapcsolatait, és rengeteg egyéb tudást szívhatnak magukba a gyerekek.

Ez a fajta könyv inkább a nagyobb, tudásra szomjazó gyerekeknek fog tetszeni, tele látványos rajzokkal a legreneszánszabb emberről, és munkáiról.

A Művészet 30 másodpercben

Ebben a könyvben 30 művészeti témát találnak a gyerekek, ami nemcsak a különböző stílusokból ad ízelítőt, de olyan kérdésekre is választ ad, mint például miből készülhet az indiai sárga festék, vagy, hogyan működik a perspektíva. Hasznos és szórakoztató könyv, amivel bevezethetjük a gyerkőcöt a művészetek világába.

A képek története gyerekeknek 9+

Egy könyv, ami meg se közelíti a hagyományos művészeti könyveket, ezt már az első oldalon leszögezik a szerzők, David Hockney festő, és Martin Gaydord író, művészeti kritikus. Lényegében a kettejük beszélgetésére épül a könyv, rengeteg érdekes információval gazdagítva a gyerekek művészeti tudástárát.

A szerzők gondolatait szemléltetik a könyvben a jól megtervezett és kidolgozott oldalak, amelyek tele vannak a tárgyalt művészet képeivel.

Hogy gyerekbarát legyen, Rose Blake művész vicces illusztrációit is látjuk ezekről, a szerzőkről, sőt még a szerzők kutyáiról is.

Ritka az, amikor egy művész ( David Hockney képzőművész) saját maga készít művészettörténeti könyvet, ez sokkal hitelesebbé teszi, Hockney gondoskodik arról, hogy ezt a könyvet saját, évtizedek óta tartó munkáinak példáival gazdagítsa. Ebben nincs semmi magamutogatás, egész egyszerűen minden egyes részével meg tudja mutatni, hogyan csinálták az adott technikát vagy művészettípust a múltban, és hogyan teheti ezt az ember ma.

Bizony a művészet nem csalás, nem ámítás, íme meg is mutatom.

A képek története gyerekeknek 9+

A másik, ami miatt kiemelkedő ez a könyv, hogy a mozi és a fényképezés kiemelt helyet kapott benne. Különösen a fotográfia története, a fény és árnyék szerepe kap nagyobb hangsúlyt.

Bár a könyv elsősorban a gyerekeknek szól, de nem korlátozódik csak rájuk. Biztosak vagyunk benne, hogy éppannyira lesz szórakoztató számodra is, mint számukra. 

he/her A képek története gyerekeknek 9+
Tim Noble és Sue Webster HE/SHE kedvenc képem a könyvből

„A képek körülvesznek minket: laptopokon, telefonokon, magazinokban, újságokban és az ilyen könyvekben. Képeket látunk az utcán és a tévén. Otthonaink, képtáraink és múzeumaink falán lógnak. Gondolkozunk, álmodozunk, és próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot, és ehhez legalább olyan mértékben használunk képeket, mint szavakat.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet